Jdi na obsah Jdi na menu
 


Novinář by měl mít vždy správné informace…

13. 12. 2021

Za 32 let polistopadového režimu jsem již zažil lecjaký „kousek“ ze strany našich nevzdělaných a pologramotných novinářů. Vůbec nejhorší etapu prožíváme v letošním roce, kdy nahromadění „blbů“ v médiích dosáhlo neúnosné míry. Denně se o tom můžeme přesvědčit jak v činnosti „veřejnoprávní“ České televize, tak i většiny tištěných a internetových titulů.

Výjimkou není ani web s názvem „Pražský patriot“, o jehož existenci jsem se dozvěděl právě dnes, když jsem na internetu narazil na upoutávku jednoho článku, který byl zde publikován. Přesněji: zaujal mě nevýslovně hloupý a zároveň nepravdivý titulek. Proto jsem si onen článek přečetl. Nedozvěděl jsem se nic nového, co bych již nevěděl ze zpravodajství jiných webů. Novinkou byl akorát ten titulek, pro který v textu onoho článku nebylo žádného opodstatnění. I když se to v tom titulku konstatuje, publikovaná fakta podobné závěry neumožňují.

Ví to každý dobrý novinář: titulek a obsah článku musí být ve shodě. Není možné, aby se v článku psalo o něčem jiném, než co hlásá titulek. Ten totiž rozhoduje o tom, zda si čtenář dotyčný článek přečte, či nikoliv. Je-li to ve stylu „jeden o voze a druhý o koze“, můžeme si být jisti tím, že příště už dotyčný čtenář další články tohoto média číst nebude. Proč by to dělal, když jinde se dočte pravdu – bez zavádějících titulků.

Zmíněný článek, který mě inspiroval k napsání těchto kritických řádků, má tento titulek: „Morava na plac, hustá holka z Prahy v boji o vedení ČSSD pohořela“. (Pražský patriot, 11. 12. 2021, 8:10)

Autorem tohoto novinářského „skvostu“ je jakýsi Karel Netolický. Na zkušeného novináře to nevypadá, spíš na nějakého začínajícího pisálka, nebo dokonce „přepisovače“ zpráv ČTK. (O této agentuře, jejíž redaktoři mají rovněž problémy s pravopisem, jsem již opakovaně psal. Já bych ten spolek rozpustil a poslal zpátky do školy, aby se tam ten pravopis konečně naučili.) Že by to byl nějaký příbuzný hejtmana Pardubického kraje a nově zvoleného místopředsedy ČSSD M. Netolického? V politice, jak známo, nelze vyloučit vůbec nic.

Článek navzdory „bombastickému“ titulku referuje o výsledcích mimořádného sjezdu ČSSD z 10. 12. 2021, na němž byl do čela této strany zvolen M. Šmarda z Nového Města na Moravě; prvním místopředsedou se stal Igor Bruzl z Bohumína a řadovými místopředsedy Daniela Ostrá, Robert Šín, Martin Netolický, Tomáš Petříček a Břetislav Štefan.

Nedalo mi to a raději jsem si ověřil fakta (běžně dostupná na internetu), která se týkají některých nových místopředsedů ČSSD. O Šmardovi, Bruzlovi i Štefanovi je známo, že pocházejí z Moravy, avšak u těch zbývajících to tak jisté není. D. Ostrá působí jako politoložka na Palackého univerzitě v Olomouci. MUDr. R. Šín pracuje jako lékař v Plzni. M. Netolický se narodil v Ústí nad Orlicí a T. Petříček zase v Rokycanech. Kdybych chtěl být „puntičkář“, moravský původ nemá ani B. Štefan (narodil se ve Svitavách), třebaže v poslední době dělá starostu městské části Brno-Líšeň. (Také já jsem nedávno pozorně sledoval jeho politickou „přestřelku“ s R. Onderkou – kvůli nominacím pro parlamentní volby 2021.)

Vrátím se k tomu, co jsem již uvedl v předchozích odstavcích svého článku: Novinář by neměl používat generalizující závěry tam, kde pro to není dostatek důkazů nebo argumentů. V tomto případě je část titulku „Morava na plac“ zavádějící: jen polovina z uvedených členů nového vedení ČSSD má prokazatelně moravský původ, zbytek jsou „čecháčci“, kteří se na Moravě velké oblibě nikdy netěšili. To tvrdím – jako rodilý Moravák.

Co je však na onom článku nejhorší, je fakt, že nám autor zamlčel podstatnou informaci: J. Maláčová totiž pochází z Uherského Hradiště. Také ona je tedy Moravačka. Autor to možná ani neví, protože vyznění titulku jeho článku je takové, jako by Moraváci porazili tu „hustou holku“ z Prahy ‒ J. Maláčovou. To však není pravda. Správně by ten titulek měl vypadat jinak: „Moraváci z nového vedení ČSSD porazili »hustou holku« z Uherského Hradiště“. 

Moraváci by si jistě poklepali na čelo a vůbec by to nečetli. A těm ostatním by to bylo stejně šumafuk. Řekli by si: „Dejte nám pokoj s Moraváky! Jako by nestačilo, že půlka obyvatel Prahy pochází z Moravy! A k tomu primátor ze Slavičína (z té zakopané pr…), který je navíc ještě Pirát. Větší hrůzu Praha nepamatuje. A vy obtěžujete s nějakým Šmardou, pod jehož vedením ČSSD skončí stejně tam, kde už dávno měla být. Sbohem!“

Dám K. Netolickému dobrou radu – od staršího kolegy a navíc učitele češtiny, jehož koníčkem je vyhledávání pravopisných chyb v článcích našich nevzdělaných a pologramotných novinářů: Až budete příště zase něco sepisovat, pořádně si ověřte všechna fakta, o nichž chcete psát. Vyhnete se podobnému trapasu – jako s tím Šmardou a Maláčovou!

Přeji Vám hezké Vánoce!

11. 12. 2021

‒ RJ ‒

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář