Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rozpočet města ‒ František Růžička

10. 2. 2018

Nutno dodat, že se jedná o jihočeské město Písek, kde zdejší zastupitelé na svém prosincovém zasedání schválili rozpočet na rok 2018. Jako schodkový je koncipován s tím, že rozdíl bude kryt z rezervy.

Předpokládané příjmy jsou rozpočtovány ve výši cca 883 mil. Kč a výdaje ve výši 1091 mil. Kč. Financování splátek úvěrů ve výši cca 15 mil. Kč a schodek 207 mil. Kč. Obdobně jako v loňském roce je plánována řada významných investičních akcí. K nejnákladnějším patří dokončení stavby knihovny a centra vzdělávání na Alšové náměstí, pokračování na úpravně vody a zahájení výstavby bazénu. Jako další akce jsou: lávka mezi Hradištěm a lokalitou U Václava, úprava lyžařského areálu, revitalizace prostoru u nemocnice. Předpokládají se dotace ve výši nad 100 mil. Kč.

Právě výše uvedená akce, týkající se výstavby nového plaveckého bazénu, trápila Písecké několik let.

Schválený objem činí 283 mil. Kč. Výsledky hlasování dokazují, že názory zdaleka nebyly jednoznačné. A není se ani čemu divit. Takže: 16 pro, 6 proti, 3 se zdrželi, 2 nepřítomni. V minulosti byl totiž rozpočet stanoven na 200 mil. Kč, na wellness a venkovní areál 50 mil. bez DPH. I přes snahu se pracovní skupina nedokázala vejít do limitu. Teď je k dispozici kvalitní dokumentace, která splňuje vysoký standard výsledného díla. Skupina pracovala již od roku 2014. Podstatnou otázkou byla výše vstupného a srovnatelně se posuzovalo zařízení z Mladé Boleslavi. V současném bazénu jsou náklady 12-13 mil. Kč, v novém dojde k navýšení na 15-20 mil. Kč. Současný zisk tvoří cca 3 mil. Kč. Zadávací a projektová dokumentace jsou připraveny, nový bazén by mohl být do dvou let, tedy v roce 2019.

Vnitřní bazén je 25 m dlouhý, s osmi drahami, tribunou, dětským odděleným bazénem, relaxační bazén se slanou vodou a teplotou 33 st. C, zážitková plocha, kneippův chodník, 112 metrový tobogan s dojezdovým bazénkem, parní komory, wellness se 4 saunami a ochlazovacím bazénkem na střeše.

To vše zaznělo při projednávání rozpočtu. Ale také kritické připomínky. Zejména s dopravní komplikací u stávajícího nadjezdu. Dále pak značné časové zdržení, kdy se prohospodařilo mnoho času. První referendum bylo vypisováno již v roce 2013. Na přetřes přišla i otázka vstupného: zda bude skutečně pro písecké rodiny, nebo jen pro ty, kteří jedou ze Šumavy. Také bylo zpochybněno srovnání s Mladou Boleslaví, která je podstatně větším městem. Zisk tam dosahuje cca 19 mil. Kč, ale vstupné základní činí 60 Kč, snížené pro občany 48 Kč (dnes v Písku 42 Kč)…

Popřejme Píseckým, aby se jim dílo zdařilo a bylo potěšením pro místní plavecké nadšence!

František Růžička (Hlas svědomí)

p1400886.jpg

Není stavba jako stavba

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář