Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ferdinand Druhý ‒ František Růžička

6. 12. 2020

V původním článku „Zavřeli nám Ferdinanda“ byla zcela pochopitelně zmíněna osoba arcivévody Rakouského. To aby bylo z historického hlediska správně. Života se dožil poměrně krátkého, zato jeho celé jméno bylo delší – František Ferdinand Karel Ludvík Josef Maria, arcivévoda rakouský Este.

Takže se nejednalo o Ferdinanda I. Habsburského (1503-1564) ani o Ferdinanda I. Dobrotivého (1793-1875). Ono vůbec to s těmi Ferdinandy je složitější. Byli to císařové, králové, vévodové, celkem asi deset s různým přídomkem.

Ale nechme složitosti doby dávno minulé odborníkům z jiné branže. Neboť – se složitostmi doby současné se musíme potýkat i my, jak je zřejmé z dalšího dopisování si s magistrátem jihočeské metropole ohledně jednoho uzavřeného chodníku. Jeví se, že na zaslaný článek pan primátor reagoval bezodkladně a vložil na bedra příslušně odpovědného (nejspíše ale nezodpovědného) útvaru. Velmi záhy totiž přišlo vyrozumění. (ještě 12. 11.)

─────

Dobrý den, Vážený pane Růžičko,

předem bych se Vám rád omluvil za potíže, které Vám a Vašim spoluobčanům bydlících v lokalitě u Pražské tř. vznikly opravou zmiňovaného chodníku. Rozumím Vašemu rozhořčení a věřte, že mi není lhostejné pokud některý z občanů spatřuje v činnosti, která souvisí s místem jeho bydliště, pochybnosti.

Oprava Vámi zmiňované části chodníku na Pražské tř. byla plánována již od začátku roku 2020 a v rozpočtu odboru SVS MM České Budějovice na ní byly připraveny finanční prostředky. Procesu vlastního zahájení stavby a předání staveniště zhotoviteli předchází příprava projektové dokumentace a následně vlastní výběr zhotovitele dle zákona o VZ. Uznávám, že je to dostatečně dlouhá doba na to, aby mohlo dojít např. k oznámení přibližného termínu, kdy bude oprava/stavba realizována. V tomto vidím přínosný námět a budu se snažit, aby se pro příště předešlo těmto nepříjemnostem. Ve velké většině případů, kdy firma provádí stavbu a počítá s uzávěrou části nebo celé komunikace provede oznámení této situace v předstihu a to např. vylepením informačního letáčku. Prověřím, zda k tomuto nedošlo a pokud zjistím pochybení budu požadovat vysvětlení. Nicméně lidský faktor nemohu nikdy vyloučit a je možné, že se na poskytnutí této informace opomnělo.

Na druhou stranu bych rád na ospravedlnění naší činnosti uvedl, že si myslím, že povrch chodníku, který je opravován byl v žalostném stavu a v některých místech hrozilo vzhledem k rozpraskání živičného povrchu i k možnému úrazu. I z estetického hlediska je vhodné, aby tato opravená část navázala na část chodníku vedoucí od OC IGY, kde již byla oprava v minulosti provedena.

Ještě jednou Vás tedy prosím o shovívavost a pokud došlo k Vašemu omezení, které souvisí s touto opravou, doufám, že to bylo pouze na dobu nezbytně nutnou pro technologii stavebního procesu opravy chodníku.

Děkuji a s pozdravem Tomáš Kubeš

Mgr. Tomáš Kubeš + logo (originál znění bez opravy pravopisných chyb)

─────

Reakce občana (13. 11. – ve zkratce):

  • Poděkování s blahopřáním. Zatímco pan primátor jednal zřejmě „ihned“, pak příslušný útvar setrvává v běžných zvyklostech.
  • Nedá se ani nadále projíždět. Pokud takovou náhlou uzavírku nikdo předem neohlásí, může to být pouhé selhání lidského faktoru. Kardinální otázka však zní: zadání a projekci včetně organizačního zabezpečení nikdo z magistrátních úředníků nekontroluje?
  • Nadále nelze zajistit příjezd k obytným domům, nadále není možný příjezd vozidel ZIS.
  • Proč ale není zajištěn příjezd z opačného konce ulice (z Kostelní ul.)? Vždyť není ani odvážen komunální odpad (tři přeplněné kontejnery ‒ doloženo fotodokumentací).
  • Při každodenním sledování těžké techniky na malém chodníkovém plácku musí bolet srdce každého schopného stavitele.
  • A dovětek? Nejen podobných, ale daleko horších chodníků je v metropoli bezpočet. Takže pouze výmluvný alibismus.

─────

Rekce z magistrátu:

Dobrý den, technik dnes proveden na stavbě kontrolní den a zjistí možnosti, které přicházejí v úvahu. S odstraňováním sloupků zatím nepočítáme.

S pozdravem Tomáš Kubeš

Mgr. Tomáš Kubeš + logo (opět originál bez oprav)

─────

Další občanská reakce:

● Dobrý den, reaguji milým sdělením. Páteční ráno 20. 11. 2020: Přijeli jsme ‒ viděli jsme ‒ bezradně postáli jsme – zatelefonovali ‒ aaa ‒ zase odjeli !! (už je všechno v pr....) (Na vysvětlenou – osádka Kuka sběrného vozu). Svého času Andrej řekl, že jsme skvělý národ, jen nás řídí nemehla. Škoda že Kuba Kubikula (hejtman) není právě můj kamarád a Dikobraz už nevychází. S pozdravem…

***

Konec dobrý, všechno dobré? Tak se ptají v TV při pořadu „Prostřeno“. Odpověď: jak pro koho. Další občan už to nevydržel a telefonickou urgencí zajistil odtažení kontejnerů nikoliv koňskou, ale lidskou silou do již zmíněného opačného konce ulice… V současné době (1. 12.) 2020 !!!) již je položena nová zámková dlažba a drátěné zátarasy upraveny tak, aby případná vozidla ZIS mohla projet. Naštěstí tam nejsou žádné semafory, tak oblíbené na každé křižovatce v krajské obci… Rebel si však nadále klade otázku: jak bude zpívat ta nová zámková dlažba, až ji začnou přejíždět plné „těžkotonážní“ Kuka vozy?

František Růžička, České Budějovice (Hlas svědomí)

p15906821.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář