Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vandal v Mirovicích

23. 3. 2020

Museli bychom otočit mnoho stránek v kalendáři, abychom se dozvěděli o radosti, kterou v té době projevila v místním zpravodaji tehdejší „zapisovatelka“, že v prostoru před nádražím v Mirovicích (trať Protivín-Zdice) bude položena zámková dlažba. Ó, to bylo radosti. Pro několik metrů dlažby.

Není divu, vždyť s tímto nádražím byly (a stále jsou) nemalé starosti. Opakovaně se vedla jednání, aby čekárna pro cestující zůstala otevřená a posloužila tak především při nepřízni počasí. Otázku absence sociálního zařízení raději ani nezmiňovat. Vždyť je v přilehlém okolí dostatek stromů. Pěkně starých. A tak není divu, že právě v sobotu (7. 3.) došlo ke kácení těch, které mohly ohrozit životy kolem procházejících obyvatel. Třeba i maminek s kočárky, které vyrazily na procházku. Jenže při bedlivé obhlídce zjistíte, že byl skácen i statný jehličnan, stojící u bývalé skladové budovy. Nemůže laik oponovat, zda to bylo také nutné? Ale vraťme se k záměru této statě!

Jelikož (rovněž opakovaně) hrozilo, že čekárna bude uzavřena, zrodila se spásná myšlenka. Knihovnice paní Lenka Vlková po několika jednáních, kdy dřívější starosta byl k nápadu značně skeptický, navázala na akci „Kniha do vlaku“. Zpustlá čekárna se vymalovala, uklidila, vybavila vývěsními skříňkami, a hlavně potřebnými regály, do kterých byly vzorně uloženy vyřazené knihy z místní knihovny. Ten, kdo si ve vlaku rád počte, mohl být spokojený, že zde našel nějaký titul pro zpříjemnění cesty. Ale nejen cestující, ale i děcka sem občas zaběhla, aby do některých knih nahlédla. Až sem vše s hodnocením naprosto kladným.

Jelikož patřím mezi pravidelné cestující, strávil jsem zde před příjezdem svého spoje dosti času. V daný sobotní podvečer však přišlo zklamání. Zděšení. Z toho, co jsem v čekárně našel. Knihy roztrhané, dvě vývěsky zdemolované, po zemi nepořádek, prostě… český bordel v Mirovicích. Závěr může být jen jeden: že zde řádil, zle řádil, neznámý vandal. Netroufám si napsat „mirovický“. I když i zde v posledním delším období lze potkávat osoby nepříliš důvěřivého vzhledu. Jak se ten život venkovský změnil k nepoznání. Smutné konstatování.

Závěrem dodejme raději ještě něco radostného, neboť místní knihovna se svou knihovnicí si to rozhodně zaslouží. Pro své příznivce připravuje nejrůznější akce: divadelní představení, tvůrčí dílnu v domově s pečovatelskou službou, cestopisné přednášky, podporu Kabelkového veletrhu Deníku, přednášky a besedy k různým výročím, např. spisovatelů.

František Růžička, České Budějovice

p15709171.jpg

p15709161.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář