Jdi na obsah Jdi na menu
 


Historický krok ‒ František Růžička

10. 2. 2018

Na Nový rok, o slepičí krok – tak praví lidová pranostika při vstupu do nového kalendářního roku a všichni se radují, že už zase bude více světla. Historický krok k roku 1918 zase v předstihu připomínají postupně všechny masmediální prostředky. Snad aby na to národ nezapomněl, když se neustále utápí v předvolebních náladách. Kdejaké město, obec nebo vesnice již do svého rozpočtu zahrnují položku, kolik té (snad důstojné) slávě věnují.

Nejinak tomu bylo v jihočeském (dříve okresním) městě Písek, kde marketing v oblasti cestovního ruchu se v roce 2018 zaměří na 100. výročí vyhlášení samostatnosti ČSR. A nelze se tomu ani divit – vždyť, kdo si uvědomuje, že v Písku k vyhlášení došlo v předstihu – a to již 14. října 1918. Tak nás o tom i v dobách socialistického školství (léta padesátá, šedesátá) poučovali naši výteční profesoři na Obchodní akademii (tehdy VHŠ).

Již na jarní měsíce se připravuje vydání publikace „Jak jsme v Písku vyhlašovali republiku“. K tomuto tématu budou zaměřeny i pískovcové sochy, které budou odhaleny při akci „Pískoviště“ začátkem května. Z důvodu komplikace s dědickými právy se proto mění dosavadní název „Cipískoviště“; další související akce zůstávají zachovány. Součástí oslav bude Oblastní všesokolský slet, pořádaný k výročí 150 let Sokola Písek. Nejiné téma ponese Letní slavnost Přátel Kamenného mostu.

Hlavní oslavy proběhnou ve dnech 13. – 14. října, kdy je plánován příjezd parního vlaku, zábavný program, alternativní divadelní představení, rekonstrukce generální stávky a hlavně vyhlášení republiky na Velkém náměstí. Bude připraveno několik výstav, městská knihovna se zaměří na rok 1918 v literatuře, dalším programem se připojí Sladovna i Prácheňské muzeum. Cyklus akcí bude zakončen 28. října pietními akty a Slavnostním večerem v Divadle Fráni Šrámka.

František Růžička (svého času student VHŠ)

p1400895.jpg

Historická radnice

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář