Jdi na obsah Jdi na menu
 


Silvestrovské střípky ‒ František Růžička

21. 2. 2020

Lidová moudrost praví, že střepy přinášejí štěstí. No, jak pro koho. Někdy mohou být natolik ostré, že není radno se jich dotýkat. Připomeňme si nějaké ty střepy volně rozhazované v našich sdělovacích prostředcích. Ale opatrně, abychom se také nezranili.

● Šmejdi znovu vyhrožují. V Brně a Přerově nutili obyvatele k podpisu smlouvy pro přechod k jinému dodavateli plynu, přestože v daném domě ani plynovou přípojku nemají. V Českých Budějovicích se ozývají po telefonu s nabídkou, že by přišli zkontrolovat funkčnost nově vyměněných oken. Když zjistí závadu, tak ji hned opraví… Bože chraň! Nedají vám ke dveřím také nový zámek, od něhož si nechají jednu kopii klíče? Za třicet let svobody se s nimi ministerstva „národní ochrany“ nedokázala náležitě vypořádat!

● Ani hlavní město Praha se šmejdům neubrání. Nepříjemné dozvuky mají i naše svátky. Sotva skončily vánoční hody, už jsou tady koledníci tříkráloví. Ovšemže falešní!!! Tak si dávejte pozor. Používané kasičky musí být úředně zapečetěné, mít znak Charity a číslo se musí shodovat s číslem průkazky koledníka. Prý jim hrozí pokuta. Jen aby je vůbec někdo lapit!

● V ČR podle dostupných údajů působí přes 500 tisíc obchodních společností. Asi 300 tisíc z nich má pouze jednoho majitele. Některé ale dva, tři, nebo i více. Jenže – asi u 30 tisíc nelze vlastnictví vůbec prokázat. A co daně? Jak na ně? Stejná připomínka padající na střechu paláce spravedlnosti i průmyslu.

● Kuřáků nepřibývá. Ročně jich umírá 1,2 mil. (Metro). Z čeho se víc radovat? Nejspíše z těch mladých, houfně postávajících před školou, restaurací, kinem, obchodem. Také z toho, že stejný zdroj představí fajčícího předsedu senátorů vedle na fujaru hrajícího předsedy poslanců.

● Slevy ze slevy. Ani se nestačíte divit, kolik zbytečností, kterých jsou plné obchody, ztratilo svou původní hodnotu a prodává se téměř na babku. Jen to máslo ‒ ne a ne!

● Vydržíte měsíc bez alkoholu? Bravo. Přispěje to k vašemu zdraví. Nebudou se vám dělat vrásky, jak ujišťuje dermatoložka. Jen tak dál. Třeba vytvoříme další světový rekord. Podle řádných statistických údajů jsme největšími pijáky na světě. Tedy ve spotřebě alkoholu, aby bylo jasno. Rád bych věděl, zda ctěný Statistický úřad má také zjištěno, kolik tady u nás na Václaváku, Staromáku a jinde vypijí za laciný peníz cizinci, zejména návštěvníci fotbalových utkání a jiných zábavních podniků, např. slavení Silvestra. Tady je nikdo neomezuje, nikdo je nezavře, nikdo je nenechá zametat odpad na ulicích. Jsme prostě ve všem světoví. A v maloměstech venkova? Tam nemáme ani policejní složky, které by to ohlídaly. Ale i z Prahy zaznívá (v Metru) marné volání (3/1), že partičky -náctiletých v rozjařeném stavu vykonávají ničitelské dílko.

● Brambůrky. Máte rádi brambůrky? V roce předminulém (2018) se jich mnoho neurodilo, což značně ovlivnilo jejich prodejní cenu. Vzrostla. A to podstatně. Podle kapitalisticko-podnikatelské křivky. Loni (2019) byla nadúroda. A jejich cena? Jen přechodný výprodej. Téměř jako u cen mléka a másla.

● Jistě nezaškodí přihodit i několik střípků přímo novoročních. Přidali nám! Radujte se ‒pobírači důchodů. Statisticky něco kolem necelé tisícovky. Kdo by se handrkoval o drobné. Jenže: ještě máme znalce kupeckých počtů. Ti vám zdokladují, že z té tisícovky vám přináleží tak nějaký 150 kaček. Proč? Protože o zbytek vás připraví navždy neukojitelná inflace!

● Královská pečeť v dobách minulých stvrzovala udělená privilegia. Dnes vám poštovní pečetí orazítkují každou zásilku, aby bylo stvrzeno, že mají privilegium dodat zásilku nejen řádně (za příplatek), ale také až v prodlouženém termínu (bez příplatku). Bez příplatku vám také ještě orazítkují stvrzenku, kterou jste si vyžádali. A dokonce i její kopii v bločku, který následně stejně putuje do sběru. Aby bylo na plat pro pana ředitele. Na pošťáky nezbude, tak je propustí.

● Ke konci roku sdělila pro jihočeskou stránku týdeníku 5+2 hejtmanka I. Stráská, že s aktivní politikou po mnoha letech končí a bude se věnovat rodině. Po příjezdu Tří králů je vše jinak. Exhejtman Jiří Zimola odešel (asi s úmyslem založit novou stranu), a tak paní hejtmanka bude znovu lídrem ČSSD (tedy lídryní, aby to bylo genderově správně vyvážené).

● Technická revoluce nemá výpadek ani v oblasti zdravotnictví. Elektronika musí fungovat, jak vyžaduje i vševědoucí odborníci z EU. Doktoři musí vystavovat elektronické recepty, což má vše zkvalitnit. Dokonce i sběr papíru, protože na jeden recept vám napíší pouze jeden lék. Pokud jich berete více, musíte mít také více receptů. Logika je logika.

● Podle téměř celoročních předpovědí, budou energie stále dražší. Proč ne. Více zabereme, tak také více zaplatíme. Jenže u takového tepla se mění DPH z 15% na 10 %. Logika těžko pochopitelná.

● Ona ta logika či spíše nelogika tahá za nervy. Na základě dřívějšího auditu (před několika roky) by měla ČR vrátit do bruselské kasičky 1,16 miliardy korun za pochybení při čerpání dotací (2015-17) pro zemědělství. Jenže – ortel původně požadoval 7,5 miliardy korun. Proti tomu však byla podána námitka. Výsledek? Snížení hned v prvním kole jednání o 6 mld. Kč. To je láce! Tak vám nevím, paní Milerová.

Výhled do nového roku 2020 více než optimistický. Připomíná to dávné rčení z minulého století. Socialismus měl zpočátku problém růstu. Poté růst problémů. A dneska v době svobody a rozvinuté demokracie? Jako přes kopírák (pokud ještě víte, co to bylo)…

P. F. 2020

František Růžička, Hlas svědomí

p15706261.jpg

Silvestrovské kvítí v jihočeské přírodě

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář