Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pro nemocné důchodce ‒ František Růžička

23. 3. 2020

Nemám v úmyslu zabývat se rozsáhlými problémy, jež tíží naši stárnoucí generaci. Tu, která po mnoho let svého produktivního věku poctivě pracovala a přispívala do státní pokladnice ‒ jakožto zabezpečení právě pro pozdější dobu.

Jen tak krátce a spíše s ironickou nadsázkou (leč zcela pravdivou) si dovolím uvést malý příklad, jak se to má s otázkou všeobecné pomoci důchodcům po linii zdravotnické péče. Tedy i té přímo související ‒ farmaceutické. O tom, jak se chovají farmaceutické firmy, bylo napsáno mnoho kritických článků i odvysíláno mnoho kritických relací. Nad tím vším však vládne rukou pevnou a dlaní hluboce rozevřenou pro ziskuchtivost – „královna“ reklama.

Kdo z nemocných by neznal lékárenskou síť „Dr. MAX“? Pro členy klientského programu (jak vzletné) vydává tištěný letákový soubor (nejsou to noviny ani časopis s tiráží) s nepřebernou nabídkou preparátů. Snad na léčení, snad na posílení, snad i pro něco neznámého, leč zdravotně důležitého.

Jen tak při náhodném zalistování jsem objevil nabídku na „Nutridrink balíček 7+2“ za pouhých 299 Kč, poskytnutá sleva činí 20 Kč. Pro neznalé informace, že se jedná o nutričně kompletní tekutou výživu pro pacienty trpící nedostatečným příjmem energie a živin nebo nechutenstvím z různých příčin. Právě zvlášť vhodný pro pacienty trpící nedostatečnou výživou před operací i po ní a pro pacienty s nádorovým onemocněním… Takže zcela správně – pro tu naši důchodcovskou, „přistarší“ generaci. Řeknete si: no a co? Takových reklam najdete nejen stovky, ale možná tisíce.

Koho z nás, starců, kteří ještě nemají zcela zatemnělou mysl, nenapadne otázka, proč na výdej jednoho jediného produktu se musí tisknout účtenka (pokladní doklad) o délce 33 centimetrů! (šířka 7,8 cm). Je to obraz našeho celostátního způsobu šetření, za který rozhodně není zodpovědný premiér vlády nebo ministr financí či zdravotnictví… Ale „oni“ (podnikatelské subjekty) si na to vydělají. Pořízení (tiskárna, papír) se zahrne do nákladů. Zcela normální postup. Obdobné je to na poště, kde vám doklad o zaplacení pořizují s kopií, která končí ve sběrných surovinách. Jistě, i ty si chtějí přijít na svůj podnikatelský chlebíček.

A co dál? Tak například léčebný produkt „Aspirin C POR TBL EFF 20“ stál ke konci minulého roku 199 korunek. Po Novém roce, v únoru, již 219 korunek českých. Takže: proklamovanou slevu máme obratem doma. Čest práci kapitalistickému způsobu podnikání! Farmacii zvlášť!

Dodatečný dovětek v současném celostátním i celosvětovém dění: „V domácí karanténě snad ani nic už potřebovat nebudeme…“

František Růžička, České Budějovice (Hlas svědomí)

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář