Jdi na obsah Jdi na menu
 


Trapný „kýč“: politici SPOLU jsou spolu!

29. 12. 2021

Motto: „Dej blbci funkci a razítko – a on ti udělá ze života peklo.“ (Lidová moudrost)

Snad se příliš neprohřeším proti poklidné atmosféře Vánoc – jako svátku pokoje, míru a rodinné pohody. Přesto mi to nedá, abych se neozval. Inspirovalo mne k tomu prohlášení politiků koalice SPOLU k letošním Vánocům. (Jen nerozumím tomuto: proč k tomu nepřizvali také své partnery z té druhé koalice Fialova vládního „slepence“ – PirSTAN?)

Text jejich „vánočního přání“ spoluobčanům (že by to byla jakási nová „tradice“?) zní: „Milí přátelé, děkujeme vám všem za tento rok a velmi děkujeme za vaši podporu. Rádi bychom vám z celého srdce popřáli krásné vánoční svátky. Protože na vánočních svátcích je nejkrásnější to, kdy jsme všichni spolu.“ (iDNES.cz, 24. 12. 2021, 12:00)

[Také jste si všimli toho opakování slov a naprosto chudičké slovní zásoby tohoto sdělení v rozsahu tří vět? Tipoval bych to na největší vládní „myslitelku“ – M. Pekarovou-Adamovou. Tentokrát má interpunkční čárky v pořádku. Pouze to třetí souvětí se moc nepovedlo: nemělo by začínat podřadicí spojkou „protože“.]

Nekonečnou vděčnost předsedů zmíněných tří stran chápu. Přesto jim nebudu vyvracet jejich omyl: Volební podvod, díky němuž se dostali k moci, je asi to poslední, na co by měli být voliči tohoto účelově stvořeného „slepence“ pyšní. Až jim dojde, u čeho asistovali, budou se za to do konce života stydět. A hlavně: příště už svou chybu nezopakují a budou volit jinak. Bohužel – v systému zastupitelské demokracie a faktické neodvolatelnosti politiků, jak je u nás aplikován, žádnou jinou možnost nemají.

Nedivím se tomu, že ti dva předsedové tříprocentních stran (KDU-ČSL, TOP 09) jsou rádi, že to tak dopadlo. Příště už se to nezopakuje. Nicméně: u P. Fialy bych očekával trochu víc politického rozhledu, prozíravosti a zodpovědnosti. Na zveřejněné fotografii tento politik vypadá, jako by mu uletěly včely. Pane profesore politologie P. Fialo, chce to vzít rozum do hrsti a co nejrychleji ten mocenský kartel, který jste spolu uzavřeli, zrušit. Je to jediná možnost, jak se ctí odejít do politického ústraní.

Jako vystudovaný historik jistě dobře víte, že v tisíciletých českých dějinách končívali podvodníci ve vězení a nenapravitelní recidivisté často na šibenici. U zemských škůdců či zrádců národa to bývalo vždy horší: podle urozenosti jim kat buď setnul hlavu, nebo navlékl oprátku na krk. Není proto nad poučení z dějin! (To je něco jiného než známé husákovské „Poučení z krizového vývoje“.)

Také z našeho nedávného vývoje plyne jedno „poučení“: Čím dříve tato vláda skončí, tím lépe pro lid této země! Chce to doopravdy změnu. Avšak jinou, než si představují politici Fialova vládního „slepence“. O ní se bude brzy rozhodovat v předčasných volbách, které jsou doslova na spadnutí…

24. 12. 2021

‒ RJ ‒

svata-trojice-sestupuje-z-olympu-mezi-obycejny-lid.jpg

Popisek: „Svatá trojice“ sestupuje z Olympu (= Pražského hradu) mezi obyčejný lid. Až seběhne po Starých zámeckých schodech na Klárov, vydá se směrem k Úřadu vlády ČR (= Strakově akademii), aby vystřídala dosavadního premiéra A. Babiše. Musí však dávat dobrý pozor, aby na těch schodech neupadla. V politice to tak chodí od nepaměti: nástrahy číhají na každém kroku. Připomenu slova básníka a novináře J. Nerudy: „Kdo chvíli stál, již stojí opodál…“

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář