Jdi na obsah Jdi na menu
 


Konec ohňů ‒ František Růžička

14. 2. 2019

Jak jsme mohli sledovat prostřednictvím televizních přenosů, byl „Novoroční ohňostroj“ zcela určitě nejkrásnější v Praze. Jak by také ne, tam je všechno nej, nej… A také tam mají nejvíce peněz, jak se lze dočíst z mnoha pramenů.

Ale i pro jihočeskou metropoli byla pro první novoroční večer předem oznámena velká změna. I sem se po deseti letech znovu vrátila tato zábava na uvítání toho „NY“. Město na tuto podívanou mělo připraveno 200 tisíc Kč. Věřme, že nedošlo k žádné zpronevěře. Takže nic nebrání tomu, aby se tato pestrobarevná zábava mohla kont i v dalších letech. V zadání akce bylo, aby dojem na nebi byl za doprovodu hudby, jak jinak než Vltavy od Bedřicha Smetany. Realizaci měla na starosti českokrumlovská firma, která zajišťuje ohňostroj i pro Slavnosti pětilisté růže. Doba trvání asi třináct minut. Začátek byl stanoven již na 18. hodinu z obavy před možnou mlhou v místě konání ‒ u soutoku Malše a Vltavy.

Také další jihočeská města oznámila konání svých Novoročních ohňostrojů. Od 17 hodin na náměstí v Blatné a v Jindřichově Hradci, od 18 hodin pak na dalších místech – náměstí Třeboň, Protivín, ve Strakonicích nejen na náměstí, ale také nad Otavou. Zcela určitě jich bylo více, takže z prostředků daňových poplatníků také více odletělo k nebi. Zpět dolů padaly jen saze.

Ale, ale – kdo ví, jak tomu bude v těch příštích létech, kdy bude líp? Vadí to pejsánkům, vadí to kočičkám, vadí to městským holoubkům. Ostražití ochránci zvířátek a přírody již sepisují petice, o problému již diskutují vyvolení političtí činitelé.

Jistě bude líp. Zachráníme přemnožené psíčky, kočičky, černá prasátka, zchromlé kobylky, nakažená holoubátka, kojící vlčice, pracovité bobříky… Určitě jim bude líp. Nejsem to já ale nechápající rasista?

Přesto radím: nepijte vodu, není jí dost; nešlapte po trávě, nenarostla; nestavte silnice, třeba zase poroste; nejezte modifikované potraviny, nebo budete brzy také modifikovaní! Ale to už je zcela jiná kapitola… Zatím dohlédněte, aby vaše fenka nebo číča neumřela na zánět mozku, zatímco pod nejbližším mostem vám chcípne bezdomovec na nevšímavost společnosti!!!

František Růžička (Hlas svědomí)

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář