Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nestor české psychologie M. Nakonečný devadesátiletý

17. 2. 2022

Bez větší mediální odezvy oslavila 90. narozeniny významná osobnost české psychologie – vysokoškolský profesor Milan milan-nakonecny.jpgNakonečný. Výraznou měrou přispěl k rozvoji tohoto vědního oboru zejména po roce 1989, kdy své četné publikace věnoval nejen samým základům tohoto oboru, ale také psychologii osobnosti a politické psychologii.

Horaďovický rodák Milan Nakonečný je nejen předním českým psychologem, ale také historikem, znalcem české magie a okultismu, vysokoškolským pedagogem a autorem řady vysokoškolských učebnic. Je publikačně velice aktivním autorem zejména v oblasti obecné, sociální a politické psychologie. Zabývá se rovněž fenoménem antidemokratických politických hnutí První republiky (publikace „Vlajka a Český fašismus“) a esoterismem (magie, hermetismus, okultismus apod.). Jeho záběr a rozsah jeho znalostí je přímo „renesanční“.

V současné době stále ještě přednáší na Teologické fakultě Jihočeské univerzity; dříve spolukonstituoval obor „andragogika“ na Filozofické fakultě UK. Snažil se rovněž o vymezení oboru „sociální pedagogika“. V akademickém prostředí tvrdě vystupoval proti udělování vědeckých hodností tzv. za zásluhy (nepodporoval např. udělení docentury pro Jiřinu Šiklovou). Pracoval také jako manželský poradce, dětský psychodiagnostik a středoškolský učitel. Byl čestným předsedou studentského „Červenobílého vlasteneckého hnutí“ a upřímným českým vlastencem.

Mgr. Bc. Jan Kopal

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář