Jdi na obsah Jdi na menu
 


OČKO ‒ František Růžička

23. 3. 2021

Můžeme se dohadovat, jak chceme, pod uvedeným názvem článku si jeho obsah můžeme vykládat různým způsobem. Přidáme-li nad počáteční písmeno znaménko (čárku), dostaneme se do dalších možných výkladů. Ve spojení se zkratkou „TV“ pak označení pro první české hudební vysílání prostřednictvím soudobých moderních mobilních zařízení. Od října 2002, kdy bylo zahájeno jeho vysílání, se následně dozvíme i o jeho zařazení pod mediální skupinu Mafra (od r. 2005).

Od počátku letošního roku pod uvedeným pojmem najdeme vysvětlení, že se jedná o Noviny jihočeského kraje – OČKO-Očkovací centrum. Vše v souvislosti s potřebou pomoci dříve narozeným občanům Jihočeského kraje. Těch, kteří potřebují pomoci s registrací a rezervací termínu na očkování v centrálním rezervačním systému. V rámci pomoci lze najít výběr očkovacího centra, pokyny pro vyplnění formuláře a zvolení vhodného termínu. Vše lze najít na webových stránkách Jihočeského kraje, nebo na informační lince 800 100 450. Očkovací centra byla zřízena na úrovni všech okresů. Nebudeme ironičtí, když „náš“ hejtman MUDr. Martin Kuba v úvodníku neoslovil všechny Jihočechy, ale pouze „Milé Budějovičáky“.

Uvádí, že všichni z nás, se s problémem onemocnění (covid-19), potýkají již téměř rok. Všichni se chceme co nejdříve vrátit k normálnímu životu. Chceme se volně pohybovat a setkávat se. Chceme naplno pracovat, rozvíjet své podnikání a cestovat. Máme společné přání a společnou touhu zase žít naplno… Jedinou cestou k tomu je ochrana zdraví seniorů a rizikových skupin lidí. Z nemocničních dat vychází, že nejohroženější jsou lidé nad 60 let. Osobně jej mrzí, když vidí, že se vytrácí lidskost, soudržnost a že zapomínáme na dodržování nutných opatření. Nevnímáme, že lékaři a zdravotnický personál denně bojuje o jejich životy. Zároveň rozumí, že mnozí jsou již unaveni a těžko snáší tvrdá opatření. Právě z této deprese nás může vyvést jen jediná cesta: očkování. V rámci kraje byla proto přijata potřebná opatření. Lze doplnit, že jihočeský hejtman, vždy vystupující jako opozičník, nakonec souhlasil s ostatními hejtmany o prodloužení nouzového stavu.

Na stránkách novin se vyjádřil i ředitel největší krajské nemocnice M. Šnorek, který očkování označil jako nejbezpečnější cestu z pandemie, neboť se stále točíme v kruhu. Ke kritickému stavu se vyjádřila i ředitelka Alzheimercentra L. Zajícová. K obsahu lze ještě doplnit:

● Koronavirus prostě není běžná chřipka, 12 tisíc mrtvých za necelý rok.

● Kraj připravil vlastní strategii, očkovací centra (OC) budou postupně ve všech okresech.

● O úspěšnosti rozhodne především komunikace, jednoduchý a pochopitelný systém, přesná logistika.

● Věštby z loňského roku, že se rychle promoříme, zjevně nevyšly.

● V Českých Budějovicích už OC funguje, a to na výstavišti v Pavilonu T1. Po dodání vakcíny bude možné očkování i v Českém Krumlově, Jindřichově Hradci, Písku, Strakonicích, Prachaticích a Táboře.

● Pro občany, cestující běžně MHD, je podstatnou informací, že od hlavní brány výstaviště k pavilonu T1 bude dopravu v pravidelných intervalech zajišťovat speciální Očko BUS.

S použitím místního tisku:

František Růžička, České Budějovice

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář