Jdi na obsah Jdi na menu
 


Fiala prý „vyhrál“. Dobře mu tak!

13. 12. 2021

Když jsem se dnes dozvěděl o tom, jak dopadlo jednání mezi „politologem na baterky“ P. Fialou a prezidentem republiky, ekonomem a prognostikem M. Zemanem, ohledně jmenování toto „panoptika“ nekompetentních jedinců, kteří se domýšlivě označují za „vládu“, chvíli jsem přemýšlel, zda to není vtip. Proč by to známý „šprýmař“ Miloš vlastně dělal? Vždyť to nemá žádnou logiku! Až pak mi došlo, že náš pan prezident má vždy dopředu promyšleno několik tahů. Také v tomto případě. Víme to všichni: Miloš je „starý lišák“, na kterého nikdo nemá!

Nakonec jsem tu „záhadu“ rozluštil: Miloš chce dát P. Fialovi příležitost, aby se „historicky znemožnil“. Podobnou totiž dostal před ním, v r. 2017, také A. Babiš, jenž sice v premiérské funkci pokračovat nebude, ale ve své historické zkoušce překvapivě obstál, byť s mnoha šrámy a modřinami.

V případě P. Fialy tomu bude ovšem jinak: „Vyžere si“ až do dna všechno, co si s pomocí svých „koaličníků“ nadrobil. Že to nemůže dopadnout dobře, musí být jasné každému, kdo tu dnešní, povolební hrůzu sleduje. Fiala to nemůže zvládnout. Jeho „slepenec“ se během několika měsíců rozpadne jako domeček z karet. Jinak to skončit nemůže. Přesně to zřejmě Miloš vysvětloval „fialovému Péťovi“ v tom hodinovém rozhovoru, který spolu v Lánech vedli. Asi si měli hoši co říci.

Prezident republiky v krátké době překvapil hned dvakrát. Poprvé, když „přežil svou smrt“, o níž „sýčkovali“ jeho kritikové, kteří se už těšili na to, jak ho zbaví pravomocí, aby si mohli odsouhlasit sami Fialovu vládu, a po několikatýdenním pobytu v nemocnici v Lánech jmenoval P. Fialu premiérem. Teď překvapil podruhé. Rozhodl se, že jmenuje členy vlády (včetně kontroverzního J. Lipavského), třebaže na jeho výhradách vůči němu se nic nezměnilo.

Je to státnické gesto, které dává P. Fialovi šanci, aby si pořádek se „svými“ ministry udělal sám, bude-li toho schopen. Ne-li, nikdo mu pomáhat nebude. Až se začne topit v problémech, musí počítat s tím, že brzy svou funkci opustí. Všechno může skončit pouličními nepokoji, které by ho dozajista smetly do Vltavy i s celým tím jeho „panoptikem“ ze Strakovy akademie.

Prezident M. Zeman se zachoval velkoryse: nezablokuje přece jmenování vlády kvůli jednomu evidentně nekompetentnímu člověku, který se politicky odrovná sám v řádu několika měsíců. J. Lipavský nebude jediný, kdo brzy skončí ve vládě. Mnozí z Fialových mužů a žen to jistě dobře tuší, a proto se jim do vládnutí moc nechce. Lepší je přece okopávat kotníky A. Babišovi – než se pustit do samostatného vládnutí. Nikdo dopředu neví, jak se budou jednotlivé krize u nás v příštím roce vyvíjet: nepůjde jen o „covid-19“, ale i o inflaci či enormní růst cen energií. Zvládnout to může jenom zkušený politik. Tím ovšem P. Fiala není a nikdy nebude.

Dnešní rozhodnutí prezidenta republiky mě trochu překvapilo, ale ne zase tak moc. Protože jeho politickou kariéru pozorně sleduji již od roku 1989, je mi jasné, jak to celé dopadne. Teď se bude čekat na chyby, kterých se jednotliví členové vlády budou dopouštět. Po několika měsících přijde „zúčtování“. A dost možná ještě dříve začnou „účtovat“ s těmi Fialovými nýmandy občané této země. Může to skončit až těmi pověstnými kandelábry. Fiala je „pan Opatrný“: je si toho dobře vědom.

Do léta by mohlo být „hotovo“ a na podzim by se mohly konat předčasné volby, spojené s těmi ostatními: senátními a komunálními. Jinak to skončit nemůže. Kdo něco ví o dějinách této země (Fiala vystudoval historii na Masarykově univerzitě, a proto by aspoň něco vědět mohl), ten jistě tuší, že v příštích týdnech a měsících bude u nás hodně veselo. Postarají se o to ministři Fialovy vlády, jimž u toho budou ochotně asistovat naši servilní novináři – hlavně ti z ČT 09. 

„Vítězové voleb“ budou v příštích měsících pracovat na slibované „změně“ až do roztrhání těla. Nikoli Zemanova, nýbrž toho jejich. Bude to masakr. Hrozí nám totiž, že se mimo jiné dočkáme (ve spolupráci s J. Lipavským) reprízy pádu vlády během našeho „evropského“ předsednictví. Čili: kdo chce kam, pomozme mu tam!

Na shledanou v lepších časech!

13. 12. 2021

‒ RJ ‒

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Také se těším na předčasné volby

(Falka, 14. 12. 2021 13:37)

- a myslím, že se předtím ti koaličníci mezi sebou minimálně pohádají...