Jdi na obsah Jdi na menu
 


ČSSD právě mizí v propadlišti dějin…

11. 12. 2021

Motto: „Až se změníme, voliči se vrátí.“ (J. Maláčová)

Osudy naší polistopadové sociální demokracie (ČSSD) sleduji od jejího „obnovení“ pod vedením prof. J. Horáka, přes éru vzestupu za předsedy M. Zemana až po její „úpadkovou“ fázi, spojenou s politickými „packaly“ ‒ B. Sobotkou a J. Hamáčkem. Třebaže jsem ve svých článcích varoval již od roku 2017 před blížícím se koncem této strany, nikdo z vedení ČSSD na tato upozornění nedbal. „Nadlidé“ z Lidového domu kašlali také na kritiku svého bývalého předsedy a premiéra – J. Paroubka. Ani jeho slova neměla pro samolibé stranické vůdce žádnou váhu. Proto musel zákonitě přijít trest.

V posledních letech to bylo jako na Titaniku: na horní palubě hrála hudba k tanci, zatímco v podpalubí se do děravé lodi valila voda. A navíc: při nefunkčních pumpách bylo jen otázkou času, kdy celá loď půjde ke dnu. Přesně to se přihodilo logo-cssd--nove-.pngtéto kdysi slavné, jak mnozí věřili, „nepotopitelné lodi“ jménem ČSSD. Nakonec skončila jako onen Titanic. Po dnešním mimořádném sjezdu již i ti největší optimisté pochopili, že loď se zachránit nepodaří, a proto musí jít ke dnu. Pod Šmardovým vedením tam skončí zcela určitě.

Mimořádný sjezd ČSSD, který se kvůli protiepidemickým opatřením konal v pátek dne 10. 12. 2021 on-line, přinesl přece jen malé překvapení: oproti očekávání na něm zvítězila frakce M. Pocheho, T. Petříčka a M. Netolického. Do čela strany nebyla zvolena J. Maláčová, která v posledních měsících pro tuto stranu pracovala doslova „dnem i nocí“, i když již bylo po volbách, nýbrž její protivníci. Novým předsedou ČSSD se stal Michal Šmarda, starosta Nového Města na Moravě. Zvítězili ti, kdož tuto stranu spolehlivě dovedou až k „nule“ (nebo možná i k záporným číslům), ne však k opětovnému návratu do Sněmovny.

Šmarda získal něco málo přes polovinu hlasů: 130 z 233. To není žádné převratné vítězství. Rozhodně se nedá hovořit o „silném“ mandátu, jak jsme dříve často slýchávali. Takovým „vítězstvím“ by se nikdo rozumný nechlubil. Jen pro pořádek připomínám, že po prohraných volbách (ČSSD získala pouhých 4,65 % hlasů) se dosavadní předseda strany J. Hamáček své funkce vzdal; tento mimořádný sjezd měl za úkol zvolit nového předsedu. Upřímně: po takovém „výprasku“ je už vlastně úplně jedno, kdo se v čele této mimoparlamentní strany ocitne. Jestli to bude Petr nebo Pavel, to bude většině občanů této země šumafuk.

Teď bude následovat to, co jsem již v r. 2017 popsal: postupné vyklízení dobře placených míst na ministerstvech a dalších centrálních úřadech, jakož i „trafik“ a dalších teplých místeček pro kamarády a kamarády kamarádů. Však to všichni dobře známe. Na ta místečka se již netrpělivě těší jiní uchazeči, například neúspěšní kandidáti „Pirátů“, kteří prý hodlají zasednout na mnoha ministerstvech jako političtí náměstkové – samozřejmě za hezké peníze, jinak by se tam netlačili.

Nedalo mi to, abych si nepřečetl reakce našich občanů, kteří svá stanoviska vyjádřili jako zklamaní voliči v diskusi pod článkem, jenž o právě skončeném sjezdu ČSSD informuje (Novinky.cz, 10. 12. 21021, 10:51).

Podobně jako já zhodnotili sjezd ČSSD také někteří čtenáři: „ČSSD si zvolením Šmardy zavřela cestu do Sněmovny.“ A další čtenář píše: „Definitivní konec ČSSD.“ Zatímco s prvním výrokem musím bezvýhradně souhlasit, u toho druhého podotýkám: Buďme rádi, že to není konec celé české levice! To by bylo daleko horší. Jen doufám, že nějaká levice se v příštích měsících zformuje. Bez ní by se vládlo P. Fialovi a tomu jeho „panoptiku“ velice obtížně. A nám všem by se žilo daleko hůř než dosud.

A do třetice ještě jeden čtenář upřesnil: „Definitivní konec TOP 09 B.“ Pro mladší čtenáře, kteří ve škole neprobírali dějiny Komunistické strany SSSR, jen doplňuji: Krátce po VŘSR používala tato komunistická strana označené VKS(b) – Všesvazová komunistická strana (bolševiků). Ta zkratka TOP 09 B znamená něco podobného: je to označení pro ČSSD, která se stala „filiálkou“ TOP 09. Jedná se o stranu M. Pocheho, T. Petříčka a M. Šmardy. Ti teď povedou ČSSD směrem do propadliště dějin a na politický hřbitov.

Samozřejmě – našlo se i dost těch čtenářů, kteří vůbec nepochopili, co že se to tou dnešní volbou vlastně socanům přihodilo. ČSSD si sama rozhodla o tom, že je nejvyšší čas, aby začala s přípravami na politický funus. Nyní už jen zbývá toto: prodat Lidový dům, vyplatit dědice Z. Altnera a navštívit Úřad práce. Ti, kteří tušili zlé konce v předstihu, si nové teplé místečko někde v politickém závětří již dávno obstarali. Přesto bude zajímavé sledovat, o jakých jménech bývalých politiků ČSSD v nejbližší době uslyšíme.

Osobně jsem nejvíce zvědavý na to, kde „zakotví“ bývalí náměstkové a poradci za tuto stranu, např. Z. Škromach, M. Hašek, M. Marksová-Tominová, nebo čím se hodlá živit až do důchodu totálně neúspěšný a beznadějně zkompromitovaný předseda ČSSD a „hrobař“ této strany ‒ J. Hamáček. O J. Maláčovou se nebojím: ta má nejen solidní vzdělání, se kterým se ve světě neztratí, ale i bohaté zkušenosti z práce v exekutivě. Daleko horší to bude s některými bývalými poslanci (např. P. Dolínkem).

Zajímala by mě ještě jiná věc: Kdy dojde na trestní stíhání K. Valachové v kauze sportovních dotací, když už její náměstkyně S. Kratochvílová a fotbalový boss M. Pelta dostali u soudu nepodmíněné tresty? Jak dlouho nám budou média opakovat, že ona za nic nemůže, i když svědkové v rámci soudního projednávání tvrdili, že vinu nese hlavně ona?

Pokaždé, když končí jedna „éra“, začíná se uklízet. Někdy ten úklid „Augiášova chléva“ zabere dlouhé roky. Socani byli u koryt a plných žlabů několik desetiletí. Umíte si představit, kolik „hnoje“ se za ta léta nahromadí? Hodili by se nám teď nějací dobrovolníci na úklid. Bohužel nejsou, protože musí pomáhat v nemocnicích, abychom zvládli to, co nám tady po sobě zanechali ti méně zodpovědní politici a nedisciplinovaní občané. Holt – Češi nejsou Němci. Proto byl u nás odjakživa takový „bordel“.

10. 12. 2021

‒ RJ ‒

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Nedisciplinovaní občané?

(Falka, 12. 12. 2021 17:10)

To autor myslí ty, co se nechtějí nechat zbytečně očkovat? Ty co nechtějí podporovat tu farmaceutickou a hygienickou mafii a její přisluhovače, kteří hledí hlavně na své výdělky?