Jdi na obsah Jdi na menu
 


Premiéra varhan

23. 12. 2018

Není tomu tak dávno, kdy byl zveřejněn článek „Stavba varhan“ (SN č. 9/2018) s informací o stavbě varhan pro baziliku na Sv. Hoře u Příbrami a zahájení jejich instalace. Dnes můžeme napsat, že po deseti letech jsou varhany zcela hotové. Zhruba tři měsíce probíhalo jejich ladění. V tento den (je 25. listopadu) budou mít slavností premiéru. Přesně měsíc před oslavou svátků vánočních. Přejme jim, aby byly chloubou i pro celé další generace. Ten, kdo zažil hrůzostrašný požár celého komplexu, kdy se ozvaly i hlasy pro likvidaci tohoto významného poutního místa, to může ocenit ze všech nejvíc. Třeba i se zaslzenýma očima. Kardinál Mons. Dominik Duka je při odpolední slavnosti posvětí a veřejnost si poprvé bude moci vychutnat jejich tóny.

Pokud píšeme o deseti letech, pak po celou tuto dobu se především sháněly finanční prostředky na uskutečnění tohoto unikátního díla. Přispívali drobní dárci i větší sponzoři. Na účet se dle informací sešlo téměř dvacet milionů Kč. A právě pro dárce je za týden po žehnání (1. 12.) připravena zvláštní návštěva i s prohlídkou a předáváním odměn ve formě maket píšťal, které „adoptovali“.

Znovu je potřebné připomenou, že mistrem tohoto díla je varhanář Vladislav Šlajch z Borovan u Českých Budějovic. Královský nástroj potěší nejen věřící, ale i příležitostné hudební posluchače současně se zahájením doby adventní. Nezapomeňme ani na titulárního svatohorského varhaníka Jaroslava Tůmu. Po vysvěcení je připraven asi půlhodinový koncert.

Závěrem poděkujme všem, kdož se na díle podíleli. Další obdivovatelé i příznivci mohou i nadále zasílat své dary na účet svatohorských varhan. Jsou naplánovány pravidelné varhanní koncerty. Dosti prostředků si vyžádalo i pořízení menších chórových varhan, které byly nainstalovány v roce 2007. Poutní místo Svatá Hora prošlo před několika roky rozsáhlou rekonstrukcí, téměř za 200 milionů, při níž bylo nutno upravit celé nádvoří včetně bortícího se schodiště a tzv. Svatohorských schodů, které vedou z Příbrami.

„Radujte se, Příbramáci, neseme vám buchty v ranci…!“, tak se zpívalo při mnohých procesích. Ať i nadále radostné písně zaznívají v celém širém okolí! Dnes se můžeme potěšit i z podzimního hávu, který celé okolí překryl.

Poutník František

p15100491.jpg

Studánka s léčivým pramenem v podzimním hávu

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář