Jdi na obsah Jdi na menu
 


Noční „zvonokosy“ ‒ František Růžička

15. 3. 2020

Lze předpokládat, že ještě bude mezi námi dosti těch, kteří rádi čtou a četli i dříve. Takže jim nebude neznámá historie malého městečka v jihofrancouzském Beaujolais z knihy Zvonokosy od Gabriela Chevaliera, kde stavba obecního záchodku rozeštvala místní obyvatelstvo… Nebudeme jistě daleko od pravdy, že problém veřejných WC vzbuzuje nepříjemné situace v mnohých obcích naší vlasti. Nejinak je tomu v jihočeské metropoli: při některých „zastaveních“ se ani nestačíte divit.

Ty přímo v centru města (v budově radnice), které byly zdarma k dispozici všem příchozím, zejména turistům, byly uzavřeny. Ale byly alespoň nahrazeny jinými, hned za rohem, za pouhých 5 korunek. O těch v hale centrálního krajského nádraží ČD raději pomlčet. Pěkný pohled (posprejovaný) dopřávají dříve veřejné WC na Pražské třídě. Později zprivatizované a přebudované na něco jako restauraci. Dnes odstavené, pevným zámkem a mříží opatřené. Cestou k centru města najdeme ještě další v parku Na Sadech. Zmodernizované, mající ve své druhé stavební miničásti provozovnu rychlého občerstvení. Budiž!

Je to jen malý nástin, takže se nedivme, že v různých částech měst (všeobecně) vznikají „počurané uličky“. Bližšího objasnění netřeba! Jak jsme se z domácího tisku mohli dozvědět, je to problém i evropské metropole ‒ Paříže. Tam za močení na veřejnosti hrozí pokuta 68 eur! Slušnej peníz, ne??? Ale našli se tam koumáci, kteří začali testovat nové WC stanice, které se na povrchu objeví jen v nočních hodinách. Nazývají se URILIFT. V sedm večer záchody vyjedou z podzemí a ráno je zase příslušná osoba pošle zpět. Jen tak mimochodem: těch veřejných, bezplatných je tam 750. Zvažuje se, doplnit je ještě vnějšími pisoáry. Možná že do té doby vzroste pokuta na 300 eur. Takže co s tím?

Mile i nemile jsem byl překvapen při poslední návštěvě matičky Prahy. Tam je problém s močením na veřejnosti především v nejbližším okolí „U hlaváku“, tedy hlavního nádraží. Ani jsem tomu nechtěl zprvu věřit. Ale je to přesně tak, jak je jasně vidět na pořízené fotografii. Jen mi vrtá hlavou, zda to nebude genderové omezení. Co vymyslí pro naše holčičky a babičky?

František Růžička, České Budějovice (Hlas svědomí)

p15608971.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář