Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nestárnoucí umělec

26. 3. 2018

Díky sdělovacím prostředkům věděli čeští hudební fanoušci s jistým časovým předstihem, že v březnu přijede do Prahy světově známý francouzský šansoniér Charles Aznavour. Od jeho posledního vystoupení zde uplynuly dva roky a nebylo třeba pochybovat o tom, že bude vlídně přivítán. Koncert tohoto třiadevadesátiletého umělce je součástí jeho turné od Amsterodamu, dále pak do Moskvy a Japonska.

Připomeňme, že jeho první vystoupení u nás se konalo v Bratislavě roku 1978. Pražské vystoupení v roce 1969 v souvislosti se smrtí Jana Palacha zrušil. Vstupenky na koncert v dubnu roku 2016 byly v ceně 2900-8000 korun. Přítomen byl v sále Kongresového centra i prezident republiky M. Zeman s chotí. V kapele jej doprovodila jako vokalistka dcera Katia.

Tentokráte se předem představil nejen v rozhovoru pro tisk, ale i na vlnách Českého rozhlasu, kdy posluchačům vyjevil řadu zajímavostí z vlastního života. Hlavně však zdůraznil, že celý život vedl docela obyčejný život, ale plný práce. Stejně tak, jak důležitá je rodina a duchovní zázemí. Je potřebné mít víru prostřednictvím náboženství, byť je jakékoliv. Rozhodující je víra a výchova v dobro. Nemůže být výraznějším dokumentem jeho nejen umělecké vyspělosti, ale především lidsky duševní velikosti vyjádření ke smrti Johnnyho Hollydaye. „Nemyslím, že byl uctěn, jak si zasloužil. Já držel smutek čtyřicet dní, nepil jsem alkohol, nevycházel za zábavou. Tak, jak je zvykem v Arménii…“

Charles Aznavour se narodil v Paříži arménským rodičům [původní jméno: Aznavurjan], kteří museli ze své vlasti uprchnout před genocidou. Jako aktivní hudebník pamatuje největší slávu francouzského šansonu, spojenou s Edith Piaf, pro kterou také napsal řadu písní. Složil přes tisíc písní, nahrál desítky alb, kterých bylo prodáno přes sto milionů. Hrál ve více než šedesáti filmech, počet koncertů po celém světě se snad ani nedá spočítat. Spolupracoval s řadou dalších vynikajících umělců, jako byli F. Sinatra, R. Charles, E. John. Při posledním vystoupení v Amsterodamu začátkem března si za své dlouhé vystoupení vysloužil potlesk vestoje.

Společností CNN byl jmenován Největším umělcem 20. století, je držitelem mnoha cen a vyznamenání. V loňském roce obdržel hvězdu na hollywoodském chodníku slávy. Nikdy se nepřestal hlásit ke svým arménským kořenům. Od roku 1995 je stálým vyslancem UNESCO pro Arménii a v roce 2009 se stal arménským velvyslancem OSN ve Švýcarsku. V osmdesátých letech založil charitativní sdružení „Aznavour pro Arménii“.

Svůj program v Praze, složený ze směsi tradičních i moderních šansonů, odzpíval bez pauzy. I tentokráte jej doprovodila dcera Katia ‒ jako jedna ze dvou vokalistek. Posluchači si ale posteskli, že vše odzpíval ve francouzštině, byť skvěle ovládá angličtinu. Pořadatelé ani nepřipravili přenos titulků.

Toto skvělé vystoupení si dovoluji doprovodit několika fotografiemi z jeho domoviny.

Poutník František

p1430321.jpg

Schodiště komplexu "Cascade"

p1430339.jpg

Vila Ch. Aznavoura na vrcholku

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář