Jdi na obsah Jdi na menu
 


Petr Kellner: tragický konec „bílého koně“?

30. 3. 2021

Petr KELLNER (*20. 5. 1964, †27. 3. 2021)

petr-kellner.jpgZpráva o smrtelné nehodě miliardáře P. Kellnera (†27. 3. 2021) přišla zcela nečekaně. Vyvolala zmatek jak na burze, tak i v politických kruzích našich a zahraničních „elitářů“. Nu což! Tragická neštěstí se stávají a sotva na nich můžeme jako smrtelníci něco změnit. Je to nicméně přece jen jiná smrt než úmrtí oněch 26 tisíc obětí pandemie „koronaviru“. Ti, kteří něco vědí o zákulisí naší polistopadové politiky, si řeknou s úlevou: Boží mlýny přece jenom melou, i když hodně pomalu.

Tím nijak nezpochybňuji, že P. Kellner patřil k úspěšným byznysmenům. Spíš ho však vidím jako „bílého koně“ těch, kteří v 90. letech 20. století rozkradli naši republiku, aby mohli v následujících desetiletích „zhodnocovat“ své rychle nabyté bohatství. Nikdy jsem totiž nevěřil na zázračně zbohatlé miliardáře ani na „náhody“ v politice. Dokonce nevěřím ani na „nečekaná“ neštěstí, která postihují právě jisté „filantropy“ a „mecenáše“.

Na rozdíl od těch několika pokrytců z řad našich politiků, kteří předstírají dojetí nad náhlým odchodem jednoho z mocných tohoto světa, se nebudu tvářit, že mě to nějak překvapilo. Vystačím si s tímto konstatováním: Žádný strom neroste do nebe. A také s dalším: Bohatství jedněch je vždy vykoupeno chudobou a živořením jiných. Protože stále ještě platí, že v našem chudnoucím státě máme téměř milion jedinců (včetně jejich rodinných příslušníků) v exekuci a další statisíce osob žijí na hranici bídy. To je druhá strana téže mince.

Spíše by mě zajímalo to, proč se o této tragédii dozvídáme až po dvou dnech, když jinak novináři pokaždé spěchají, aby již pár minut po nějaké události mohli o ní informovat „on-line“? Copak asi způsobilo toto zpoždění? A kdo potřeboval, aby se to svět nedozvěděl dřív? To je pro mne mnohem důležitější sdělení než informace o tom, který z našich politiků měl potřebu okázale kondolovat přes sdělovací prostředky rodině zesnulého. V normální společnosti se kondoluje soukromě, nikoli prostřednictvím sociálních sítích, protože projev upřímné soustrasti je věcí navýsost intimní. Patří to minimálně ke slušnému chování, které většina našich politiků postrádá.

Zatímco lidovečtí zoufalci M. Výborný a T. Zdechovský spěchali, aby stihli svou kondolenci napsat dříve než ti ostatní, obyčejné smrtelníky nechává smrt jednoho polistopadového zbohatlíka v klidu. A ti starší občané, kteří už něco pamatují, si zajisté vzpomenou na to, že letecká neštěstí se stávala i dříve, např. T. Baťovi (1932) nebo druhé manželce G. Husáka, která zahynula při nehodě vrtulníku v r. 1977. Inu, stále platí ono biblické: „Prach jsi a v prach se obrátíš!“

─────

Piráti by potřebovali svého Máru Prchala!

Mezi kondolujícími politiky byla i místopředsedkyně Pirátů O. Richterová. Její tweet, který poukazoval na pomíjivost života a bohatství, jež si nikdo z nás nevezme do hrobu, vyvolal spíše vlnu nesouhlasných reakcí. V Čechách se úspěch nikdy neodpouštěl a bylo jedno, o koho se jednalo.

O. Richterová napsala: „Myslím na to, jak jsme všichni křehcí a smrtelní. Před chvilkou jsem napsala nevhodnou formulaci. Toto mělo být jádro. Upřímnou soustrast všem, kteří přišli o své blízké, či svého blízkého.“ (Twitter, 29. 3. 2021, 8:10) Toto je druhá verze původního textu, který se jí příliš nepovedl. Sama to uznala a ten původní opravila do výše uvedené podoby.

Původní text zněl takto: „V pádu vrtulníku zemřel nejbohatší Čech Petr Kellner. Další připomenutí, že peníze nejsou zdaleka vše. Mnohdy spíš naopak.“ Poté, kdy ji kdosi upozornil na nevhodné formulace, provedla úpravu tohoto sdělení a okomentovala to následujícími slovy: „Ano, nepovedlo se mi to.“ Buďme rádi za takovou míru sebekritiky, kterou dnes v politice téměř nikde nevidíme. Máme totiž jen samé „vynikající a geniální“ politiky. Tomu odpovídají i tristní výsledky našeho boje proti pandemii „koronaviru“.

Místopředsedkyně České pirátské strany, O. Richterová, je jen dalším „exemplářem“ našich současných politiků, kteří nejdříve něco napíší a teprve pak přemýšlejí o tom, co vlastně napsali. Zářným vzorem v tomto směru je u nás český premiér ze Slovenska, A. Babiš, který se ani za 30 let pobytu v Čechách nenaučil pořádně česky. Plody jeho chaotického myšlení můžeme číst dnes a denně na sociálních sítích, nebo je poslouchat v přímém přenosu v televizi.

Musím uznat, že původní sdělení O. Richterové je pravdivé a mohl bych se pod něj podepsat i já sám. Chyba tam skutečně byla: namísto výrazu „v pádu vrtulníku“ mělo být „při pádu vrtulníku“. Jinak je toto sdělení po obsahové stránce v pořádku. K tomu, aby jej autorka měnila, nebyl žádný důvod – kromě opravy uvedené formulační chyby. Piráti si asi nechtějí proti sobě poštvat mocné tohoto světa. Pro ně však budou vždycky jen nebezpečnými levičáky, kteří by jejich „nahospodařené“ bohatství (lhostejno, zda k němu přišli poctivou prací, nebo podvodem) nejraději „znárodnili“.

A tady jsou reakce na tweet O. Richterové: „H. M.: Tak ta Richterová, to je teda eso v rukávu Pirátů. Tohle neomarxistické stvoření jestli se dostane do vlády po volbách, tak to bude teprve tóčo. Zatím pouze brečí u soudu, že je na ni každej zlej, ale až se vydrápe k moci, tak se teprve projeví, co je vlastně zač.“ – „A. N.: Paní Richterová ukázala jen pravou podstatu paní Richterové.“ – „M. D.: Ta Olga Richterová se předvedla jako velmi nebezpečný bolševik.“ – „L. P.: Richterová tomu dala korunu. Napadlo ji znárodnění.“ – „L. S.: Paní Richterová aspoň ukázala, jak Piráti přemýšlí.“ – „T. N.: Tak Pirátka se zase odkopala.“ – „P. P.: Paní Richterová má přesto evidentně více úcty k životu, smrti, jiným lidem a jejich blízkým, více úcty než vy a ostatní supi, vrhající se [na] kdejaké nešťastné vyjádření politického soupeře. Jak píšete, »jedete svou politickou agitku za každých okolností«.“ – „M. D.: Ta Richterová je fakt materiál, ona vůbec nemyslí. Nechápe ekonomiku, vždy bude někdo chudý, někdo bohatý, který dává práci druhým, aby i ona měla práci a za ni zaplaceno. Ale evidentně ona nechápe, že se v reálném životě pracuje a vydělávají peníze.“ ‒ „Z. Š.: Richterové nehubujte, není moc chytrá. To je většina u Pirátů, vedle Bartoše. Je snaživá, myslí to dobře, má sociální cítění. Aspoň něco. Do vysoké politiky to ale nestačí…“. (iDNES.cz, 29. 3. 2021, 10:08)

─────

Úspěšný miliardář, který nám koupil roušky? Jen „pohádka“ pro dospělé!

Nečekaná smrt tohoto českého podnikatele, který se až nebezpečně zapletl během těch tří desítek let v byznysu s Ruskem a Čínou, není všemi občany vnímána jako neštěstí, jež na náš seslal Bůh za to, že jsme nebyli dost poslušní a pokorní. A samozřejmě platí také to, že oficiální nekrolog firmy PPF je jen povinným slohovým cvičením pro nic netušící občany. Kdo chce, ať tomu věří! A kdo nevěří, ať tam běží!

Zde jsou názory některých kritičtěji smýšlejících čtenářů, kteří podobně jako já odmítají věřit pohádkám, jež nám kdosi předkládá k věření. Nechme pohádky dětem a začněme se dívat na realitu okolo nás s otevřenýma očima a ušima!

„M. J.: Neuvěřitelná tragédie je to, že tady umírají lidé na COVID kvůli neschopné vládě. Ale nebyli to miliardáři, tak nemaj’ nárok na soustrast od politiků.“ – „J. F.: Stane se neštěstí a politici si hned přihřívají polívčičku. Že to nepíšou na sociální sítě každý večer za každého Čecha, co zemře? Takový Babiš má na svědomí plno lidí, a žádnou upřímnou soustrast jsem od něj neslyšel. Ubohost, co předvádějí.“ – „A. S.: Dvě stě lidí denně na covid nechává Babiše v klidu.“ – „J. V.: Vzpomeňme i na oběti lichvářských úvěrů, zničené rodiny, utrpení dětí a sebevraždy z beznaděje, i na chudé, trpící hladem.“ – „J. K.: Privatizace byla rozebráním a rozkradením České republiky, tohle byl nastrčený kůň Klause. Zbohatlík a miliardář, co vám občas hodil z původně vašeho, národního, z nakradeného majetku, kost na ohlodání. A vy teď hýkáte smutkem a dodatečně mu olizujete nohy? Lidská komedie, divný národ. Smutné je jedině to, že se nedočkal znárodnění a kriminálu. Gottwalda na Hrad a viděli byste to tóčo. Jednou to zákonitě nastane a budete zase zpívat jinou, tupé české ovce.“ – „J. P.: Ne, není to tragédie. (Výrazem „neuvěřitelná tragédie“ označil smrt P. Kellnera premiér A. Babiš.) Je to neštěstí. Přes 26 tisíc mrtvých na covid, mimo jiné i kvůli chaotickému počínání vlády, [to] je neuvěřitelná tragédie. A smrt Kellnera je úplně jiné neštěstí, jako každá jiná smrt při havárii. Ani větší, ani menší. Závažnost smrti nesouvisí s penězi na kontě, je pro každého stejná.“ – „M. S.: Kellner sem tahal Rusy a Číňany ve velkém. Bylo mu úplně jedno, že tady díky němu rejdí jejich tajné služby jako jinde v EU. Hlavně že mu z toho něco kápne. Denně jenom v ČR umřou stovky lepších lidí a nikdo je neadoruje v diskusích ani na Twitteru. Je zvrácená doba.“ (iDNES.cz, 29. 3. 2021, 10:08)

─────

Ano, tož tak. Nějak se mně z toho neplánovaného „nekrologu“ podařilo vytvořit cosi úplně odlišného, co jsem původně nezamýšlel. Ale i to patří k dynamice spontánního psaní. Jen si tak říkám, co by si o tom všem pomyslel náš „tatíček“ TGM? Nevěřím totiž tomu, že by se P. Kellner a jemu podobní zbohatlíci mohli stát „favority“ jeho „Hradu“! Možná tak hradu Mírova, avšak sídla českých králů sotva!

Je až neuvěřitelné, kolik bezvýznamných tlachalů teď bude zneužívat možnosti, kterak si přihřát trochu té své politické polívčičky na smrti jednoho z těch, kterým se dostalo možnosti stát se „úspěšným“.

29. 3. 2021

‒ RJ ‒

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář