Jdi na obsah Jdi na menu
 


Stovka – František Růžička

4. 2. 2017

Cože je to stovka? Jelikož stojím na rozhraní roků, někde mezi žertovností Silvestrovské noci a vážností rodícího se Novoročního rána, svádí mne to k prostořeké odpovědi: „Hovínko jenom malé.“

Nicméně ono ale především záleží na tom, z jakého úhlu se na to budeme dívat. Vynasnažím se zachovat serióznost a dekórum.

● Tak například příslušný statistický úřad kdysi (za rok 2013) zveřejnil, že u nás žije přes 1100 občanů, kterým je více než sto let.

● Pro právě uplynulý rok (1. čtvrtletí) platilo, že těchto „nad“ stoletých lidiček je více než 600 (521 žen a 82 mužů). Podle demografických propočtů by jich v polovině století mohlo být možná až 13 tisíc. Převládat by měly opět ženy.

● Po dosažení věku sta let se těmto obyvatelům zvyšuje důchod o 2 tisíce korun, ale z tohoto pohledu financí se k tomu ještě vrátíme.

● V průběhu roku bylo na internetových stránkách představeno pět žen, které se prokazatelně (podle dokladů) narodily ještě v 19. století.

● A když ve své stovce, přesněji sto pěti letech, vytvoříte ještě světový rekord v jízdě na kole, jako jeden stále čilý francouzský „dědeček“, který v hodinovce ujel 22,5 km, pak tedy – klobouk dolů. Jistě budou mít teď co dělat páni doktoři, docenti i magistři, aby prozkoumali, a hlavně prodebatovali, na čem je jeho zdravíčko postavené.

● Z jiného úhlu pohledu jsme se mohli dozvědět, že Kanada, déle než sto let odebírala děti rodičům indiánů a dalších domorodých menšin a posílala je do speciálních státních škol, z nichž poslední byla uzavřena v roce 1989 (!). Mnohé z nich ale při pokusu o útěk v odlehlé divočině zemřely. Obdobně bychom si mohli připomínat i jiná stovková výročí.

● O stovce také můžeme naspat, že je nejnižší taxou, když je k vám policejní příslušník (i dopravák) vlídný a nadělí vám „domluvu“ k té stovce, kterou v dané chvíli jistě bez prolitých slziček oželíte.

● Trochu jiný pohled na přidanou stovku mají důchodci, když se jim o tuto nadhodnotu meziročně navyšuje důchod. (V loňském roce to byla jednorázovka a pro nový rok cca stovky tři.) Děkujeme, blahorodí!

● Zcela jinou hodnotu má ovšem stovka, kterou obdrželi pod vánoční stromeček sousedé z Rakouska. Není stovka jako stovka. Euro totiž není jako kačka.

● Přidáme-li pohled daňový, pak stát zvýhodní rodiny u druhého dítěte o stovky dvě, u třetího o stovky tři (měsíčně). K navýšení má dojít také u minimální mzdy (1100 Kč), z čehož vychází prebenda nejméně 66 kaček za hodinu. Minimální mzda tak bude 11 tis. měsíčně. Zajímavým ukazatelem jistě bude, že minimální mzdu u nás pobírá cca 115 tisíc lidí. Nekomplikujme to další parafiskální zátěží.

Víte, co se mi na těchto finančních údajích nejvíce líbí? Například citát paní Blanky Štarmanové (Taxvision) uveřejněný v Metru (5. 12. 2016): „Minimální mzda poroste i v příštích letech, Česko se tak mimo jiné snaží přiblížit ostatním státům EU.“ Článek Marek Hýř.

***

Co se mi ale vůbec nelíbí? Že tito statističtí, prognostičtí a ekonomičtí odborníci de lux neustále proklamují, jak jsou naše ceny srovnatelné s ostatními zeměmi, ale už k tomu nikdy nepřidávají, jak jsou na tom naši občané (zejména pak důchodci) při porovnání: co si za svůj důchod může podle našich cen koupit důchodce náš v porovnání s důchodem vypláceným tam za kopečky západní hranice.

Ono by možná také stačilo zveřejňovat některé údaje v rámci předvolebních kampaní: průměrný plat policisty 27,1 tisíc korun; hasiče 23,0 tisíc; učitele 22,8 tisíc; lékaře 39,3 tisíc; a pana politika 108,6 tisíc korun českých. Bude nejspíše velice stydné uvádět výši honorářů za natáčecí den, např. seriálu „Ordinace v růžové zahradě“ – od 10 do 17 tisíc Kč.

Co říci na závěr? Podle libosti si s tou stovkou nebo stovkami, můžete ve své mysli libovolně manipulovat, sečítat, odčítat, násobit i dělit. Dokonce i prolévat slané slzičky.

Hlavně, ať nám Pán Bůh zdraví dá…

Rafael (Hlas svědomí)

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář