Jdi na obsah Jdi na menu
 


Budou Velikonoce

31. 3. 2019

Jistěže budou, jak jsme mohli poznat již z prvního pohledu do letošního kalendáře. Ti, kdož o tom nepochybují, na to nepotřebovali ani kalendář. Ale on je opravdu důležitý, neboť se jedná o svátky pohyblivé, jejichž postavení v kalendáři se mění v návaznosti na cestu Měsíce po obloze. Jelikož se jedná o svátky křesťanské, tak věřme, že nám ten náš kalendář nějaká nezvaná okupace nezruší.

Proč je kříž symbolem křesťanských Velikonoc? Co asi učedníci jedli a pili s Ježíšem při Poslední večeři? Co je to „chléb vysvobození“ a „chléb soužení“? Odpovědi na tyto a další otázky nabídla zcela netradiční akce, která se uskutečnila v bývalém dominikánském klášteře na Piaristickém náměstí v jihočeské metropoli (chrám Obětování Panny Marie) o sobotě před druhou postní nedělí. Akci připravil jako pořadatel Spolek Most-České Budějovice. Cílem tohoto spolku je veřejně prospěšná činnost, zacílená na výchovu morální a kulturní na křesťanských principech. A dále na rozvoj osobností napříč generacemi s důrazem na účelné a smysluplné využívání volného času ‒ jako prevence před negativními jevy. Poněkud vzletně napsané, ale při bližším seznámení se způsobem činnosti je patrný značně obsáhlý program.

Jak předem publikoval předseda spolku Tomas van Zavrel, akce byla připravena u příležitosti blížících se Velikonoc. Se snahou seznámit širokou veřejnost velmi originálním a záživným způsobem se všemi smysly velikonočních událostí. Zájemci si mohli zvolit z pěti tematických dílen. Od 9.00 hodin měli návštěvníci možnost si vybrat, od 10.00 hodin pak zúčastnit se podle svého výběru různých workshopů (jak nepřívětivé slovíčko). Kromě toho byla připravena přednáška, věnovaná prvnímu převorovi kláštera Jindřichu Librariovi, jehož ostatky zde byly při nedávném archeologickém průzkumu nalezeny.

Pro výběr byla možná tato volba:

● Velikonoční příběh v podání převora Libraria, možnost vstoupit do 13. století.

● Dílna tesaře Marka, možnost pro děti obléci si rytířskou košili, potěžkat si kříž i skutečný meč, vyrobit si vlastní předmět ze dřeva.

● Biblické tance, možnost ponořit se do hloubky starobylých biblických tanců.

● Hudební workshop (Trubadúři Podroužkovi), členové souboru Cantus Firmus s dobovými nástroji a interaktivní formou představení ukázky postních a velikonočních skladeb v různých jazycích.

● Dobová krčma „U Máří“. Jej, tam to vonělo! Co asi pili obyčejní lidé na počátku našeho letopočtu? Možnost zavítat do připravené dobové krčmy a občerstvit se na těle i na duchu.

● Pantomima „Na cestě životem“. Příklady oděvů z doby Ježíšovy, převlékárna, selfie koutek. Co vše lze naším tělem beze slov vyjádřit…

Nejen v době předvelikonoční, ale i na dny velikonoční bude připraveno mnoho dalších akcí. Nezaváhejte!

Poutník František

p15207851.jpg

Z dílny tesaře

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář