Jdi na obsah Jdi na menu
 


„Ještě větší blbec, než jsme doufali…?“

20. 12. 2021

Covidová“ krize vyžaduje aktivní opatření: neprodloužení nouzového stavu k nim nepatří!

Jen co byl uveden do svého úřadu (17. 12. 2021), obšťastnil nás novopečený ministr zdravotnictví prof. MUDr. V. Válek, CSc. hned několika pozoruhodnými výroky. Uvádím je tak, jak byly publikovány:

„Už nemáme ÚV KSČ, aby nám přikazoval, zda máme něco dělat, nebo ne. Každý z nás má svoji zodpovědnost. A já prosím všechny, neorganizujte večírky, neplánujte silvestr. Nejde o vás, o váš večírek, jde o nás všechny. Myslete na naše děti, seniory, zdravotníky. Za jeden váš večírek může být zhroucená nemocnice. Proč chcete, aby vám vláda něco nařídila? Neumíte se chovat seriózně a slušně sami? Já věřím, že ano, věřím českým občanům.“

„Apeluji na všechny rodiče, prarodiče, máme advent, blíží se Vánoce, využijme tohoto období k minimalizaci rizika přenosu covidu. Zkusme omezit večírky a neobětujme naše děti tím, že budeme silvestra trávit v bezuzdné zábavě, ale naopak, abychom do nového roku šli s minimální virovou náloží. Chci, aby naše děti vzpomínaly na své děti jako na krásné dětství a ne kvůli nezodpovědným rodičům na to, jak byly v covidovém vězení.“

 „Naše společnost si bere jako rukojmí dětí. Chce se po nich testování, nechce je pouštět na hory. Zodpovědnost musí být na rodičích.“

valek-vlastimil.jpgČlánek má v nadtitulku uvedeno: „Perly našich politiků“. V případě nového ministra zdravotnictví V. Válka je na místě hovořit o mnoha perlách. Dal by se z nich sestavit slušivý náhrdelník. Pan V. Válek by ho mohl dát jako vánoční dárek své manželce.

Po přečtení nejnovějších „perel“ V. Válka je zřejmé, že ve Fialově vládě bude těch „myslitelů“ víc, než jen jeden. Až dosud jsem považoval za nejhloupějšího z nových ministrů M. Jurečku a v závěsu za ním P. Gazdíka. Oba jsou to vesničané, pro něž je typické pomalejší myšlení. Účast ve vládě na tomto jejich handicapu nic nemění. Akorát to tam bude víc vidět než v normálním politickém „provozu“. V PS to zanikne, protože tam jsou na stejně nízké úrovni skoro všichni ti „borci“, kteří sami sebe považují za „elitu“. Já jim říkám: politická „jelita“.

─────

Rovněž novinář J. Lipold to vidí podobně jako já…

Titulek Lipoldova článku zní: „Bez nouzového stavu a s omikronem. Zbytečný risk“. (Seznam Zprávy, 17. 12. 2021, 17:00)

Kvituji s povděkem, že nejsem sám, kdo se bezprostředně po zahájení činnosti nové vlády vyjádřil kriticky k záměru neprodloužit nouzový stav. To doopravdy není aktivní opatření, ale pouze strkání hlavy vládního pštrosa do písku. Fiala a jeho vláda nám vzkazují: Raději si počkáme, jak se to celé bude dál vyvíjet!

A já jim na to odpovím: No jak asi, když jsou za dveřmi Vánoce a s nimi spojené mimořádně velké sdružování lidí: bez roušek a respirátorů, bez rozestupů a bez jakékoli kontroly? Skončit to může jedině obrovským nárůstem počtu nakažených: čísla se zdvojnásobí nebo ztrojnásobí. K těm současným 35 tisícům mrtvých přibydou další stovky, možná tisíce nových obětí „covidu-19“. Kdo čekal něco jiného, ten nejspíš přiletěl z Marsu a netuší, co se tady odehrávalo poslední dva roky.

─────

Testování dětí není řešením. Očkování ano!

Nový ministr ovšem „perlil“ dál. Svědčí o tom článek s tímto titulkem – „Válek: Vláda umožní různé testy ve školách, aby mohlo každé dítě odjet na lyžák“. (Novinky.cz, 17. 12. 2021, 17:47)

Rentgenolog V. Válek trpí utkvělou představou o tom, že testováním porazí „covid-19“. Kdyby lépe naslouchal skutečným odborníkům na tuto problematiku, věděl by, že jediným spolehlivým řešením je plošné očkování dětí – podobné tomu, která musejí absolvovat všechny děti v prvních letech po narození.

Škoda jen, že se neporadil s dalším brněnským lékařem, jedním z předešlých ministrů zdravotnictví – pediatrem Doc. MUDr. J. Blatným. Chápu, že rentgenolog toho o dětech a jejich nemocech mnoho neví. U Válka mám však podezření, že mu toho zůstalo utajeno daleko víc. Premiér P. Fiala měl lépe vybírat nástupce právníka A. Vojtěcha! Evidentně to podcenil a brzy se mu to vrátí jako bumerang.

─────

Jen tak mimochodem: Válek žádným disidentem nebyl!

Čtenáři výše uvedených výroků MUDr. V. Válka (*1960) by mohli nabýt dojmu, že tento plešatý pán s bradavicí na čele se nejnověji ochotně a dobrovolně zařadil k našim, dnes tak módním „pozdním antikomunistům“. (K nim patří např. M. Němcová, která v době tzv. normalizace mohla být zaměstnána v Českém statistickém úřadu, kde se pracovalo s obzvláště citlivými údaji, které se režim snažil utajovat před občany.) Jakékoli antikomunistické výkřiky od jistých osob s nepříliš jasnou minulostí jsou vždy podezřelé. Podobně jako dopředu ohlašované čistky na různých ministerstvech a centrálních úřadech. Tím se vždy maskuje špatné svědomí jistých politiků nebo je to spojeno s pokusy o „zametení“ nepříjemných kauz pod koberec.

Že na tyto invektivy a zavádějící údaje nereagoval nikdo z bývalých poslanců KSČM, mě nijak nepřekvapuje: lížou si rány po volební porážce. Ale že se ozvalo tak málo občanů-pamětníků, to mě docela překvapilo. Proto se musím ozvat já sám – jako jedna s obětí komunistické perzekuce v let 1948-89. Dobře si pamatuji, že lidé, kteří mohli před rokem 1989 studovat na vyhledávaných vysokých školách (a medicína k nim patřila), museli projít přísným výběrem. Nikdo, kdo neměl legitimaci KSČ (musely ji mít alespoň rodiče), neměl šanci dostat se na takovou školu.

Považuji za důležité, aby to zaznělo. Pan Válek jen balamutí veřejnost. V době „sametové revoluce“ 1989 již nebyl žádný nezkušený mladík: měl 29 let, tedy kus života v komunistickém režimu za sebou. To, že získal titul „CSc.“ (byl to předpoklad pro to, aby se dotyčný člověk mohl habilitovat), svědčí o tom, že byl zadobře s komunistickým režimem. Nestraníkům se tento titul neuděloval.

Když chce někdo hodnotit minulý režim, měl by mít sám pečlivě zameteno před vlastním prahem. V případě V. Válka mám o tom velké pochybnosti. Zkrátka: pro mne je to osoba krajně nedůvěryhodná a hlavně zbytečně užvaněná – vedle těch dalších, které tvoří Fialovo panoptikum. Jsem přesvědčen o tom, že se bez většiny těchto figurek obejdeme. Fiala si dal velmi málo práce s výběrem těch správných lidí. Brzy na to doplatí.

─────

Nemilosrdný soud nespokojených občanů? Lépe skočit z Nuseláku…

Většina kriticky naladěných občanů je toho názoru, že ve vládě „suchara“ P. Fialy je tolik prapodivných politických figurek a lidí s máslem na hlavě, že tento kabinet bude klopýtat od jednoho maléru k druhému, od jedné aféry k té další. A vzhledem k tomu, že má „poražený“ Babiš k dispozici svá média, budou nás pohotově zásobovat stále novým „čtením“ o Fialovi a jeho lidech. Tím si můžeme být jisti.

Na Fialově vládě je zajímavá ještě jedna věc, kterou naši politicky poplatní novináři jaksi nechtějí vidět. Fiala sám patří k nejslabším figurám vlastní vlády. Zkrátka: je to člověk necharizmatický, nezajímavý a občas i nudný. Hlavní chyba, které se po celou dobu dopouští, je to, že nechává za sebe mluvit neosobnosti v roli neoficiálních tiskových mluvčích, zejména M. Pekarovou-Adamovou a M. Jurečku. Tato role jim nepřísluší: premiér musí být nejviditelnější osobou své vlády! Že se tak děje, je pochopitelné: skutečný tiskový mluvčí V. Smolka je natolik ošklivý člověk, že vedle něho vypadá Fiala jako Rambo. Měl by mu aspoň poradit, aby si nechal přebarvit tu svou zrzavou kštici. Ošklivý zrzek musí každého znechutit. Také to svědčí o tom, že Fiala je absolutní politický amatér: proč si nevybral nějakou hezkou ženu. Co takhle L. Bartošová z ČT?

Vůbec nejviditelnější figurkou Fialovy vlády bude díky trvající „covidové krizi“ právě brněnský lékař – rentgenolog V. Válek. Již v této chvíli je jasné, že bude ministrovat maximálně dva nebo tři měsíce. „Životnost“ ministrů zdravotnictví není totiž delší. A to byli v čele tohoto resortu větší „machři“, než je Válek. Ten bude patřit k nejslabším „kusům“. Po celou dobu svého „vegetování“ na tomto ministerstvu bude „na odstřel“. Fiala neměl podceňovat soustavnou kritiku tohoto kandidáta na ministra ze strany veřejnosti a měl se již dávno poohlédnout po někom lepším. Doc. B. Svoboda by byl jistě přijatelnějším reprezentantem tohoto ministerstva.

 [Všimněte si, kolik lidí z Brna je ve Fialově vládě! Není to jen Fiala, ale i Blažek, Bek a Válek. Pravdu mají také ti kritikové, kteří říkají, že v této vládě je neúměrný počet Moraváků. To by za jiných okolností nebylo na závadu: vláda však musí být vyvážená nejen personálně, ale i „regionálně“. K Moravákům patří také: Jurečka, Stanjura, Gazdík, Nekula, Hubáčková, Šalomoun. I s těmi Brňáky je to dohromady deset osob z osmnácti.]

─────

A co si myslí občané o tomto „užvaněném“ Brňákovi? Posuďte sami!

M. S.: „Válku, kolik ti je let? 54 asi, takže v [roce] 1989 ti bylo 22. Takže na lékařské fakultě. Kolik uchazečů o toto studium bylo přijato? Takže vybírali jenom ty spolehlivý, politicky spolehlivý, takže vstup do KSČ nebo rodiče v KSČ? Tak asi tak a teď bude pindat.“ (Navzdory jazykové neobratnosti a používání hovorových výrazů se autorovi podařilo „uhodit hřebík na hlavičku“. Tu dobu jsem zažil, a proto vím, že tak to tehdy bylo. Válek může ty své pohádky vyprávět vnoučatům.)

L. S.: „Válek mě rozesmál. Lidi budou zodpovědní a nebudou dělat večírky a neslavit Silvestra? Ten pán je hloupější, než jsem si myslel. Bude se slavit a juchat do alelůja. V lednu se to svede na nezodpovědné občany a zavedou se opatření, které vláda nechtěla…“

B. S.: „Pane Válek, nikdy jsme v komunismu nežili, pletete si pojmy s průjmy. Mezi léty 1948-1989 jsme nejprve žili v lidové demokracii, později v socialismu a ke konci v rozvinutém socialismu se třídami dělníků, rolníků a pracující inteligence. Stav komunismu měl být teprve cílem, kdy společnost měla být beztřídní, kdy nebude potřeba peněz.“ (K tomu upřesňuji: v době Husákovy tzv. normalizace se používal rovněž pojem „reálný socialismus“. „Komunismus“ byl zkratkovitým označením „komunistického režimu“. Jak se zdá, prof. V. Válek zřejmě žil v jiné části světa nebo na Marsu.)

F. Z.: „Český národ je zvláštní. Ať je u moci kdokoli a řekne cokoli, vždy je to špatně. Kdo komunismus zažil, ví, že to, co se teď dělo, se ani za vlády komunistů nedělo.“ (S tím lze souhlasit. Tyto excesy byly v letech 1948-89 nemyslitelné. Náš režim se čím dál víc přibližuje k anarchii. S demokracií to má jen málo společného: občan v demokracii má nejen práva, ale i povinnosti a nechybí mu respekt k zákonům i jiným spoluobčanům. U nás nic z toho nevidíme. Také to je „dědictvím“ po V. Havlovi a jeho „nepolitické politice“.)

A. V.: „Válek by si měl dát studené obklady na čelo a vrátit se do základní školy na hodiny dějepisu a občanských věd (správně: občanské nauky či výchovy). Tam by mu vysvětlili, že komunismus tu nikdy nebyl. Ovšem je tu reálná možnost, že se komunismu blížíme právě v současnosti. Neb jak pravil kdysi Dr. Gustáv Husák: »Komunismus bude tehdy, až budou banány levnější než brambory.« A dnes již tomu [tak] v některých případech je.“ (Novinky.cz, 17. 12. 2021, 18:50)

 

P. S.

Upozorňuji na to, že často používaný pojem „komunismus“ je obvykle novinářskou zkratkou pro tzv. komunistický režim (1948-1989). Pokud ho používají naši nevzdělaní a pologramotní novináři, kteří toho o naší historii mnoho nevědí, tam to lze pochopit. Horší je to u nejrůznějších politologů (včetně „politologa na baterky“ P. Fialy). Pak by to měl být důvod k vážnému zamyšlení. Je to minimálně potvrzení o jejich chabém a neúplném vzdělání. Spíše o „vzdělání“ zcela bezcenném.

18. 12. 2021

‒ RJ ‒

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář