Jdi na obsah Jdi na menu
 


Plnej dvůr srandy – František Růžička

12. 3. 2017

Ač ještě nepřišla ta „pravá doba“, totiž masopustní neděle, MASOPUST v jižních Čechách již probíhá na plné obrátky. Podle historických záznamů lze uvést, že tento původně třídenní svátek, sice neměl nic společného s církevní liturgií, nicméně od církevního kalendáře se odvíjel. Přípravou býval již čtvrtek před masopustní nedělí, nazývaný také „tučný čtvrtek“. V mnoha usedlostech tomu předcházela zabíjačka s tradičním jídelníčkem. Jíst a pít se mělo víc než dosyta, to aby člověk byl celý rok při síle. Hlavní zábava pak začínala v neděli, pivo teklo proudem, tančilo se třeba i na návsi.

Pokračovalo se ještě v pondělí s vyvrcholením v úterý před popeleční středou. O půlnoci se pochovávala basa. S Masopustem bývaly spojeny divadelní a obchůzkové hry. Povídání o nich by nebralo konce.

Dnes už je to všechno jinak, nicméně k mnohým zvyklostem a radovánkám se opět rádi vracíme. V sobotu před masopustní nedělí se tak stalo i v obci Hosín nedaleko jihočeské metropole. V odpoledních hodinách se farní dvůr zaplnil zástupem nejen zvědavců z obce i přilehlého okolo, ale především značným množstvím masek.

Masopuste, Masopuste, kohouta jsme sice nestínali (to už na mnohých místech udělaly orgány hygienické správy), zato jsme mohli nahlédnout do místní kovárny, kde ti nejmenší odvážlivci mohli pozvednout kladivo a zabušit si na kovadlině do rozžhaveného železa. Mezitím (podle dobové hantýrky) tiskový mluvčí zvoncem zazvonil na bytelné dveře sídla pana starosty ve farní budově a poté jej oslovil a požádal o vydání povolení ke koledě. Pan starosta, vyrušený z polední siesty, které se oddával se svou ženuškou, nejprve dosti rozmrzele váhal, ale po složení slibu o ukázněnosti při místních radovánkách svolil, povolení vydal. A jaký by to byl starosta, kdyby bez zaváhání nepozval k milému pohoštění?!

Po další taškařici a páru koleček divokého tance se celý průvod vydal do ulic obce k dalšímu koledování.

František Růžička, České Budějovice

p1380676.jpg

Bez peněz do hospody nelez

p1380687.jpg

Koleda povolena

p1380690.jpg

Starosta hostí

p1380693.jpg

Zachráněná slepice

p1380695.jpg

Čert a čertice

p1380700.jpg

Memento mori

p1380711.jpg

Výchova dorostu

p1380715.jpg

Čas skoncovat s alkoholem

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář