Jdi na obsah Jdi na menu
 


Advent začal – František Růžička

23. 12. 2018

Také v jihočeské metropoli byl v sobotním podvečeru před první adventní nedělí, kdy budějovičtí občané zcela zaplnili náměstí Přemysla Otakara II., slavnostně nasvícen vánoční strom. Primátor metropole ing. Jiří Svoboda neopomněl bez uzardění připomenout, že je stejně tak krásný, jako ten loňský (vyhodnocený jako nejkrásnější), na rozdíl od té divoce vzrostlé borovice před dvěma roky. Nejen občanům metropole, ale všem lidem, popřál vše dobré, hodně zdraví, trochu štěstí a hlavně klidu ke spokojenému prožití vánočních svátků a celého příštího roku. Další z přítomných aktérů Mons. Vlastimil Kročil, biskup českobudějovický, se k přání připojil a přidal především jejich duchovní rozměr, neboť v ruchu dnešní doby na to zapomínáme. Třetím aktérem byla malá holčička, kterou pověřený pořadatel vysadil na pódium, a zvonečkem od pana primátora vytrvalým zvoněním přivolala andělíčky, kteří ten krásný strom ozářili.

Jak již bylo dříve zmíněno, ledové kluziště u Samsonovy kašny bylo připraveno, v jeho bezprostřední blízkosti vyrostla jako letošní novinka vyhlídková věž, ze které lze přehlédnout celé náměstí, zahledět se k osvětlenému ochozu Černé věže, odkud zase přiletí anděl, i do celého adventního tržiště a pestře blikajících světýlek krásného vánočního stromu – dvanáctimetrové korejské jedle, kterou věnovala jistá rodina z nedaleké Dobré Vody.

Nahlédnutím do tradičně vydávané brožurky „Vánoce ve městě“ je možné připravit se s dostatečným předstihem na skutečně bohatý „adventní maratón“, pro který je připraveno na tři stovky různých akcí. Přes 130 koncertů, 30 divadelních představení, 20 tvůrčích dílen, téměř 20 výstav, živý betlém a několik desítek dalších programů například radniční trhy, zpěvy koled, muzejní akce… K některým akcím se ještě jednotlivě vrátíme. V prvním večeru se představila Markéta Bednářová se saxofonistou Martinem Vaverkou, Velký ZUŠ band a Submarine (D) Effect.

František Růžička

p15104291.jpg

Nasvícený strom před radnicí

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář