Jdi na obsah Jdi na menu
 


Maškary ‒ František Růžička

10. 3. 2018

Masopustní úterý je nejspíše tím nejočekávanějším úterkem v roce, neboť znovu ožívají tradiční zvyky, související s končícím masopustním obdobím a začátkem doby postní – předvelikonoční. Tradice těchto radovánek spadá až do dávných dob a je jistě dobře, že si je v ruchu současné doby znovu připomínáme.

Nejinak tomu bylo v jihočeské metropoli, kdy se v odpoledních hodinách vydal maškarní průvod od KD Slávie na náměstí, kde byl starosta obce (v zastoupení pana náměstka) požádán o povolení k provádění masopustní koledy. Právo bylo uděleno, štědré výkupné předáno a tak hudba hrála a tančilo se kolečko za kolečkem. Střídala se koleda růžičková, mečová, babská a pozadu nezůstali ani mladí dorostenci.

Doudlebská růžičková koleda se pak vydala k budově Děkanství u sv. Mikuláše, aby i tady, po soustředěné modlitbě Otče náš a Zdrávas, zahráli správci zdejší farnosti panu děkanovi Z. Marešovi i všem přihlížejícím. I zde se konala štědrá oboustranná nadílka. Muzika zahrála duchovnímu správci tu jeho a za odměnu se celému souboru z Doudleb dostala „butylka svěcené vody“.

Již v předstihu probíhaly průvody maškar v řadě obcí nejen na Doudlebsku, ale v celém Jihočeském kraji. V Milevsku vyrazil 156. Maškarní průvod již v pátek 9. února při doprovodu hudby a téměř 400 masek. Ostatně ‒ tato milevská tradice je dobře známá. Tentokráte Maškarní sdružení Milevsko, spolek pro udržování tradic v Milevsku, vyhlásilo nosné heslo: „Fandíme své patronce Karolíně Erbanové, která reprezentuje na ZOH v Koreji.“

Tak nějak „přes čáru“, totiž v sobotu 17. února (již po Popeleční středě), probíhalo maškarní veselí v Písku, kde průvodu velel samotný severokorejský vůdce Kim Čong-un. Ostatně: starší pamětníci si mohou vzpomenout na dřívější Filmovou školu v Čimelicích, kde právě v šedesátých letech studovali studenti ze Severní Koreje. Dva z nich dokonce hráli v soutěži za oddíl košíkové Sokola Mirovice. Jeden z nich se jmenoval Kim Jong-dog (?). Jaký byl asi jeho další život. Že by patřil k „vyvoleným“?

František Růžička (České Budějovic)

p1460807.jpg

Dělostřelecká příprava

p1460821.jpg

Modlitba před děkanstvím

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář