Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kolovrátek ‒ František Růžička

21. 12. 2019

Toč se a vrč, můj kolovrátku… Neznáme (spíše ta naše dospívající a protestující generace) ani základní historická data našeho státu, ať mi tedy prominou, když se zeptám, cože to byl kolovrátek. Eventuálně, kdo jej literárně ztvárnil. Nejspíše marné volání. Odborníka přes zcela neznámé výrazy (byť regionálně folkové) můžeme už najít snad jen v Lidových novinách, každou sobotu na poslední stránce ve tvorbě novinářského umělce z každé doby - Jiřího Hanáka… To by byla, ó jej, maturita z nevšedních znalostí!

Leč zpět znovu přes literaturu k realitě všedního dne… „Ejhle, adventu již na krátku…“ Ono se to sice pojí až k radostným událostem vánočním a především Štědrému dni. Vždyť doba adventní podle církevního kalendáře začíná až 1. adventní nedělí, tedy až další týden po slavnosti Ježíš Krista Krále (letos 24. listopadu). Ale, kdo by se dnes řídil pranostikou, nebo církevním kalendářem. Vánoce jsou za dveřmi, obchody plné sladkostí, vánočních lákadel, půjčky tečou plným proudem, dluhy narůstají. Otázka, zda také radostí úměrně přibývá. Obce vybírají, řežou, přepravují a připravují vánoční stromy k slavnostnímu nasvícení. A tím i zahájení adventních radovánek. Odkazovat na podstatu duchovní náplně doby adventní, to by bylo zcela zbytečné…

Nejinak tomu je v jihočeské metropoli. Strom právě zasazují, elektrické osvětlení natahují (za asistence „Jihočeské pravdy“), prostranství kolem barokní kašny je už obloženo skládačkami prodejních stánků, pódia, přenosové i světelné techniky a doprovodných hospodářských boudiček. Ale hlavně: složité konstrukce pro budoucí provoz kluziště. Radujte se, veselte se! Opět bude v provozu každý den od 10 do 20 hodin (na Štědrý den s malým omezením).

Přehuštěnou dopravu nezastavíš, bláboly z rozhlasových a televizních přístrojů také ne. Vyklepejte pokladničky a vzhůru na již dobře připravené – adventní radovánky!

František Růžička, České Budějovice (Hlas svědomí)

p1570185.jpg

Příprava adventních radovánek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář