Jdi na obsah Jdi na menu
 


Listopad v Praze ‒ František Růžička

17. 12. 2017

Měsíc „Listopad“ psáno s velkým začátečním písmenem byl přiblížen v několika dřívějších statích. Tentokráte tedy z jiného úhlu pohledu. Nejen v tento měsíc, ale i některých dalších (květen, říjen), kdy jsou slaveny státní svátky, bývá chvályhodným zvykem, že různé státní instituce pořádají tzv. Den otevřených dveří. Tyto akce jsou vítány především mimopražskými občany. Tedy „venkovany“. Některým návštěvám se vzhledem k jejich obsáhlosti dostane pozornosti ještě později.

Proč to nepřiznat? Dříve stačilo projít Václavák, zajít na koktejl do Koruny, nakoupit do Máje, nebo Kotvy. Eventuálně do Domu potravin, Domu módy, Darexu, někteří „odvážní“ do Tuzexu. Ty doby dávno odvál čas. Dnes se po Václaváku těžce prodíráte mezi cizinci, prapodivnými nabízeči nejrůznějších služeb, chmatáky, takže Pražáci sem raději ani moc nechodí. O exponovaných místech, jakými jsou Pražský hrad, Karlův most, Staroměstské náměstí, ani nemluvě. Tak proč si občas nedopřát nějaké to potěšeníčko, když už nejezdíte fandit na Spartu nebo Slavii. Vršovický dolíček či Juliska už dávno tolik netáhnou.

Udělejme si takovou malou relaxační procházku. Třeba od stanice metra na Klárově, kolem Valdštejnského paláce, přes Malostranské náměstí ke Kampě. Jak bolavá vzpomínka, když si znovu promítnete, kam až sahala voda v „dramatickém“ roce 2002. Pomalu se prodíráte přes Karlův most, fotku pro množství „šikmookých“ cizinců či uměleckých podnikatelů ani nelze v klidu udělat. Další bolavá vzpomínka z místa, které před nedávnem znamenalo konečnou pro známého českého herce Jana Třísku.

Při pohledu ke Karlovým lázním si možná připomenete, že právě zde se nedávno konal neveřejný casting v Klubu Lávka pro výběr deseti finalistek a dvou náhradnic v rámci prestižní celostátní soutěže Miss Czech Press 2017. Zde také proběhlo 18. listopadu finále, ale to už je zase jiný příběh. Za připomínku stojí zdůraznit, jak jsme světoví: ředitelkou Fashion Models je Žaneta Morštadt a vyhlašovatelem společnost European Press Holding.

Z Křížovnického náměstí dál přeplněnou Karlovou k Malému náměstí. A zase ten stísněný pohled na „přetransformovaného Rotta“. Přeplněný kostele sv. Mikuláše na Staroměstském při uklidňující chvilce s chrámovou hudbou, který patří ČCH: právě zde v roce 1920 vyhlásila své založení. Snad by to chtělo více času se zamyšlením nad posledním rozhodnutím pražských radních, že k obnově Mariánského sloupu v těchto historických místech nedojde. Spadla klec. Zatím, nebo navždy? A případná dostavba Staroměstské radnice? Hvězdné snění.

Ale dosti vážnosti! Právě se ozývá ostrý hluk bubnů, jekot píšťal a za bedlivé ochranky místních strážníčků přichází Celetnou ulicí rozverný „Průvod masek“. Jedna z demonstračních akcí dnešního svátečního dne. „Přistupte blíže! Jen přistupte blíže!“ A už máte v ruce jeden z rozdávaných letáků. Povinná očkovací loterie ROZALIO – Rodiče za lepší informovanost a svobodnou volbu v očkování…

Následuje další reklamní masáž: ROZTOČ – sdružení jako iniciativa rodičů, kteří chtěli nabídnout svým dětem možnosti kvalitního trávení volného času. Sametové posvícení v Roztokách…

„Přemýšlej! Neplýtvej!“ SKE FHS UK – práva nové menšiny podporují studenti. Ekologie. Pojďte k nám! Listina základních práv a svobod křivé zeleniny. A to bez rozdílu tvaru, slupky a velikosti. I křivá zelenina má právo dávat obživu. Všechna zelenina si je rovna před knihou receptů… Kdo by se nepobavil, vždyť jsou to znepokojivá fakta ze světa zeleniny. 20 % zeleniny, která není hezká, je zaoráno na poli či vyhozeno…

No, nesmekněte před ušlechtilými činy. A máme tady další avantgardu nesoucí v čele na kůlu napíchnutou, převelikou vaginu. Samozřejmě že dámskou. Divadlo Malá sestra radí: „Nenechte se nastřihnout! České zdravotnictví je extrémně progresivní. Díky němu už dnes přirozeně neporodíte. Nejpopulárnější je nástřih. Chce ho každá žena. Je sexy, příjemně bolí, dlouho se hojí, a pokud máte opravdu štěstí, jizvu cítíte celý život. Skvělý dáreček pod stromeček.“ Raději bez komentáře, to chlap nepochopí.

Tak ještě raději na malé občerstvení do Palladia. Jasně ‒ bývalá kasárna na náměstí Republiky. Hned naproti „Obecňáku“ a kousek od Hybernů. No nedivte se! Venkovan. Pořád si myslí, že ve Vltavě ještě zpívá Kája Gott a Vlasta Průchová a troubí „Kraugas“. Ale všechno se mění. I ty prodejní manýry. Posezení, kde jste si minule pochutnali na dobré (a laciné) kávě, už nenajdete. Musíte jít s dobou a hlavně s platební kartou. Drobné tady neberou. Naštěstí WC jsou zdarma. A dokonce v úžasném „dizajnu“. Pro jistotu si ale vyzvedněte „Shopping průvodce“, kdyby se vám nezdařilo včas se vrátit na ulici. Ono v té spleti od -2 až po +2, milá babi, se nechá snadno zabloudit. A nezapomeň! Wifi je tu zdarma, můžeš zavolat, vyzvedneme tě. Do Vánoc ještě času dost…

Tak „dovi“ zase někdy v Praze!

Poutník František

p1450583.jpg

Pohled z Karlova mostu

p1450613.jpg

Ochraňte ženství

p1210414.jpg

Ochraňte mužství

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář