Jdi na obsah Jdi na menu
 


Děti z Mirovic ‒ František Růžička

15. 3. 2020

Jistěže máte možnost otázky, proč právě děti z Mirovic. Vždyť dětičky jsou v každé vesnici, městečku, městě, v celém státě, po celé Zemi. Má to svůj důvod. Nejdříve však jen letmou informaci, že Mirovice jsou typickým jihočeským městečkem, dnes opět se statutem „město“. Nacházejí se na rozhraní Jihočeského a Středočeského kraje. S přidruženými obcemi mají pouhých 1500 obyvatel.

Právě k tomu poslednímu statistickému číslu se pojí také počet narozených dětí. Jistěže jich není mnoho, což je viditelné i z celostátní (a evropské) statistiky. V letech 2000-2010 bylo nově narozených kolem 10-15, v letech 2011-2018 mírný nárůst na 15-17 s výjimkou roku 2015, kdy se jich narodilo pouze 5. To jen tak pro přehled, protože v posledním roce 2019 se jich narodilo 25. A to přesto, že právě na jihočeském venkově (vesnicích) znatelně ubývá počet trvale bydlících obyvatel. Přehled ukazuje, že za posledních 20 let se celkový počet obyvatel snížil o 11 %. Jistě se tomu nelze divit, když se seznámíte s tím, co venkovské obyvatelstvo tíží. Nejsou pracovní příležitosti, omezují se služby poštovní, zdravotní, zanikají služby spořitelní a hlavně dopravní. Obchodní řetězce větších okolních měst hubí i místní živnostníky.

I přesto je potřebné nezapomínat na novou generaci. Pro tu se v Mirovicích staví nový objekt mateřské školy. Rozpočet na rok 2020 činí cca 29 mil. Kč, již dříve město požádalo o investiční účelovou dotaci. Stavba byla zahájena v roce 2019, do konce roku dokončena hrubá stavba, uvedení do provozu se předpokládá během léta. Kapacita bude pro 96 dětí. Součástí bude i jídelna a další příslušné zařízení, včetně prostor pro školní družinu. K úpravám dojde i v přilehlé budově základní školy. Tak ať školka dobře slouží a vyroste v ní další generace šikovných dětí.

No a to je, oč tu běží. Je beze sporu, že mnohé šikovné děti jsou všude. Ty mirovické se zapojují do nejrůznějších kulturních, společenských i sportovních akcí. Vyjmenujme alespoň některé:

● hudební koncert žáků Rodinné školy SOLASIDO s několika desítkami absolventů;

● uvedení prvňáčků do dětského oddělení Městské knihovny;

● aktivní jsou mladí hasiči, kteří se pravidelně zúčastňují konaných soutěží;

● hallowenský průvod s lampiony putující po ulicích města s připraveným občerstvením a posezením;

● rodinné centrum Mirovické EMKO zajistilo hezké divadelní představení;

● kulturní vystoupení při stavění májky, rozsvícení vánočního stromu, převzetí Betlémského světla,

● mikulášské nadílky pro děti, účast při Memoriálu Bedřicha Šupčíka ve šplhu…

Na přiloženém snímku ukázka dovedných ručiček, které dokázaly připravit pro mirovické náměstí součást adventní a vánoční výzdoby. Právě to bylo účelem tohoto informativního článku.

František Růžička, Mirovice

p15702731.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář