Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jurečka: s tím pravopisem se to stále nelepší!

2. 2. 2022

Dnešní dlouhé a únavné jednání o pandemickém zákoně se pomalu začíná měnit ve frašku. Ne pro tu délku, ale kvůli scénkám, které při tom musíme sledovat. Česká televize raději většinu z toho nevysílá, aby chránila veřejnost před našimi trapnými politiky. Kdyby to lidi skutečně viděli „on-line“, museli by vtrhnout do Sněmovny a celé to osazenstvo vyházet z oken jako dne 23. 5. 1618. A není jistě náhodou, že schůzka spiklenců se tehdy odehrála kousek od Malostranského náměstí, kde dnes celý den demonstrují nespokojení občané, a to v paláci Smiřických.

Připomínám to proto, aby si politici uvědomili, jak komplikované bývají někdy dějiny: z nevinné legrace může vzniknout veliký malér, který se pak nedaří mnoho desítek let napravit. To nám teď hrozí – kvůli nerozumu vládní koalice a „zabejčilosti“ části opozice. Tou skutečnou opozicí jsou po dnešku jen členové poslaneckého klubu SPD. Babišovo ANO 2011 se rozhodlo být „konstruktivní“ opozicí či spíše jakýmsi „tichým společníkem“ vládní koalice. I tak se lze zapsat do dějin. Ve zbabělých Čechách nic divného ani neobvyklého. Časem uvidíme, co se z toho „vyvrbí“. Spíš to vidím tak, že se to Babišovo stádo poslušných ovcí samo vymaže z politické mapy za pomoci voleb.

Důvod, proč jsem se rozhodl napsat těchto několik řádek, není však hodnocení dnešního trapného „sněmování“ ve Sněmovní ulici čp. 4, ale upozornění na jeden setrvalý problém. Již jsem na to mnohokrát poukazoval: na nutkavou potřebu předsedy KDU-ČSL neustále na sebe upozorňovat na sociálních sítích a komentovat kdejaký „prd“, který za komentování ani nestojí. Zato stojí za upozornění, že i v těch čtyřech řádcích jeho sdělení na Twitteru má jednu hrubou pravopisnou chybu.

U tohoto politika, kterého si P. Fiala vzal do vlády, třebaže tento nedostatek jeho ministra je všeobecně znám, to není pozor--pravopisne-chyby.jpgnic nového. O negramotech a pologramotech je známo, že v tak pozdním věku se již pravopis nejsou schopni naučit, i kdyby si vzali tu nejlepší učitelku ČJ na doučování. Zkrátka: blb zůstane blbem až do smrti!

Pokud si pan premiér myslí, že s těmito lidmi (má těch pologramotů ve své vládě víc) udělá nějakou díru do světa, velice se mýlí. Lidi to vnímají a nejpozději na podzim ve volbách mu to spočítají! A až ten pohár trpělivosti přeteče, bude si muset P. Fiala sbalit svých pět švestek a vrátit se do Brna. Snad ho s tou ostudou nakonec nevyhodí i z té jeho „alma mater“. V době, kdy musel rezignovat i nový rektor Mendelovy univerzity, se nelze divit ničemu.

Ale teď k tomu nejpodstatnějšímu – k textu Jurečkova tweetu. Pan ministr, který se do své funkce dostal nedopatřením, ale zatím to ještě neměl šanci zjistit, napsal: „Já chápu, že T. Okamura nechápe, ale to[,] co nám chtěl sdělit, na to stačilo pět minut jeho vystoupení dopoledne. Už se to začíná malinko opakovat.“ (Twitter, 1. 2. 2022, 17:50) Chybějící interpunkční čárku jsem doplnil a chybu vyznačil červeně, jak jsem zvyklý ze školy – coby učitel češtiny. Pan Jurečka dostává za jednu hrubou chybu „dvojku“, zato pan premiér „pětku“ ‒ za špatný výběr ministra.

K tomu jen poznamenám. Pan ministr Jurečka chtěl být vtipný, ale moc se mu to nepodařilo. Také on se pořád opakuje: stále nepochopil, že před vztažným zájmenem „co“ se v souvětí píše interpunkční čárka. Podobný problém mají také jeho poslanečtí kolegové: M. Výborný i J. Bartošek. Ani oni se to ve škole pořádně nenaučili. Doufám, že aspoň jejich děti mají ve škole štěstí na lepší učitele (učitelky), než měli oni.

Premiéru P. Fialovi gratuluji ke skvělému výběru ministrů. K podobným „borcům“ patří i jeho ministr školství – P. Gazdík. Pologramotného ministra, který má bdít nad vzdělaností naší mládeže, to jsme tady ještě doopravdy neměli. Císař pán František Josef I., ba i „tatíček“ TGM by koukali, co že se to děje v tom našem školství. Jak se mohlo stát, že z něho vychází čím dál víc pologramotů a polovzdělanců? Čím to asi bude? Co myslíte?

1.2.2022

‒ RJ ‒

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář