Jdi na obsah Jdi na menu
 


Černý vzadu ‒ František Růžička

14. 2. 2019

Silvestr za námi, Nový rok za námi, skoro by se dalo říci, že „všechno je už za námi“. Jenže – ono se to zase všechno probudí k běžnému všednímu ránu a převážná část toho, co jsme prožili, se bude zase opakovat. Jen v jiném barevném odstínu. Hlavně, aby netekly slzy smutku. Toho těžkého nás nejspíše ještě potká nepočítaně.

Stejně jako v roce předcházejícím, a mnoha dalšími lety ještě „tomu nazad“, začínáme svátkem „Tří králů“. V církevní liturgii: „Slavnost Zjevení Páně“ (již od 4. století). Aniž bychom rozdělovali, co je civilní a co církevní, připomeňme si lidové divadelní hry o narození Krista a příchodu Tří králů.

My tři králové jdeme k vám, štěstí, zdraví přejeme vám. – Štěstí, zdraví, dlouhá léta, my jsme k vám přišli zdaleka. – Daleko-li cesta vaše? Do Betléma mysl naše. – Copak ty tam černej vzadu, vystrkuješ na nás bradu?...

Naštěstí naše svoboda multikulturní svázanosti ještě nepokročila tak daleko, že to bude považováno za rasistické. Tak jen doplňme, že jména Kašpar, Melichar, Baltazar jsou odvozena od popisu svěcenou křídou na veřeje dveří jako „C+M+B“ s letopočtem. Což ale znamená: „Christus Mansionem Benedicat – Kristus ať požehná dům.

Na tradiční Tříkrálovou sbírku vyrazilo v českobudějovické diecézi téměř 1400 skupinek s dobře známými zapečetěnými kasičkami s odpovídajícím logem Charity. Ve skupinách bychom mohli napočítat více než pět tisíc koledníků. Jejich vybrané příspěvky pomohou nemocným, seniorům, handicapovaným, matkám s dětmi v tísni a jinak sociálně potřebným lidem.

Jak uvádějí dostupné podkladky, z darů zůstává 65 % přímo v dané obci nebo regionu, 15 % využije na své projekty diecézní Charita, 10 % pomůže potřebným v zahraničí, 5 % putuje na celostátní projekty a zbylých 5 % na náklady spojené s konanou akcí. V loňském roce bylo vybráno v českobudějovické diecézi přes 7 milionů korun, v letošním ještě o 300 tisíc více.

Symbolické slavnostní zahájení letošní Tříkrálové sbírky začalo ve čtvrtek 3. ledna v 16 hodin před děkanstvím, odkud se vydal průvod za dosti nepříznivého mrazivého počasí kolem náměstí zpět do katedrály sv. Mikuláše. Zde koledníky přivítal zástupce Charity, primátor města a po přednesení duchovní promluvy jim na cestu požehnal světící biskup Mons. Pavel Posád. Slavnostní náladu doplnily zpěv a hudba dětského souboru.

František Růžička, České Budějovice

p15202471.jpg

Shromáždiště před děkanstvím

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář