Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dobrá zpráva: preference strany PRO ve výši 6,1 %

23. 2. 2023

Snižme platy politikům na úroveň průměrného důchodu!

Bez větší pozornosti sdělovacích prostředků jsme se v těchto dnech dozvěděli, že stále ještě probíhají šetření příslušných agentur pro zjišťování volebních preferencí, byť se o tom po volbách z nepochopitelných důvodů mlčí. Asi proto, že se někteří politici mylně domnívají, že zvolením gen. P. Pavla je na naší politické scéně dobojováno, tedy „hotovo“. Tito jedinci vůbec netuší, že „dějiny“ jsou kontinuální proces, a proto „hotovo“ není nikdy.

Zatím jediná agentura, která přerušila své povolební „nicnedělání“, je SANEP. Ta totiž přinesla nová fakta, jež svědčí o dalším posunu ve vývoji nálad veřejnosti. Její šetření za měsíc únor 2023 přineslo zajímavé výsledky. Vítězem je ANO 2011 se ziskem 32,7 %. Druhá „na pásce“ je skomírající ODS, která rok a půl po parlamentních volbách spolehlivě míří k pětiprocentní hranici. V únoru 2023 získala pouhých 13,5 % hlasů.

[Tato strana (bez svých „přívěsků“) rozhodně nevypadá jako někdejší „vítěz“ voleb z října 2021. Půjde-li to tak dál, do konce letošního roku bude na deseti procentech a do skončení řádného volebního období, nedojde-li mezitím k předčasným volbám, se sesune až k magické pětiprocentní hranici. V dalších parlamentních volbách už nemusí vůbec „přelézt“ přes pět procent.  Za tento neutěšený stav může tato partaj poděkovat svým neschopným politikům v čele s P. Fialou. Kdyby se rozumná část této strany pokusila tohoto zoufalce včas zbavit, nemusela by dopadnout tak bídně. Ale protože je jako celek totálně neschopná a skrz naskrz prohnilá, čeká ji neodvratný konec. Totéž hrozí třem ze čtyř „přívěsků“: KDU-ČSL, TOP 09 a STAN.]

volebni-preference-sanep--unor-2023.jpg

Třetí příčku v nejnovějším šetření volebních preferencí zaujala Okamurova SPD – 9,3 %. Pak následují „Piráti“ se ziskem 7,9 % a nová formace PRO J. Rajchla s 6,1 procenty preferencí. Všechny ostatní partaje spadly pod pětiprocentní hranici: STAN -4,6 % (po všech těch prů*erech je to docela slušný výsledek), TOP 09 – 3,9 % (Feriho kauza u soudu to jistí) a KDU-ČSL má setrvalých 3,1 %. (Pasáček vepřů se o tento výsledek postaral svým prohlášením o hranici pro odchod do penze v 68 letech.) Zkrátka: je po prezidentských volbách, a tak agentury již nemusí lhát.

Hlavním problémem tohoto povolebního výzkumu preferencí je prostý fakt: tři z pěti stran Fialovy „Pětikoalice“ se ocitly pod pěti procenty, a tudíž ztratily „legitimitu“, aby jejich zástupci mohli zasedat v parlamentu a ve vládě. Je proto nejvyšší čas, aby se jich P. Fiala zbavil a provedl konečně požadovanou „rekonstrukci“ vlády.  Nabízí se logické řešení: vyhodit z vlády ty čtyři „přívěsky“ a uvolněná místa nabídnout Babišovu hnutí/straně ANO 2011. Budou nutné rovněž přesuny mezi jednotlivými ministerstvy: nekompetentní ministři za ODS by měli buď úplně skončit, nebo být odsunuti tam, kde napáchají méně škod. Nejčistším řešením jsou ovšem – jak jinak – předčasné volby. Do těch se ale nikomu nechce, protože koryto je koryto. A také proto, že je třeba platit každý měsíc hypotéky a půjčky.

Velké ambice „nedočkavého“ příštího prezidenta republiky P. Pavla, který se chová, jako by už měl inauguraci dávno za sebou, dávají tušit, že vztah s Fialovou vládou nebude taková idylka, jak se někteří političtí komentátoři domnívali. Bude-li chtít P. Pavel jako hlava státu uspět, nezbude mu nic jiného, než aby „dotlačil“ bezradného premiéra P. Fialu alespoň k „rekonstrukci“ vlády, když už ne k demisi. To by bylo nejlepší řešení pro všechny.

Trapné mlčení České televize (ČT) a dalších provládních médií prozrazuje, že strach z příštího vývoje ve společnosti je u „fialovců“ veliký. Tomu odpovídá i zoufalý pokus protlačit ve vládě a v PS opatření, která se týkají červnové valorizace důchodů. Ta má okrást seniory o 1000 Kč měsíčně. Něco tak nestydatého jsme tady ještě neměli.

Ostatně – od asociální ODS se ani nic jiného čekat nedalo. Stačí připomenout nejzdařilejší kousek našeho „nejlepšího ministra financí“ M. Kalouska: jeho valorizaci penzí ve výši 40 Kč. Lidé si to naštěstí stále ještě pamatují. Jurečkův „návrh“ (z hlavy tohoto vesnického „kejdáka“ to jistě nebude) na zkrácení valorizace o 1000 korun je mnohem lepší „husarský“ kousek, a to z dílny Fialovy vlády. Není pochyb o tom, že se tímto činem zapíše tím nejčernějším písmem do letopisů českého národa.

Navzdory tomu všemu se však blýská na lepší časy. Za necelý měsíc se má Václavské náměstí v Praze opět zaplnit demonstranty z řad nespokojených občanů z celé republiky. Dne 11. 3. 2023 se tady bude demonstrovat pod heslem „Česko proti bídě“. Pokud to heslo někomu něco připomíná, dovolím si to vysvětlit.

Ano, pod tímto a dalšími podobnými hesly se u nás naposledy demonstrovalo v letech Velké hospodářské krize (1929-1933). I když od té doby uběhlo devadesát let, některé „parametry“ krize jsou podobné: Tehdy (1932) tady bylo okolo 1 milionu nezaměstnaných; dnes tady máme milion lidí na hranici bídy (s exekucemi na krku); dalším statisícům hrozí propad do chudoby kvůli pokračujícímu zdražování a vysoké inflaci.

Za tři týdny se bude na Václaváku demonstrovat jak proti ožebračování těch, kteří se nemohou bránit proti krokům asociální vlády, tak i proti „Fialově bídě“, jakož i stále zjevnější snaze zatáhnout naši zemi do války. Bída, hlad a válka totiž v dějinách vždycky patřily k sobě.

Dosažených 6,1 % preferencí je pro Rajchlovu stranu PRO příslibem toho, že demonstrace z 11. 3. 2023 se může stát začátkem změny, na kterou všichni čekáme. Budou-li mít účastníci odvahu, mohlo by to skončit až vyhnáním protilidové vlády „Blyštivého Péti“ ze Strakovky, spojené s osvěžující koupelí ve Vltavě. Tak kdysi český král Václav IV. trestal nepoctivé obchodníky a řemeslníky. Měli bychom v této dobré tradici pokračovat a potrestat naše nepoctivé politiky.

17. 2. 2023

‒ RJ ‒

 

P. S.

Politický systém potřebuje principiální změny!

Kromě toho, co je uvedeno v mezititulku, stojí za úvahu nastavit takové mechanismy, aby se mohl v budoucnu voleným zástupcem lidu (na té nejvyšší úrovni) stát jedině ten uchazeč, který se prokáže dokladem o absolvování nejméně 10 let praxe v daném (vystudovaném) oboru. Mělo by se jednat o osoby s minimálně magisterským titulem z veřejné (státní), nikoli soukromé, školy.

Vůbec nejlepší by bylo, kdyby se poslanci a senátoři spokojili pouze s minimální mzdou: průměrnou penzí či průměrným platem v zaměstnaneckém poměru. Žádné násobky průměrné mzdy ani štědré vyplácení „náhrad“ (kontroluje to vůbec někdo?), z nichž si tito „nenažranci“ pak pořizují nemovitosti či nová auta. Budou-li mít průměrnou mzdu, bude to ta nejlepší „motivace“, aby se starali o její zvýšení v celé ekonomice. (Mají-li se uskrovňovat občané, musí jít příkladem právě politici, kteří pokrytecky volají po „solidaritě“. Sami však zapomínají na to, že si nedávno odmítli snížit či zmrazit platy.) V opačném případě se z toho současného morálního bahna nikdy nedostaneme.

21. 2. 2023

‒ RJ ‒

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář