Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vláda začala špatně. Brzy bude končit…

20. 12. 2021

Když je někdo blb, neměl by lézt do politiky!

To je sdělení, které má obecnou platnost. Platí jak pro novopečeného premiéra, „politologa na baterky“ P. Fialu, tak i pro tu tlupu nekompetentních osob, které se již nemohly dočkat slíbených koryt a korýtek. (Některé z těchto podržtašek nepohrdnou ani obyčejnými krmítky.)

Nerad bych se necitlivě dotkl několika světlých výjimek, na které se to nevztahuje. Z těch 18 členů Fialova panoptika se mi zatím jeví jako nejméně problematický M. Bek, bývalý rektor Masarykovy univerzity z Brna. Je to sice muzikolog (také „rudý děd“ Z. Nejedlý, pocházející ze Smetanova rodiště, Litomyšle, jím byl), ale mohl by se stát i dobrým ministrem bez portfeje – pro evropské záležitosti. (Hned po volbách na tento post protlačovali „černoprdelníci“ známého vesnického podvodníka ze Strání – O. Benešíka. Naštěstí ti, kteří o tom rozhodovali, měli víc rozumu než vesnický „trouba“ z Hané.)

V pátek dne 17. 12. 2021 jsme se konečně dočkali: prezident M. Zeman jmenoval členy vlády P. Fialy (ODS). Nový kabinet nelenil a okamžitě po uvedení všech ministrů a ministryň do jejich úřadů začal pracovat. Bohužel – hned první rozhodnutí bylo chybné: vláda neprodloužila nouzový stav, nýbrž se nepochopitelně rozhodla apelovat na moudrost a zodpovědnost občanů. To neměla dělat.

V zemi, kde nikdo nedodržuje nic a kde Policie ČR není schopna vynutit si na obyvatelstvu dodržování platných zákonů a nařízení, můžete apelovat na občany od rána do večera. Bude to jen marnost nad marnost. Víme to všichni – kromě vlády, žijící v podobném „akvárku“, v němž v uplynulých 14 dnech „zkoušel“ uchazeče o ministerská křesla náš pan prezident.

Jak to všechno může dopadnout, o tom si netřeba dělat iluze. Proto již bezprostředně po tomto „ujetém“ rozhodnutí vlády se začali nesměle ozývat nejrůznější odborníci. Nač máme různé pracovní skupiny expertů na boj proti „covidu-19“, když jejich hlasu nikdo z politiků nenaslouchá? Copak ani ve vládě, která má rozhodovat „ve sboru“ (to není fráze, ale holý fakt plynoucí z ústavy), se nenajde nikdo, kdo má rozum a kdo by dokázal umravnit jednoho „rentgenologa“, který se evidentně „utrhl ze řetězu“? Od premiéra P. Fialy to očekávat nelze: je to jen „loutka“ a „mátoha“, za kterou rozhodují jiní!

Máme jen pár dní od jmenování nové vlády. Přesto již nyní s jistotou víme, že výměna slovenského oligarchy A. Babiše z Průhonic za neprůbojného intelektuála P. Fialu z Brna nebyla žádné terno a že ona slibovaná ZMĚNA nenastala. Namísto toho tu máme začátek velkého „prů*eru“ na pokračování. Bude to jako obvykle: „z bláta do louže“ nebo také „z deště pod okap“. No – neberte to, když je to zadarmo! Špinaví a mokří budeme tak jako tak.

Již v této chvíli víme, že se P. Fiala žádným novým „spasitelem“ nestane. Podobně jako se jím nestal ani jeho předchůdce ‒ A. Babiš. Za něho bylo aspoň veselo: pořád se něco dělo a občas jsme se u toho i zasmáli. Teď nám naopak hrozí zapšklá nálada. Také to známe z dřívějších dob – od jiného „spasitele“, který zemřel právě před deseti lety (18. 12. 2011).

Rovněž jeho „blbá nálada“ vstoupila do dějin. A to jsme si až donedávna mysleli, že jsme celému světu v těch „divokých devadesátkách“ ukázali, jak se to má správně dělat. Asi i proto máme po třiceti letech od zázračné „privatizace“ a „restrukturalizace“ ekonomiky pořád jen třetinové platy než naši sousedé v Německu.

Nekazme si však Vánoce! Fiala a to jeho politické panoptikum za to nestojí! Je třeba si uvědomit, že politici přicházejí a zase odcházejí, stejně jako se mění politické režimy. Jedině národy zůstávají. Tak nějak to napsal v reakci na tragický Mnichov 1938 jeden z našich největších spisovatelů 20. století – K. Čapek. Následující vývoj potvrdil pravdivost jeho slov.

Nepodezírám P. Fialu, že to všechno neví. Je dost inteligentní a sečtělý, aby o tom sám někdy četl nebo aspoň od někoho slyšel. Že se propůjčil k účasti na „šaškárně“, kterou nám tady již déle než rok předvádí, to mu však „dějiny neodpustí“. A pohádkoví čerti, kterých si teď, v čase Vánoc, užijeme u televizních obrazovek víc než dost, ho za to odnesou do pekla. Martin Kabát mu bude vyprávět, co všechno tam zažil a co ho čeká.

Vážení čtenáři, hezké Vánoce!

20. 12. 2021

‒ RJ ‒

fialova-vlada.jpg

P. S.

Líp bych to nenapsal ani já

Jako příslovečnou třešničku na dortu nabízím čtenářům SN názor jednoho kritického pozorovatele našeho současného politického dění. Vzácně se shoduje s tím, o čem píšu i já. Jsem rád, že vnímavých lidí je u nás stále ještě dost. To je příslib toho, že jako národ na tom ještě nejsme tak zle. Špatně může být vždycky, ale nejhorší by bylo, kdybychom si tu mizérii ještě svépomocí zhoršovali!

Čtenář J. H. píše: „Dnes je pro naši zemi další smutný den. Předsedou vlády se stal vedoucí desetiprocentní ODS a předsedou (= správně předsedkyní) Poslanecké sněmovny se stal(a) vedoucí sotva pětiprocentní TOP 09. Pan Fiala soustředil pět stran do dvou bloků, které spolu sepsaly dohodu. Před volbami tak vznikl politický kartel pěti stran, které se domluvily, že spolu zlikvidují politickou soutěž a znehodnotí volby. To se taky stalo. Pět politických stran nebylo ze strachu schopno kandidovat samostatně, protože jejich předvolební preference byly mizerné, proto si zajistily většinu manipulací. Za těchto okolností nemá smysl pořádat žádné další volby a dělat si z voličů blázny. Je jasné, že za takto nastavených podmínek budou naší zemi vládnout pořád ty samé strany, ti samí lidé. Toto nemá s demokracií nic společného a s politickou soutěží a kulturou už vůbec ne. Kalouskův spolek Milion chvilek pro demokracii mlčí, protože mu o demokracii nikdy nešlo. Jsme opět blíž k totalitě, tentokrát pod vedením Spolu na věčné časy.“ (Novinky.cz, 18. 12. 2021)

20. 12. 2021

‒ RJ ‒

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář