Jdi na obsah Jdi na menu
 


ČTK už zase „perlí“…

6. 3. 2021

O tom, že také v meteorologických zprávách mohou být pravopisné chyby nebo jiné nedostatky, nás nejnověji přesvědčil server „Novinky.cz“. Kdysi bývalo zvykem, že „Rudé právo“, předchůdce dnešních, internetových „Novinek.cz“, si pečlivě hlídalo pravopis. Dávno, dávno tomu. Dnes je novinářům všechno jedno a pravopisné chyby a přehlédnuté překlepy sázejí rovnou do novinových titulků. Co na tom, že ano? „Když nejde o život, jde o ho*no…“, jak by řekl klasik.

Už mě nebaví skoro denně kritizovat lajdáckou práci některých našich novinářů. Je to úpadek kdysi prestižního povolání, jaký jsme tady ještě nikdy nezažili. Nebudu ani pátrat po tom, zda tu chybu udělali lemplové z řad pracovníků ČTK, nebo jejich stejně nevšímaví kolegové z „Novinek.cz“ či odjinud. Je to ostuda všech našich novinářů, protože začali kašlat na kvalitu své práce. Za takto odvedenou práci by neměli dostat ani korunu. Ať se nejdříve vrátí do školy a naučí se pravopis!

Každý zodpovědný novinář by měl rovněž dodržovat prostou zásadu, kterou vštěpovali učitelé češtiny svým žákům od nepaměti (také já jsem to při svém pedagogickém působení dělával): Než dáš napsaný nebo na počítačové tiskárně vytištěný text z ruky, alespoň jednou si ho přečti a zkontroluj slovo od slova – včetně slovosledu a případných stylistických nedostatků! Je ošidné spoléhat na to, že chyby za nás „odhalí“ počítač. Ani sebelepší program všechny tyto chyby a nedostatky nedokáže najít, a proto se bez klasického přečtení textu neobejdeme.

Právě dnes „Novinky.cz“ zveřejnily informaci o počasí na Šumavě. Například v Perle u Kvildy bylo naměřeno minus 22,1°C. Na samotné zprávě není nic divného. Zarážející je akorát překlep v titulku dotyčného článku, který zůstal nepovšimnut jak v ČTK, tak i v redakci „Novinek.cz“, která tento materiál beze změny převzala a zveřejnila. Zmíněný titulek hlásá: „Na Šumavě klest teploměr pod minus dvacet“. (Novinky.cz, 6. 3. 2021, 10:15)

Že by naši „přepracovaní“ novináři prožívali při editování tohoto materiálu zase jedno ze svých „kalných“ rán? Kdoví? Nebudu radit šéfredaktorům, co mají dělat. Já bych dal těm lemplům „padáka“.

6. 3. 2021

‒ RJ ‒

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář