Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kdyby „pasáček vepřů“ neříkal blbosti…

29. 3. 2021

…nemuseli na tom být lidovci tak špatně, že jim aktuálně hrozí zánik.

Ano, právě skončená mimořádná schůze Poslanecké sněmovny (PS) opět potvrdila nekonečnou bídu naší politiky. Máme v ní desítky neosobností, které by se za normálních okolností v demokratickém státě vůbec do veřejného života nedostaly. Za třicet let polistopadového režimu jsme na tom vůbec nejhůř. Politický a lidský „odpad“, který se nedopatřením a vinou nezodpovědných voličů dostal do pozic poslanců a senátorů, je krutou obžalobou našeho údajně demokratického režimu.

Ti spoluobčané, kteří ještě pamatují dnes tolik odsuzované „devadesátky“, mně jistě dají za pravdu v tom, že něco takového by tehdy nebylo možné. Ostatně – potvrdil to svým nejnovějším vyjádřením přímo do sněmovního mikrofonu (26. 3. 2021) i zkušený parlamentní „harcovník“ V. Filip (KSČM). Hulvátství a arogance těch, kteří si chtějí ještě užít posledních týdnů v nadstandardně placené funkci, dosáhly v době pandemické krize svého vrcholu. Omluvou pro takové selhání nemůže být ani mimořádná doba, v níž nedobrovolně žijeme.

Ne že by v Poslanecké sněmovně nebylo i dříve pár trapných figurek všelijakých opilců, či dokonce čekatelů na kriminál! Přesto celková úroveň ostatních zákonodárců těmto lidským ztroskotancům (nezaměňovat za „ztroskotance a samozvance“ z r. 1977!) nedovolovala, aby mohli dominovat. Dnes je situace zcela odlišná: hulváti dostávají slovo a v přímém přenosu mohou svými výlevy obtěžovat občany, kteří si to dokonce musí platit formou povinných koncesionářských poplatků.

Kdyby to nepřipomínalo nekonečný příběh lidské hlouposti a malosti, ani bych o tom nepsal. Neosobnosti typu M. Jurečky (KDU-ČSL) by ve spořádané, demokratické společnosti neměly vůbec šanci, aby se do politiky dostaly. My však nejsme ve standardních politických poměrech. Proto tyto trapné figurky musíme trpět v zákonodárných sborech a ještě se na ně dívat v televizi. To už je politická perverze! Jinak se to nazvat nedá.

Slovní přestřelky mezi lidovci a SPD nejsou žádnou novinkou: máme je tady již řadu týdnů, ba i měsíců. Pokud si dobře pamatuji, na počátku tohoto „seriálu“ bylo napomenutí tehdejšího předsedy KDU-ČSL M. Výborného ze strany místopředsedy PS T. Okamury (SPD) za to, že se lidovci smáli fyzickému napadení bývalého prezidentova poradce L. Jakla v metru. Od té doby osobních útoků přibylo. Zatím posledním „zářezem“ na lidovecké pažbě bylo dne 26. 3. 2021 toto vyjádření M. Jurečky: „V našem poslaneckém klubu není žádný pitomio.“ (Novinky.cz, 27. 3. 2021, 5:00)

Ve zjevné narážce na posměšnou přezdívku pro předsedu SPD T. Okamuru („Pitomio“), která byla svého času předmětem soudního projednávání, šlápl předseda KDU-ČSL tak trochu vedle. Já osobně jsem těch „pitomiů“ v poslaneckém klubu lidovců napočítal hned několik (včetně samotného předsedy). A nemohu samozřejmě nezmínit ani vesnického podvodníka O. Benešíka ze Strání, který se podpisem pod žádost o odvolání ministra K. Havlíčka jen pokusil o politickou „exhumaci“ své osoby před podzimními volbami. Obávám se, že mu to nebude nic platné, protože lidi nejsou blbí a „paměť je sviňa“.

Patří ke koloritu našeho veřejného života, že za hloupé výroky se naši politici vzápětí musejí omlouvat. Kdyby neplácali hlouposti, dělat by to nemuseli. To se nicméně přihodilo také M. Jurečkovi, který pochopil, že „přestřelil“, a proto se za uvedený výrok následně omluvil. Pouze tím potvrdil, že pravdu mají ti lidé, kteří o něm říkají, že patří k největším hlupákům mezi našimi politiky. Jsem téhož názoru již delší dobu. Totéž svého času prohlásil na adresu tohoto lidoveckého předsedy rovněž prezident republiky M. Zeman. Když se jedinec rozumu mdlého pokouší o vtip, zcela jistě to nedopadne dobře. To se také v případě M. Jurečky stalo. Zkrátka: komu není dáno, v apatyce nekoupí, ani kdyby zaplatil několikanásobně vyšší cenu.

Dám „bratrům“ lidovcům dobrou radu: Uspořádejte ještě před podzimními volbami stranický sjezd a postavte si do svého čela někoho, kdo vám nebude dělat jenom ostudu! Se současným vedením nemáte žádnou šanci. Podobná je bohužel situace i v ostatních stranách tzv. opozice: stejně na tom je ODS v čele s „uspávačem hadů“ P. Fialou a TOP 09, vedená zoufalou „eurosvazačkou“ M. Pekarovou-Adamovou. Dohoda tří předsedů stran o společné kandidátce ještě nikomu volby nevyhrála. Nejinak tomu bude i v tomto případě. (O situaci v ČSSD a v KSČM netřeba ztrácet slov. Obě tyto strany jsou již po „smrti“.)

Je neodpustitelnou chybou lidovců, stranických funkcionářů i členské základny, že si nedokázali najít do svého čela skutečnou, autentickou osobnost, jež by tuto „stoletou“ stranu dokázala důstojně reprezentovat. Že jí nemůže být vyhlášený vesnický hlupáček M. Jurečka, musí být jasné každému, kdo tu spoušť na naší vnitropolitické scéně sleduje.

To konstatuji nejen jako řadový občan a někdejší volič lidovců, ale i jako historik, který se zabývá našimi moderními dějinami. Dokonce i onen tak často pomlouvaný J. Plojhar dokázal ČSL (jako stranu komunistické „Národní fronty“) reprezentovat mnohem lépe než ti tři poslední předsedové, které si tam po r. 2010 lidovci zvolili. Ať se proto nikdo nediví tomu, že lidovce dnes nikdo nevolí. (Již mnoho měsíců jsou pod 5 procenty; můj odhad je: 2-3 %.) Nic na tom nemůže změnit fakt, že několik politických zoufalců v čele s M. Jurečkou se snaží za každou cenu udržet u dobře placených koryt.

Před několika měsíci řekl V. Klaus ml. poslanci M. Výbornému toto: „Tady machrujete, jaký jste pan učitel, pane Výborný, tak budete zase učit.“ Poslanec za „Trikolóru“ V. K. junior pronesl podobných, na sněmovní poměry „impertinentních“, výroků víc: na jaře 2020 „nadzvedl“ naše poslance například tím, že po nich požadoval, aby se vzdali na půl roku svého platu. Klaus si dovolil dokonce prohlásit, že politici jsou bohatí lidé, a proto nějaké uskromnění by neměl být pro ně žádný problém.

Jak se dalo čekat, nakonec z toho nebylo nic. Většina našich zákonodárců totiž dřepí v PS (a v Senátu PČR) právě kvůli tomu „balíku“ peněz. O nějaké hájení zájmů občanů jde až na posledním místě. Podstata toho, co lidovecké poslance nyní čeká, je tato: musí si najít nějaké zaměstnání, které je bude příští léta živit, až na podzim 2021 v politice skončí. Tak prosté to je, že to dokáže pochopit i absolvent zvláštní školy.

Nepochybuji o tom, že po posledním trapném a hloupém výroku současného předsedy KDU-ČSL nabudou naši občané a voliči dojmu, že tato strana již nepatří do politiky, ale na smetiště dějin. Tam lidovci po podzimních volbách skutečně skončí, nezvítězí-li také u nich pocit historické zodpovědnosti a potřeba zabránit zániku jejich strany. Jsem přesvědčen o tom, že za politické výstřelky z posledních měsíců by dnešní vedení KDU-ČSL nepochválil ani zakladatel strany P. J. Šrámek, ani jejich dlouholetý a oblíbený předseda J. Lux.

Lidovci, začněte se konečně připravovat na „funus“! Už jste se dohodli, kdo půjde v čele pohřebního průvodů? Doporučuji „velké přátele“ sudetských Němců P. Bělobrádka a D. Hermana. Ti vás spolehlivě dovedou k cíli – do propadliště dějin.

27. 3. 2021

‒ RJ ‒

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář