Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mezidobí ‒ František Růžička

23. 12. 2018

Podle církevního (liturgického) kalendáře je tato doba označována jako „během roku“. Tvoří řadu 33 nebo 34 nedělí, které mají svůj vlastní ráz a nejsou nijak spojeny s ostatními částmi a bohoslužbami během církevního roku. Složitosti stanovení začátku a průběhu této doby nebudeme zmiňovat, věřící jistě mají dostatečné znalosti. Letošní neděle 18. listopadu byla právě 33. v mezidobí, což je současně závěr církevního roku, neboť poslední neděle je určena slavnosti Ježíš Krista Krále. Následná neděle je pak již „první adventní“. S propojením na civilní kalendář to znamená, že na náměstích, návsích, či jiných prostranstvích obcí nebo čtvrtí se nasvěcují vánoční stromy. Lze tedy s trochou ironie napsat, že na adventní zklidnění máme ještě trochu času.

V běžném civilním životě a uchvátané současné společnosti to snad už ani neplatí. Vypuknou „adventní radovánky“. Nejde jen o obchody, zaplněné již několik týdnů vánočním zbožím a vyhráváním vánočních písní. Začínají se rozdávat programy s kulturním pořadem a společenskými událostmi.

Ani jihočeská metropole nezůstává pozadu. Na náměstí Přemysla Otakara II. již vyrostl krásný vánoční strom, kolem siláka Samsona se opět staví ledová plocha, natahují se kabely elektrických rozvodů. Po celém vnitřním obvodu náměstí vyrůstají dřevěné domečky jako stánky prodejců, nebo prostory pro jednotlivé programové účely. Jak bylo dopředu avizováno, ty letošní radovánky připravuje nově „vysoutěžená“ společnost a občané se prý mají na co těšit. Tak ať se dílo vydaří… I paní Příroda již ruku k dílu přiložila.

František Růžička, České Budějovice

p15100801.jpg

Stavby kolem Samsonovy kašny

p15101661.jpg

Strom do soutěže krásy

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář