Jdi na obsah Jdi na menu
 


Na Václaváku ‒ František Růžička

30. 12. 2017

Prostřední část Václaváku byla náležitě střežena. Nejen zdola, ale také z Jindřišské i Vodičkovy ulice. Uniformovaných bezpočet, stejně jako jejich bojových vozidel pro obranu vlasti, ale i těžkooděnci a psovodi se svými mazlíčky. Pěkně rozvztekanými. Znovu husí kůže, jako kdysi v roce 1968 nebo 1989.

Někdy je rozumnější dát si prcka pro kuráž, tady ale vládla cenová prohibice. Tak třeba tradiční klobásu, protože gulášovka na Staromáku byla za rovných 160 korun českých. No, ale ani tady se trhovci (promiňte, dobří podnikatelé) zdárně a uspokojivě nepředstavili. A to ani nevím, zda už měli „registračky“. Prostě: „Pane, klobásy nám došly, musíte si počkat 10, spíše 15 minut.“ Mladíček totiž další várku včas nerozložil na rošt. Ve Vídni ani Linci by se vám to nestalo. Chcete svařák? Chvíli jsme postáli a pozorovali, jak se do ohřívacího kotle „dolejvá krabicák“. Slušný výdělek. Žádná ostuda. Tedy ostuda do nebe volající, ale stud žádný. No co, jste přece v Praze! Ceny pro zahraniční hosty mírné (k smíchu), pro domácí dostupné, pro venkovany naříkající, pro bezdomovce nepřístupné. Ale jsme světoví!!!

Žádné neštěstí. Bystří zvědové již oznámili, že i ve sněmovních restauracích bude během schůzí platit zákaz prodeje alkoholu. Zlí jazykové to nazývají „Zákon antikalousek“. A byl to právě předseda TOP 09, který již v minulých letech kritizoval toto nařízení, které přišlo z důvodu, že někteří zákonodárci byli (občas) v zajetí „zjevné únavy“. Ostatně, co si budeme nalhávat, kdo by to neokoštoval, když cena panáka byla kolem pěti kaček. To u nás není ani na hasičském bále. Europoslanci to mají také za ceny v místě obvyklé. Zato k tomu mají odpovídající diety a nemusí se mazat francovkou, jako kdysi kdosi u nás.

Nicméně, posezení v tramvajové kavárně lákavé, vystavené panely o historickém dění na Václavském náměstí velice zajímavé a poučné. Prostě: tudy kráčela historie. Dokonce i tekla krev. Hodně krve. I bolesti a ztracených životů. Bohužel – až příliš rychle se zapomíná. Paměť národa českého!

Za pouhých 70 Kč s libovolným počtem krajíčků chleba, kečupem, majonézou i hořčicí nás obsloužili u pevného stánku na opačné straně náměstí i s ukrajinským přízvukem a úsměvem. A jdeme dál … (o tom ještě příště).

František Růžička (Hlas svědomí)

p1450637.jpg

p1450638.jpg

Neprojdou!

p1450636.jpg

p1450642.jpg

p1450643.jpg

Připomenutí historie národa

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář