Jdi na obsah Jdi na menu
 


Co si myslí lidé o našich politicích? (1. část)

20. 12. 2021

Rok 2021, který se jistě zařadí mezi ty nejtěžší historické „zkoušky“ v našich polistopadových dějinách, a to pro politiky i pro obyčejné občany, přinesl mnohým z nás nejednu naději, jiným naopak rozčarování a zklamání z toho, komu před pár týdny dali ve volbách svůj hlas.

V dějinách to platilo odjakživa: Výsledkem „historie“ bývá nikoli to, co si přejeme, ale to, co se nakonec stane, co se prosadí. A platí také jiná odvěká pravda: Dějiny píší vítězové, byť by to byli sebevětší zločinci a lháři, nikoli ušlechtilí idealisté, kteří jsou až do konce svého života přesvědčeni o tom, že „pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí“.  Troufnu si říci, že kdyby se deset let po svém úmrtí na chvíli vrátil zpátky na zem V. Havel, byl by hodně překvapený a zároveň zklamaný z toho, co že se to u nás děje. Havlovi nelze upřít, že sehrál důležitou historickou roli při přechodu naší společnosti: od etapy vlády jedné strany ke společnosti svobodné a demokratické. Jen se to všechno podařilo jaksi „napůl“.

Je to typicky „český“ styl. Nikdy v historii jsme totiž nic nedotáhli až do úplného konce: ani v tom dobrém slova smyslu, ani v tom špatném. Také s naším budováním svobody, demokracie a právního státu jsme uvízli kdesi v polovině cesty. Je nám sice líp, než tomu bývalo před rokem 1989, ale mohli jsme dosáhnout zdařilejších výsledků: jak ekonomických, tak i politických. Vedle nedůslednosti jsme málo pracovití (stačí se podívat k sousedům do Německa), navíc pohodlní a líní. Takovým národům první příčky nikdy patřit nebudou! Spíš ty poslední „šprušle“ na hodně znečištěném žebříku od pomyslného „kurníku“. Nezlobme se proto na jiné, že jsme na tom tak špatně! Můžeme si za to především sami!

A teď k tomu, jak naši občané vidí a hodnotí naše politiky. Povšechně platí, že máme tu nejhorší politickou garnituru za celých 32 let polistopadového vývoje. Dokonce i ti nejhorší politici z dnes tolik kritizovaných „devadesátek“ by byli za hvězdy první velikosti. Nelze se proto divit tomu, že občané a zklamaní voliči, kteří si tolik slibovali od údajných „změn“ po politickém odstavení A. Babiše, neskrývají rozčarování a zklamání. Není totiž nic horšího než frustrovaná společnost. V takové atmosféře se ničemu nemůže dařit, protože lidem, kteří přestali všemu věřit, chybí jakákoli pozitivní motivace. Bez aktivní role občanů se však žádné změny nepodaří uskutečnit, a to ani tehdy, kdyby se všichni naši politici chovali jako andělé.

K tomu všemu jako historik poznamenávám: Tak negativně hodnocenou a „en bloc“ odmítanou mocenskou garnituru, jako je ta partička politických „trafikantů“, kteří tvoří Fialovu vládu, jsme tady od r. 1989 ještě neměli. To by měl být pádný důvod k tomu, abychom se nad tím pořádně zamysleli a něco s tím udělali. Řešení je jediné: vynutit si předčasné volby a příště volit lépe a zodpovědněji.

─────

Tady jsou doslovné citáty názorů našich občanů z diskusí pod články o našich politicích:

Markéta Pekarová-Adamová

● Mezi krávou a Pekarovou je rozdíl v tom, že kráva nemluví.

● Je to jen hloupá, ukecaná nula.

● Omezená Pekarová je výbornou loutkou. Co chcete více?

● Pekarová si hraje na Kabrhelovou.

● Aktivistky Pekarová spolu s Adamovou by měly udržet mordu na uzdě.

● Žádné překvapení. Arabská mužatka Adamo-Pekarová s vykulenýma očima se dostala k velkému korytu, tak nahazuje ramena a myslí si, že tím spapala veškerou moudrost!

● Tonča Pekarová může kecat akorát do Radia Jerevan.

● Pekarová kecá a je blbá jak tágo.

● Tahle tupá, nevzdělaná, vykulená Štěkna se zašila v Zákonoprodejně (= Poslanecké sněmovně), protože na víc nemá a teď za našich 250 tisíc měsíčně bude vyštěkávat svoje moudra do éteru.

─────

Ivan Bartoš

● Pan Bartoš je kecal a bezpáteřní lídr. Bez kapky sebereflexe, rádoby budoucí premiér, co jezdil do Bruselu půl roku před volbama a už to měl za hotovku. Jak tohle může někdo volit?

● Tak Bartoš je jen novodobý bolševik pirát a velká nula.

● Jediná Bartošova vize je nová nejvyšší hora ČR – Smrk. Budou o tom hlasovat 14 dní na pirátském fóru.

─────

Marian Jurečka

● Jurečka je zcela bez debat jeden z největších hlupáků na české politické scéně. Poruší vládní opatření a ještě sám sebe nabonzuje na Twitteru. To nevymyslíš. Fakt velikán.

● Šílená představa, že takový idiot ovlivňuje fungování tohoto státu a život nás všech. Hrůza.

● Jurečka je darebák a udavač. Kdyby byl chlap, tak se neomlouvá.

● Něco se musí Pasáčkovi vepřů nechat: Má prý široko daleko nejlepší brambory, které jsou stejně shnilé jako sám majitel.“

─────

Vít Rakušan

● Rakušan je schopen pro slávu a moc udělat cokoliv. Jeho ambice jsou čím dál větší a lokty má čím dál tvrdší.“

● Pan Rakušan je tři dny ve vládě a už dokazuje, co je to za bezpáteřního člověka.

● Ten Rakušan je ale hajzlík nedočkavej – ambiciózní hňup! Ti jsou nejhorší.

● Jen čekám, kdy se Fiala stane jeho podřízeným.

● Vítku, proč Ti nevěříme ani slovo? Známe Tě z Kolína.

● Rakušan je krysa ulhaná.

● Rakušan je od pohledu křivák. To jsem tu psal už před volbami. Ale nejhorší je, že je jich tam takových víc.

● Vít Rakušan je velmi ambiciózní člověk. Neumí být druhý. Bylo to vidět, jak válcoval před volbami Bartoše a udělal z něho de facto vola a tím i z Pirátů. Vypadalo to, že Piráti jsou mimo a jedinou možnou volbou je STAN. (…) Fiala by si měl dát na něho pozor. Rakušan bude časem mít stále vyšší ambice.

● Rakušan nebyl dobrý učitel, protože kdyby byl dobrý, tak by si ho ředitel školy ponechal a nepustil by ho jinam. A tam se také ukázal jako neschopný. A protože se musel nějak živit, tak šel do politiky a stal se starostou města Kolína. Za jeho starostování zadlužil město tak, že to budou splácet několik desítek let. On se musel stát ministrem vnitra, protože chce zahladit všechny levárny, kterých se dopustil. Čím dříve odejde z politiky, tím lépe pro nás všechny.

● Rakušan pochází z kariérní komunistické rodiny, která se podílela na čistkách v 70. letech minulého století. A synáček to od svých rodičů pochytil a ihned to začíná uplatňovat sám. On moc dobře ví, že je nutno dostat do vedení Policie takové lidi, kteří budou k němu loajální a nebudou se snažit objasnit podivný původ financí, které dostal STAN a navíc obchodování Pirátů s cukrem do Thajska, kam neodešlo ani kilo cukru, ale Piráti dostali za údajný prodej značné finanční prostředky.

●  Rakušane, ty podvodníku, čachry s penězi jsi měl už v Kolíně a teď i na Kypru. Odstup!

─────

Tož tak, vážení přátelé! Příště zase o někom jiném…

19. 12. 2021

‒ RJ ‒

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář