Jdi na obsah Jdi na menu
 


Koncert v muzeu ‒ František Růžička

21. 2. 2020

Již po páté se barokní sál Jihočeského muzea v novoročním odpoledni zcela zaplnil milovníky vážné hudby. I tentokráte se představili mladí umělci, posluchači Konzervatoře v Českých Budějovicích, sólisté koncertů věnovaných 30. výročí sametové revoluce a provedených v rámci listopadového zájezdu Komorního orchestru Zavadilka Českých Budějovic (smyčcový soubor žáků, absolventů a přátel Soukromé umělecké školy Zavadilka, o. p. s.) do USA.

V novoročním vystoupení zazněla díla V. Příhody, S. Rachmaninova, S. Prokofjeva a B. Smetany. Vystoupili: Mariia Prokofeva (housle), Tereza Golombková (klavír), Alessandro Varon Iza (housle), Jolana Slepičková (housle) a Bohumil Bondarenko (klavír).

SZUŠ Zavadilka byla založena v roce 2007 se specializací na výuku výhradně v hudebním oboru. Její kapacita je 60 žáků.  Ti se vzdělávají ve hře na housle, violu, violoncello, kontrabas a klavír. Původní pedagogický sbor pěti osob se postupně rozrostl na 15 pracovníků a škola patří mezi nejúspěšnější v celém Jihočeském kraji. Rozvíjí partnerskou spolupráci se školami podobného typu nejen u nás, ale i v Rakousku, Velké Británii a Kypru. Od roku 2010 pořádá Mezinárodní soutěžní přehlídku v oboru hra na housle a Mezinárodní houslovou soutěž k poctě Váši Příhody „Nové evropské talenty“. Za uplynulé roky se zde sešlo na 760 soutěžících z patnácti zemí celého světa, jejichž výkony hodnotí mezinárodní porota.

V roce 2018 škola přijala pozvání na 4 koncerty pro Komorní orchestr a sólisty (převážně z řad někdejších žáků školy, či v současné době posluchačů konzervatoře) do USA ve státě California, které se uskutečnily v listopadu uplynulého roku. Záměrem pozvání bylo vystoupení na koncertě k 30. výročí Listopadu od prof. Markéty Hančové, ředitelky Point Loma Assembly Home v San Diegu. Záštitu nad zájezdem k tomuto výročí převzal náměstek primátora města pro kulturu Mgr. Thoma. Koncerty, které měly velký úspěch, se uskutečnily v Palomar College v San Marcos, v Point Loma Assembly Home v San Diegu a v Muzeu Making Music v Carlsbadu. Za odměnu měli žáci možnost prožít poslední dva dny v New Yorku. Všechna vystoupení byla spojena s výraznými emotivními projevy českých krajanů. Účastníci zájezdu si tak uvědomili, jak je odlišné hrát národní hymnu v zahraničí.

V průběhu svého úvodního slova paní ředitelka školy uvedla, jak náročná byla celá akce, zejména po stránce finanční. Poděkovala nejen za vystoupení umělců v zahraničí, ale i všem příznivcům vážné hudby a zejména pak těm, kteří pomáhají v nelehké finanční situaci k realizaci mnoha plánů. Vyjádřila přání, aby se podařilo uskutečnit koncert laureátů soutěže a soutěžní přehlídky k nedožitému jubileu Mistra Váši Příhody v Carneggy Hall v New Yorku.

Vystoupení mladých umělců i úspěchů SZUŠ bylo po zásluze oceněno vřelým potleskem a květinovými dary. Poděkování jistě patřilo i hlavnímu organizátoru Ing. Karlu Pokornému. Zcela na závěr promluvila několik moudrých slov paní Hálová, která je i přes svůj věk stále Wintonovým dítětem a nadále zůstává patronkou mladým umělcům. Za posledních třicet let z nich vyrůstá nadějná umělecká generace. Svým stálým optimismem všechny přítomné poučila, že jsme se nikdy neměli lépe, ale mnohdy si toho neumíme vážit. Každý den je nutné za to Boha nejen velebit, ale Jemu především děkovat za vše, co máme.

František Růžička, České Budějovice (Hlas svědomí)

dsc012831.jpg

Vystoupení mladých umělců

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář