Jdi na obsah Jdi na menu
 


U Muzea ‒ František Růžička

30. 12. 2017

Pochopitelně u toho Národního v Praze, pevně ovázaného kovovou, „lešeňovou“ konstrukcí, a to z důvodu dosud probíhající rekonstrukce. Jak jsme se dočetli v „Největším deníku v ČR ‒Metro“, některým pražským občanům, mimoděk bydlícím na periférii (Praha 9), se nelíbí zamořené ovzduší metropole, a tak navrhují „omezit vjezd aut venkovanů, protože 30 procent aut je z venkova“. Takže: zpoplatnit zóny pro návštěvníky vyššími částkami. Od centra po okraje Prahy, a to hodinovou sazbou začínající někde na 800 korunách, k okraji tak za 150 korun.

Dobrý, pane pisateli Jaroslave Tvrdíku! Předpokládám, že nelétáte „revitalizovanými“ aerolinkami, neřídíte Slavii, ale možná někdy taky přijedete do srdce jižních Čech. Máte naše pozvání. A už tady máte předem a permanentně zajištěné parkování, mimo nově zaváděné zóny, ve Stromovce, nebo přímo pod hladinou Malše či stříbropěnné Vltavy. Až se přesunete na Hlubokou, jistě vám to senátor Jirsa spočítá i s úroky, aby měl další zdroje na plavbu ku Praze.

Jelikož tento kanál dosud „nepremává“ (a ještě dlouho nebude, nejsou prachy, Pražáci je prošustrovali), tak jsme se vydali po kolejích, o které pečuje SŽDC. Se skoro luxusním Jižním expresem (Ex 536 Budvar) hrdého národního dopravce ČD. Dojeli jsme ale jen do Soběslavi, kde jsme museli vyčkat protijedoucího vláčku. Dobrý to, skoro dobudovaný a náležitě prodražený, „čtvrtý koridor“.

To nic! Žádný dopravce to u nás nemá lehké. Ani Metro. Jelikož z „hlaváku“ to dneska nejede, tak pochodujeme pěšky k Muzeu. Na čerstvém vzduchu, bystrá mysl, vrzající klouby. Už v parku dostáváme informační letáček k současné dopravní situaci. Rádi využíváme, a protože kolem koně jsou již plné přípravy na večerní představení, sestupujeme do podzemí ‒ vstříc dalším svátečním zážitkům. Ale o tom až v jiných statích.

Na Václavské náměstí se vracíme v pozdějších odpoledních hodinách (viz návaznost na předchozí statě). Prostranství od křižovatky Jindřišská-Vodičkova se postupně plní, na pódiu kousek „pod koněm“ se natahují poslední kabely, probíhají zvukové zkoušky, kontroluje osvětlení. Zapalují se další svíčičky u pomníčku Jana Palacha a Jana Zajíce. Ve chvilce usebrání a osobního ticha vzdáváme pietní poctu těmto zmařeným mladým životům.

Od 16.30 hod. začíná vzpomínková slavnost k připomenutí událostí 17. listopadu. První vystoupení po zahajovacím úvodu patří kytaře a Vladimíru Mertovi. Po něm přicházejí další… Václavák se zaplňuje, kníže Václav na svém koni ujišťuje: „Jsem vám vždycky ku pomoci…“

František Růžička (Hlas svědomí)

p1450641.jpg

Pietní vzpomínka

p1450653.jpg

Nedej zahynouti nám i budoucím...

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář