Jdi na obsah Jdi na menu
 


Den otevřených ateliérů ‒ František Růžička

4. 2. 2018

Mezi objekty, které otevírají své dveře zvědavcům, patří i různé umělecké ateliéry. Již desátý, jubilejní, ročník byl na sklonku minulého roku zahájen ve Výstavní síni Karmášek v jihočeské metropoli. Akce, kterou vyhlašuje Jihočeský kraj, se zúčastnilo 25 subjektů a její součástí byla výstava Jana Mahra nazvaná „Monochromní variace“. Záštitu nad konáním převzal náměstek jihočeské hejtmanky Pavel Hroch, garantem byla Alšova jihočeská galerie při partnerství s. p. Budvar České Budějovice.

Při vzniku této akce byla myšlenka v rámci aktivit projektu „Kulturní město“. V roce 2013 byla též navázána spolupráce s výtvarníky Horního Rakouska. Ke konané akci se připojil i Kraj Vysočina a Kraj jihomoravský.

V rámci svých aktivit byl zpřístupněn také Fotoateliér Jan Voběrek, sídlící na náměstí Českých Budějovic. Ve své nabídce má pořizování nejen fotografie portrétní, ale i svatební, ze školní aktivity, taneční i krajinářské a dokumentaristiku. Jeho profesionálně kvalitní práce je známá z řady knižních publikací i konaných výstav, například v Galerii Nahoře nebo Senátu ČR. Můžeme prozradit, že Jan se stará nejen o svoji fotografickou práci, ale i rodinu, se kterou bydlí na venkově, nedalo Budějovic, kde má i vlastní hospodářství s včelkami, slepicemi, ptáčky a kozami. Netřeba se proto divit jeho lásce k přírodě, ze které nabírá svou vitalitu, a že se úspěšně pustil i do dalšího studia.

Při posezení se svými přáteli v ateliéru představil svoji knihu jeho kamarád, redaktor Radek Gális, nesoucí titul „Náš Kardinál – jihočeské vzpomínky na Miloslava Vlka“. Obsahuje čtyři desítky příspěvků od pamětníků převážně z českobudějovické diecéze, buď zaslaných poštou, nebo nahraných a novinářsky zpracovaných. Vzpomínky jsou doplněny fotografiemi z různých archivů. Bez povšimnutí nezůstává dopis se vzpomínkou na primici v Chýškách 30. 6. 1968, biskupa Mons. Josefa Hloucha a řada dalších.

František Růžička (Hlas svědomí)

p1400864.jpg

Firemní upoutávka

p1400871.jpg

Kniha "Náš kardinál"

p1400880.jpg

Prohlídka fotografií

p1400193.jpg

Zátiší na chalupě

p1400197.jpg

Hlídač hospodářství

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář