Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zuzana Pustaiová

23. 3. 2020

Část fotografické tvorby Zuzany Pustaiové (*1990) je v současné době v rámci konaných Dnů slovenské kultury v Českých Budějovicích vystavena v prostorách Galerie Nahoře v KD Metropol. Prezentuje se výběrem děl dosavadní tvorby z let 2012-2019.

Zpočátku se věnovala umění v oblasti malby, brzy ale přešla k fotografické tvorbě. Tu studovala na VŠ výtvarných umění v Bratislavě a na Univerzitě aplikovaných věd v německém Bielefeldu. Po absolvování studia působila v soukromé galerii v Barceloně. Nyní dokončuje doktorské studium na Katedře fotografie VŠVU v Bratislavě.

Uveďme, že je dominantně portrétní fotografkou, která využívá prvky inscenovaného dokumentu. Ve své tvorbě rozvíjí otázky rolí a jejich stereotypů jako základní element v současné společnosti, jenž formuje vztahy mezi členy rodiny, příbuznými, přáteli a dalšími sociálními skupinami. Výrazným rysem její tvorby je schopnost přeměnit každé téma do vizuálních obrazů způsobem, který zaujme diváka z laické i odborné veřejnosti současně.

Získala řadu ocenění v oblasti současné fotografie nejen na Slovensku, ale také např. v Los Angeles (2017). Vystavovala na mnohých výstavách nejen doma, ale i v zahraničí. Žije a tvoří v Levicích a v Bratislavě.

I letošní Dny slovenské kultury mají mnohé spolupořadatele: mediálními partnery jsou Český rozhlas České Budějovice, časopis Slovenské dotyky, či internetový deník Slovacivosvete.sk. Program je tradičně bohatý a probíhá na řadě míst krajského města (KD Metropol, Masné krámy, Kino Kotva, Hotel Budweis, kostel Panny Marie Růžencové, Kavárna Lanna a další…)

František Růžička, České Budějovice

p15708521.jpg

Typická ukázka slovenského folklóru

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář