Jdi na obsah Jdi na menu
 


Švestky nesóóó – František Růžička

7. 12. 2016

Nejen švestky, ale ani trnky, dokonce ani meruňky a broskve. Co naděláte, prostě se neurodilo kvůli zlovolnému jarnímu počasí a likvidačním mrazům. A pokud se někde přece jen něco urodilo, tak už je to přepracováno do kapalného stavu či zavařeno do kompotových sklenic. Jak také ne, vždyť už je po svatomartinských přípitcích. Tak se ještě na chvilku zastavte a ohlédněte.

Dodatečnou vzpomínkou se vracím na plochu prostorného českobudějovického rynku. I tady se konaly tradiční Švestkové trhy, při kterých se v mnoha prodejních stáncích pokoušeli předvést a nabídnout své výrobky či výpěstky zvědavcům i kupujícím ti, kteří se v průběhu roku snažili o jejich zhotovení nebo vypěstování.

Přiznám se, že jsem několikrát pěšmo obkroužil plochu prostorného náměstí Přemysla Otakara II., ale stále nemohl narazit právě na ty švestkové výpěstky, kterými je tato každoroční událost označena. Už jsem začal věřit, že se vskutku vůbec nic neurodilo a na dovoz do vzdálené jihočeské krajiny nic nezbylo.

Nakonec jsem v poněkud „nepřehlédnutelném“ krytém prostoru téměř pod okny radnice objevil ono podmanivé švestkové kouzlo - mufiny, knedlíky a dokonce švestky v červeném víně (možná také švestkovém). Ceny lidové  ‒ viz foto.

František, poutník Jihočeskem

p1360764.jpg

Ano, budou Dušičky

p1360767.jpg

Neodmyslitelný burčák

p1360768.jpg

Konečně trnky

p1360769.jpg

Zručná kovářka

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář