Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nespokojení voliči ODS podpoří „Trikolóru“!

23. 3. 2021

„Kdo chce zapalovat jiné, musí sám hořet.“ Nepamatuji si již jméno autora tohoto výroku, ale o pravdivosti jeho sdělení jsem nikdy nepochyboval. Bez vnitřního přesvědčení o správnosti toho, co děláme, lze sotva získávat ideové spojence a politické souputníky.

Zdá se, že „covid-19“ si začal vybírat svou daň i v řadách našich politiků. Dnešní sdělení V. Klause ml., předsedy občanského hnutí „Trikolóra“, na sociálních sítích je i pro mne překvapením, i když ne tak velkým. Ještě před několika týdny tento politik sršel energií a netajil se svými politickými plány pro letošní volby.

Tomu odpovídal i projekt „trojkoalice“, který si kladl tento cíl: zaplnit vakuum po chybějící silné pravicové straně poté, kdy se ODS posunula doleva. Snad i V. Klaus ml. pochopil, že v dnešním rozložení politických sil by to byla přesilovka politických soupeřů – bez šance na vítězství nebo aspoň na solidní prohru. S tím se dlouhodobě v politice zůstat nedá.

Zprávu o tomto politickém konci vytroubila do světa skoro všechna naše média. Např. Babišovy „Lidové noviny“ o tom informují v článku s názvem „Klaus mladší nepovede Trikolóru do sněmovních voleb, nebude ani kandidovat a ukončí veřejné aktivity“. (Lidovky.cz, 23. 3. 2021, 12:09) Jen tak mimochodem: kolika politikům tím V. K. ml. udělal radost? Asi jich nebude málo…

Co je na Klausově sdělení podstatné, obsahuje několik vět, v nichž se zračí mizérie naší politiky, její bída a limity: „Chyba je ve mně. Nemám energii a prostě nemůžu teď svolávat ostatní na zteč, když vím, že bych sám šel bez chuti.“

Je to téměř totožné se sdělením, jakým jsem začal tento článek. Ano, bez energie a bez odhodlání vyhrát ve volbách natruc všem nepřátelům se v politice uspět nedá. A v té naší „zabetonované“ situaci, kdy už kdosi dopředu, mnoho měsíců před volbami, nalajnoval hřiště, na němž se má na podzim hrát, už vůbec ne.

Proto V. Klause ml. chápu a dobře mu rozumím. Zřejmě je jediným z našich současných politiků, kdo se veřejně nebojí přiznat k „vyhoření“. To je špatné při výkonu jakékoli profese. U politika to mívá na následek ukončení jeho veřejné činnosti. S vybitými „baterkami“ se dá fungovat jen omezenou dobu – pak už ne. Poslanecká sněmovna (PS) rozhodně nepředstavuje prostředí, v němž by se tyto „baterky“ daly znovu dobít.

Přesto bych raději viděl na Klausově místě jiné „borce“, kteří by si dávno zasloužili v politice skončit. Ale protože žijeme v Čechách, tito jedinci tam budou „hnít“ ještě další roky, protože takové peníze by si nikde jinde nevydělali. Vidina stotisícového platu (a dalších příplatků) je pro některé lidi dostatečnou motivací, aby tam dál dřepěli.

Navzdory náhlému konci V. Klause ml. v politice (není-li v tom ovšem něco jiného) se domnívám, že „Trikolóra“ ani pak nepřestane existovat. Jistě se brzy najde někdo, kdo štafetu po V. K. ml. převezme a dovede tuto stranu až k podzimním volbám. Vždyť skutečná, autentická pravice má svoje místo i v našem „zparchantělém“ politickém spektru. Jinak bychom brzy dopadli jako naši levičáci z „Národní fronty“ v letech 1945-48, kteří tuto zemi přivedli až k „Únorovému vítězství čs. pracujícího lidu nad reakcí“ v roce 1948. Tehdy to začalo demisí 12 nekomunistických ministrů, dnes to pokračuje odchodem jednoho předsedy pravicové politické strany.

Neměli bychom přehlížet historické paralely! Bývají velmi poučné.

23. 3. 2021

‒ RJ ‒

 

P. S.

Po tomto sdělení se můžeme brzy dočkat toho, že ti členové a voliči ODS, kteří odmítají účast této strany v podivné, smysl nedávající předvolební koalici SPOLU, dají nakonec před společnou kandidátkou ODS a jejích dvou politicky bezvýznamných přívěsků (TOP 09, KDU-ČSL) přednost nové koalici pravicových stran, vedených „Trikolórou“.

‒ RJ ‒

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Konzervativní politik

(Bořivoj Holínek, 24. 3. 2021 6:11)

S obsahem této věty autora článku

Re: Konzervativní politik

(Bořivoj Holínek, 24. 3. 2021 6:23)

Opět nějaký "šotek" zapracoval, takže snad se mi podaří dokončit můj předchozí komentář nyní ...

S obsahem této věty autora článku - "Vždyť skutečná, autentická pravice má svoje místo i v našem „zparchantělém“ politickém spektru...", si dovolím vyslovit naprostý souhlas.

"Autentická pravice" je politická strana, kterou podporují i volí především konzervativně smýšlející lidé.
Představitel strany, který již třikrát ukončil manželský svazek, musí být nejen totálně "vyhořelý", ale pro konzervativního voliče naprosto NEPŘIJATELNÝ!

Mám jiný názor

(Bořivoj Holínek, 24. 3. 2021 5:45)

Zřejmě z technických důvodů nebyl zveřejněn můj komentáře, který se rovněž týkal politického uskupení Trikolóra i obou Václavů Klausů, umístím je pod tento článek pana Janošíka ...

Text komentáře:

Jsem ten poslední, který by brojil proti pravici, ba naopak ...
Pane Janošíku, moje názory na dění u nás znáte. V minulosti jsem je - spolu s panem Antonínem Bělohoubkem - dával najevo i na stránkách Svobodných novin (nyní tak takřka denně činím na mém FB-profilu).
Proto bez delšího úvodu přímo pravím, že Václav Klaus sen. tím, že uzavřel "opoziční smlouvu" s Milošem Zemanem, a při konci jeho prezidentování amnestoval stovky podvodných "podnikatelů" a "odkloňovačů", jednou provždy pozbyl důvěru konzervativně smýšlejícího voliče!

Pokud se týká Václava Klause jun., tak jeho podpora kandidáta za SPD při posledních volbách rovněž nesvědčí o charakteru pravicového politika, jenž před kandidátem za ODS (polit. strany, za kterou byl V.K. zvolen do PS), preferoval člověka ze stáje populisty Okamury, který svoji náklonnost k usvědčenému lháři z Hradu M.Z. netají stejně, jako své vazby na Kreml ...

Bůh nás opatruj před populisty a teroristy Baldova formátu!
18.3.2021

Re: Mám jiný názor

(Bořivoj Holínek, 24. 3. 2021 5:54)

Úvodní věta mého komentáře výše zní takto ("automat" dvě slova pozměnil):

Zřejmě z technických důvodů nebyl zveřejněn můj komentář, který se rovněž týkal politického uskupení Trikolóra, i obou Václavů Klausů, proto jej umístím pod tento článek pana Janošíka ...