Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dnes je to za „čtyři“, pane ministře!

21. 2. 2022

Vypjatá atmosféra ve Sněmovně, vyvolaná zoufalou snahou zoufalých poslanců Fialova „slepence“, jenž se snaží zachránit před definitivním pádem do propadliště dějin a alespoň „protlačit“ některý ze zbytečných zákonů, již nese své ovoce – v podobě shnilých jablek a hrušek.

Jen co jsem dopsal článek o pravopisné „zdatnosti“ M. Kupky, který by měl jako vystudovaný novinář mít k češtině bližší vztah než ostatní ministři, do očí mě doslova uhodila pravopisná „hrůza“ v podobě tweetu od ministra práce a sociálních věcí, který své veledílo doprovodil ještě dvěma fotografiemi. Někdo, kdo není tak tolerantní jako já, by to mohl chápat jako reklamu na daný výrobek prostřednictvím všeho schopných a ke všemu ochotných provládních médií.

Nebudu to natahovat a upozorním na chyby pana ministra bez zbytečných komentářů. Jsou vyznačeny červeně. Na rozdíl od M. Kupky se jedná výhradně o chyby v interpunkčních čárkách, což je bolavé místo mnoha našich politiků. Ve škole se to nenaučili a už to zřejmě nikdy nedoženou: ve čtyřiceti letech se jen stěží někdo naučí pravopis, když to do té doby nezvládl. Někdo holt zůstane „pologramotem“ či úplným „negramotem“ až do konce života. Premiér P. Fiala už z toho musí být zoufalý, jaké „borce“ si nechal vnutit do své vlády. Dobře mu tak!

Ve svém statusu na Twitteru se M. Jurečka „přiznává“: „Na kafe moc nejsem, ale kdo mě zná[,] tak ví, že kakao, mléko či kefírové mléko, jsou nápoje[,] kterým dávám přednost.“  (Twitter, 18. 2. 2022, 18:20) Celkem se jedná o tři chyby v interpunkčních čárkách. Dvě z nich (v hranatých závorkách) tam chybí, kdežto ta třetí za slovem „mléko“ tam naopak nemá být. Víc to komentovat nehodlám.

Premiér Fiala by měl pro „pologramotné“ ministry zavést doučování nejen z angličtiny, ale i z českého pravopisu. Mohl by si to vzít jako „vedlejšák“, aby kvůli tomu nemusel najímat učitele za peníze daňových poplatníků. Jistě by to velkoryse zvládl sám. Chápu nicméně, že v hektické a nervózní atmosféře, jaká v Poslanecké sněmovně v těchto dnech panuje, se na nějakou tu chybu nehledí. Vysvětlujte to však daňovým poplatníkům, kteří se budou zpěčovat, aby ten Fialův spolek diletantů a „pologramotů“ platili!

Proto věřím tomu, že toto nedůstojné politické divadlo brzy skončí. Útok nespokojených lidových mas očekávám v nejbližších dnech. „Čtvrtá pražská defenestrace“ je na spadnutí. Sázkaři prý již přijímají sázky na to, kolik lidí bude defenestrováno. Otázkou zatím zůstává, zda se tohoto „masakru“ zúčastní rovněž naše statečná a vždy pohotová Policie ČR. Zda to bude na straně momentálních držitelů moci, nebo spíš na straně pracujícího lidu. Na základě poučení z našich dějin vidím jako reálnější druhou z těchto možností.

Petra Fialy je mi z lidského hlediska líto. Bohužel – nezvládl to! Snad to zkusí někdy jindy – v příštím životě!

18. 2. 2022

‒ RJ ‒

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář