Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ministře Stanjuro, zbavte se lidovců! Je to „škodná“!

20. 12. 2022

Ví to snad každý, kdo sleduje naši politiku pozorně a dlouhodobě. Jakmile si začnou ministři vyměňovat názory přes média, která to ještě patřičným způsobem „nafouknou“ nebo si k tomu něco „přibásní“, bývá to počátek konce takové spolupráce. K tomu se teď, jak se zdá, schyluje i ve Fialově vládě, v níž je nejsilnější „figurou“ nikoli premiér „Mlčoch“, který se raději někde schovává, aby nemusel aktuální problémy řešit, nebo utíká (po vzoru „krále cizince“) do zahraničí, nikoli však na bojiště, ale do honosných paláců, v nichž se dělá „světová“ politika, nýbrž Z. Stanjura.

Není to tak dávno, když jsem si z P. Fialy dělal legraci, že by se mu mohlo přihodit to, že se o svém politickém konci dozví od jiných členů vlády nebo od novinářů. A jak se zdá, už je to tady. Psal jsem tehdy i o jiných věcech, např. o „slabých kusech“ ve Fialově vládě. Za ty nejslabší jsem označil P. Gazdíka a M. Jurečku. Gazdík už se mezitím z funkce ministra školství odporoučel – v souvislosti s kauzou „Dozimetr“. Teď je řada na Jurečkovi a dalších ministrech za KDU-ČSL. Mezitím se dozvídám, že lidovci ve snaze „upíchnout“ své lidi, kamkoli to vůbec půjde, navrhli kandidátce na prezidentku, D. Nerudové, aby si jako „poradce“ vzala neúspěšné lidovecké politiky: D. Hermana a P. Svobodu. Co jí ti dva „mudrlanti“ chtějí radit, to je velká neznámá, protože kromě jalového žvanění nic neumí.

Předzvěstí příštího konfliktu mezi ODS a KDU-ČSL, jenž je na spadnutí již delší dobu, je momentálně přestřelka mezi Z. Stanjurou (ODS) a M. Jurečkou (KDU-ČSL). Tomu, jak se ukazuje, nečinnost P. Fialy umožnila, aby si začal dovolovat na silnějšího koaličního partnera. Takovému chování je třeba udělat přítrž a lidovce z vlády vyprovodit svinským krokem. „Historicky“ se totiž lidovci ve všech polistopadových vládách chovali jako „škodná“ – již od dob J. Luxe.

Mediální „přestřelka“ mezi oběma politiky se odehrála zatím jen na Twitteru, ale nesoulad je zjevný již delší dobu. Na vině je celková pasivita P. Fialy, který se vymlouvá na „evropské předsednictví“, aby nemusel domácí problémy řešit. Všechno pak zůstává na těch aktivnějších členech vlády. Ministr vnitra (s duší přerostlého „puberťáka“) V. Rakušan (STAN) se po skandálu s Putinem v pytli také již delší dobu někde skrývá. Stejně tak si počíná i neméně problematická „ministryně války“ J. Černochová (ODS): ta zase pro změnu jezdí „inkognito“ na vojenské inspekce k našim expedičním jednotkám, naposledy na Sinaj. Zbývá se tedy ptát: Kdo vlastně v ČR vládne, když je polovina vlády v „trapu“?

fiala---spokojeny-premier.jpg

─────

Za narůstající „oprsklost“ a drzost „univerzálního“ ministra M. Jurečky si může neschopný a zbabělý P. Fiala sám. Byl to totiž on, kdo mu umožnil, aby mu dělal neoficiálního tiskového mluvčího. Aby říkal věci, které se pan premiér bál nebo styděl sdělit občanům sám. To je nešvar, který se postupem času stal ve Fialově vládě „normou“. Do vládnutí kecá kdekdo, třebaže tomu vůbec nerozumí. Fiala se bohužel ze svých chyb nepoučil, a proto bude muset v čele vlády brzy skončit. S tím se dál vládnout nedá.

A tak nás nemůže překvapit, že v době Fialovy přítomnosti v Bruselu (na závěr evropského předsednictví) opět M. Jurečkovi narostla křídla a začal se vymezovat vůči koaličním partnerům. Tentokrát vůči ministru financí Z. Stanjurovi (ODS). K němu by se měl chovat obzvláště uctivě a s patřičným respektem, protože právě Jurečkův rezort (= MPSV) čerpá podstatnou část „mandatorních“ výdajů z celkového balíku peněz, které šéf státní kasy Z. Stanjura jednotlivým ministerstvům rozděluje.

Zdá se, že z očí do očí se mu to „kejdák“ M. Jurečka bál sdělit, a proto to raději svěřil sociálním sítím. Ty mají jednu velkou nevýhodu: informace se obvykle velice rychle obrátí proti tomu, kdo ji tam dal. Jurečka, zdá se, trpí jednou posedlostí, které propadl již v dobách, kdy „dřepěl“ na ministerstvu zemědělství: místo úřadování raději psal své příspěvky na Twitteru. Ministerstvo zřejmě „řídili“ úplně jiní lidé než on. Ani bych se nedivil, kdyby tomu tak bylo i na MPSV. Svůj „koníček“ M. Jurečka neopustil ani po letech: je stále stejně nepoučitelný. Jak známo, někteří raní čtyřicátníci bývají konzervativnější než pokročilí osmdesátníci.

A teď k jádru vnitrokoaličního sporu. V rozhovoru pro „Novinky.cz“, který s ministrem financí vedl redaktor J. Svoboda, Z. Stanjura řekl: „Chci stavební spoření bez podpory a omezit výchovné.“ (Novinky.cz, 17. 12. 2022, 9:57)

Je pochopitelné, že na základě doporučení NERVu se vláda snaží ušetřit, kde se dá: „osekat“ výdaje pro rozpočty na příští léta. A je stejně pochopitelné, že lidovcům se nelíbí, že jednou z těchto „úspor“ se má stát ona dlouho slibovaná odměna 500 Kč za každé vychované dítě. To byl zase do omrzení opakovaný požadavek „ochránců rodiny“ z řad politiků KDU-ČSL. Pro rok 2023 byla tato „pětistovka“ již schválena, ale pro ty příští roky to ministr financí hodlá škrtnout – v rámci celkových úspor.

Asi si řeknete se mnou: Ať se hoši domluví mezi sebou a nevzkazují si to přes televizní obrazovky a sociální sítě! Tak by to normálně mělo fungovat. Ne však u nás, kde se každý politik rád vykecává před novináři, aby byl zajímavější a aby se na něho nezapomnělo.

Na Stanjurovo sdělení, které zřejmě poprvé zaznělo v onom rozhovoru pro „Novinky.cz“, ministr M. Jurečka zareagoval jedovatou poznámkou na Twitteru: „Dokud jsem ve vládě, na rodičích ani výchovném se šetřit nebude. Na to může pan ministr zapomenout. Vymíráme, děti a rodiče musíme více podporovat. Nejen úspory, ale je nutná debata o navýšení příjmů rozpočtu. V KDU-ČSL jsme na ni připraveni.“ (Twitter, 17. 12. 2022; PL 17. 12. 2022, 17:50)

Svrbí mě jazyk, abych tomuto vesnickému nevychovanci neřekl něco hodně peprného od plic. Nic totiž nebrání tomu, aby lidovci ve Fialově vládě nebyli. Není žádný důvod, proč by tam měli být. Vždyť mají všeho všudy dvě procenta preferencí! Nebýt Fialovy nerozvážnosti, když nabídl společnou kandidátku dvěma pidistraničkám, mohla dnes ODS v pohodě vládnout s „ANO 2011“. Proti této „široké“ koalici by sotva kdo co namítal.

Opravdu si „pasáček vepřů“ myslí, že s tou jeho prohnilou partají bude ještě někdo o něčem jednat? Vydírání se lidovci naučili již za J. Luxe. Předtím více než 40 let kolaborovali s KSČ. V Národní frontě seděli jako pěny a odkývali komunistům všechno, co potřebovali. Křídla jim narostla až po r. 1989, aniž se důsledně rozešli se svou totalitní minulostí. Zatímco komunisté provedli aspoň formální kritiku předlistopadové politiky KSČ, u KDU-ČSL na totéž marně čekáme dodnes.

Jurečka své stanovisko zopakoval znovu v pořadu „Partie T. Tománkové“ na CNN Prima News v neděli 18. 12. 2022. Informuje o tom článek s titulkem: Jurečka jde proti plánu Stanjury: Nechci rušit podporu stavebního spoření ani omezit výchovné. (CNN Prima News, 18. 12. 2022, 14:18) To prohlásil ministr práce a sociálních věcí v duelu se stínovým ministrem za ANO 2011 ‒ A. Juchelkou. 

Téměř souběžně s touto televizní debatou proběhla jiná diskuse na ekonomická témata v pořadu „Otázky V. M.“ na ČT1/ČT24. Bývalý guvernér České národní banky J. Rusnok zde zkritizoval M. Jurečku těmito slovy: „Výhodné předčasné důchody jsou selháním ministerstva.“ (Echo24.cz, 18. 12. 2022)

Jedná se o nebývale silnou vlnu žádostí o předčasný důchod, jehož přiznání ještě do konce letošního roku má být finančně výhodnější než odchod do penze v řádném termínu. Češi opět nezklamali. Stále totiž platí, že kdo není „vyčůraný“, není ten správný Čech. Vzpomněl jsem si na „kuponovou privatizaci“ z roku 1992 a na „jistotu desetinásobku“, kterou tehdy nabízel ještě málo známý podvodník V. Kožený.  Ani po 30 letech jsme se jako národ nedostali dál. Asi to máme v genech.

fiala-v-cele-eu.jpg

─────

Nervozita ve Fialově vládě narůstá den ze dne. Kdy tato vláda skončí, bude záviset na její schopnosti zajistit dostatek plynu, aby lidé nemuseli mrznout v bytech a aby se zcela nezastavil provoz našich výrobních podniků. Pokud se to nepodaří, vyjdou lidé do ulic a začne „mazec“. Fialova vláda bude nemilosrdně „popravena“ v okamžiku, kdy se ukáže, že své sliby nemyslela vážně a že nikdy nebyla připravena je splnit.

Ten strach docela dobře chápu. Postavit si do svého čela zbabělce a slabocha P. Fialu, to byla ta největší chyba „loutkovodičů“, kteří tu jeho vládu „splácali“ dohromady ještě v době, kdy nikdo netušil, že začne nějaká válka na Ukrajině. Ta tomu jejich pohodlnému vládnutí udělala pořádnou čáru přes rozpočet. Od 24. 2. 2022 již „jede“ Fialova vláda na „vlastní triko“. Tito zoufalci se spoléhají na jiné zoufalce, kteří na tom nejsou o nic lépe než oni. Bude to neslavný konec. Připravme se na to!

Na shledanou v lepších časech!

19. 12. 2022

‒ RJ ‒

─────

Seznam vyobrazení (z tvorby čtenářů na internetu):

1. Fiala – spokojený premiér.

2. Fiala v čele EU.

3. Fialova vláda v pytlích (jako Putin).

fialova-vlada-v-pytli.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Chyba "loutkovodičů"

(Falka, 21. 12. 2022 19:18)

postavit do čela naší vlády Fialu? Dokonce největší? Co když to byl záměr?
A ten vyšel!