Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pirátům přestala vadit ODS?

23. 3. 2021

Motto: „Dřív pro ně byli [ti] z ODS kmotři a najednou Richterová otočila. Budeme se divit.“ (Názor čtenářky z internetu)

Důvěřivá, nebo prostořeká O. Richterová?

V rozhovoru redaktora J. Martinka s poslankyní O. Richterovou, která je současně místopředsedkyní České pirátské strany (Piráti), zazněla kontroverzní věta, která by ještě před měsícem nebyla vůbec možná. Zdá se, že vývoj u nás pokročil již tak daleko, že dnes můžeme slyšet z úst politiků cokoliv, jakýkoli, sebenesmyslnější výrok.

Až paní poslankyni „docvakne“, co jí dotyčný „rudoprávní“ novinář vložil do úst, měla by se od toho ve vlastním zájmu distancovat. V opačném případě si „zadělá“ na pořádný malér. Že by pak v této situaci mohli Piráti vyhrát na podzim volby, to je jako ze světa sci-fi. Nic takového se po tomto prohlášení již nemůže stát, protože tuto stranu nikdo volit nebude.

Na otázku novináře J. Martinka „A vy si umíte představit vládu, ve které budou Piráti společně s ODS?“ tato politička odpověděla toto: „… Proto si myslím, že při tomhle srovnání (= s ANO 2011) se nemusíme bavit o tom, jestli je ODS jako koaliční partner přijatelná, nebo ne. Budou to případné tvrdé diskuse o koaliční smlouvě.“ (Novinky.cz, 21. 3. 2021, 15:25)

Titulek tohoto rozhovoru hlásá: »Místopředsedkyně Pirátů Richterová: „Při srovnání s ANO je pro nás koalice s ODS přijatelná“.« Titulek, jak už to tak bývá, poněkud zkresluje vyznění toho, co O. Richterová řekla. Podstatné je slůvko „jestli“ (= používá se v příslovečných větách podmínkových), které tento výrok fakticky posouvá někam jinam, než se nám snaží vsugerovat autor rozhovoru.

Musím se pirátské místopředsedkyně zastat. Richterová neřekla nic, co autor uvedl v titulku. Pouze tuto možnost zvažuje – a jistě není sama, kdo k tomu bude mít principiální výhrady. Trik s protikorupční stranou, za niž se celá léta falešně vydávalo Babišovo hnutí/strana ANO 2011, se již sotva bude opakovat. Nikdo by tomu nevěřil a ani takovou stranu nevolil. Jasné to musí být i O. Richterové, i kdyby se ztotožnila s tím, co uvedl v titulku dotyčný novinář.

Piráti jsou vnitřně demokratická a otevřená strana, kde by se něco takové neututlalo. O tom jsem přesvědčen navzdory mnohých výhradám, jimiž se vůči tomuto uskupení netajím. Místopředsedkyně O. Richterová by měla minimálně protestovat proti posunu významu toho, co „Novinkácm.cz“ ve skutečnosti řekla. Zjednodušující titulek úmyslně zkreslil podstatu tohoto sdělení.

─────

Hlas lidu – hlas Boží!

A co si myslí o tomto povážlivém výroku čtenáři? Jak se dalo čekat, reakce nejsou ani souhlasné, ani příznivé. Posuďte sami:

„Té malé, krpaté, ještě nedošlo, že na podzim volby nevyhrají.“ – „Tahle pakáž se spojí s kýmkoliv, jen aby se dostali ke korytu.“ – „Jestli se něčeho obávám ve vedení státu, jsou [to] tyto tmavovlasé dámy: Richterová a Pekarová.“ – „To by nebyla vláda, ale hrůzovláda.“ – „Mladí potomci komunistů. Bude tady veselo.“ – „Docela si umím Richterovou představit, jak osobně vyhání seniory z domova, aby bylo místo pro migranty.“ – „Bruselští svazáci jsou velké nebezpečí pro naši zemi.“ – „Údajně levicová strana v koalici s ODS. Půjdou třeba s ďáblem, jen aby byli u koryta.“ – „Ta maličká se už dopředu hlásí jako kádrová rezerva na místo ministryně práce a sociálních věcí. A to jsem si myslel, že po Maláčové už nic horšího přijít nemůže.“ – „Lháři a neokomunisté. Legalizace drog a podpora migrace je v programu, stejně jako urychlené přijetí eura. Pro podnikatele jistý zánik. Horší než socialisté. Největší nebezpečí pro zemi. V tom souhlasím s bývalým prezidentem (= V. Klausem).“ – „Koalice s ODS je pro Piráty přijatelná… ODS, která je přijatelná pro Piráty, je po třiceti letech zase nepřijatelná pro mě!“ – „Katastrofická představa: rádoby protikorupční Piráti spolu s korupční stranou ODS. Holt koryta jsou koryta.“ – „Kdyby se tohle stalo skutečností, tak je to úplná zkáza od roku 1989. ODS a přívažek TOP 09 s Piráty, to by byl úplný konec hospodářství a všeho, co se od roku 1990 vybudovalo…“ – „Tak to Bartoš dlouho premiérem nebude, až se do něj političtí dinosauři z ODS a Topky pustí.“  (Novinky.cz, 21. 3. 2021, 15:25)

─────

Piráti, buďte opatrní!

Situaci v České pirátské straně se věnuji již mnoho měsíců. A ještě do nedávna jsem byl přesvědčen o tom, že O. Richterová by byla vhodnou ministryní práce a sociálních věcí. Na rozdíl od J. Maláčové není pouhou populistkou a rozhazovačnou političkou, nýbrž osobou, která ví, jaké problémy trápí naše občany. O tom Maláčová neví vůbec nic.

Jiná věc je, zda bude O. Richterová na tuto funkci stačit, protože nemá za sebou mnohaleté vegetování v prostředí stranických sekretariátů a na protekčních postech v socanských ministerstvech. (Praxe u socanů je stále tatáž: nabízet „teplá místečka“ na ministerstvech pro kamarády a kamarádky – i pár měsíců před volbami. Příklad z posledních dnů: extrémní levičák M. Uhl, syn P. Uhla a A. Šabatové, se má stát náměstkem na „zamini“ ‒ u T. Petříčka.)

Piráty doopravdy nepodezírám z nekalých úmyslů. Spíše se obávám toho, aby nenalítli a nenechali se politicky zneužít politickými harcovníky, „vyžírkami“ a dobrodruhy, kteří už nedočkavě vyhlížejí ona „teplá místečka“. Pracovat pro blaho lidu se dá i z poslaneckých lavic: není nutné být kvůli tomu ve vládě. Právě příklad M. Ferjenčíka potvrzuje, že to někdy může být běh na dlouhou trať, který nemusí být korunován úspěchem. A rovněž snaha o dorozumění ne vždy končívá dobře, jak to ostatně dokládá případ hlasování o „daňovém balíčku“, jenž se nepříznivě podepsal na obrovském deficitu rozpočtu na rok 2021.

─────

Oblíbený sport našich politiků: porcování medvěda

„Vážení přátelé Piráti, přeji vám hodně štěstí do další politické práce! Chce to jediné: nezpychnout, nezblbnout, neusnout na vavřínech, zbytečně nepanikařit, ale hlavně: uchovat si zdravý rozum a schopnost správného vnímání reality okolo sebe. S tím se dá projít jak životem, tak i celým světem. Bez toho nelze uspět v ničem.“ (článek „Piráti, nepokazte si to!“, SN č. 8/2020, vloženo 14. 8. 2020, ZDE). Tato slova jsem napsal v první polovině srpna loňského roku, kdy ještě nikdo netušil, že Piráti uspějí v říjnu 2020 v krajských volbách a za půl roku nato předstihnou ANO 2011 v předvolebních průzkumech (Piráti 34 % hlasů, ANO 2011 pouhých 22 %).

Mám-li být upřímný, musím konstatovat, že Piráti nejen zpychli, ale začali z té své slávy také blbnout. Odtud vede přímá cesta do politického propadliště. Nepatřím k těm, kdo zveličují dopad různých „fake news“, jež o Pirátech kolují na internetu. Zůstávám však i nadále ostražitý a nedůvěřivý k mnoha věcem, které vycházejí z jejich „dílny“.

Již teď je zřejmé, že politicky zkušenější „Starostové“ se pokoušejí hrát „první housle“ v této dvojkoalici. To není dobrý signál. Bude-li nová vláda ve skutečnosti vládou „starých struktur“ (ODS, KDU-ČSL, TOP 09), Piráty nic dobrého nečeká. Budou dělat „fackovacího panáka“ právě těmto světaznalým a beznadějně zkompromitovaným „kmotrům“, kteří už se nemohou dočkat, kdy se zase dostanou k „lizu“.

Již po krajských volbách (říjen 2020) se ukázalo, že v nově ustavených krajských zastupitelstvech ve skutečnosti vládnou ony zmíněné staré struktury (včetně ČSSD). Ani v nové, pobabišovské, vládě tomu zřejmě nebude jinak. Všechno však může nakonec dopadnout zcela jinak.

Pokud se voliči nenechají zblbnout, pak „koaliční vláda koalic“ (Piráti+STAN, ODS+KDU-ČSL+TOP 09) nebude mít šanci. Nová vláda může vzniknout také na úplně jiném půdorysu: ANO 2011, SPD a Trikolóra (koalice pravicových stran).  Nepodaří-li se složit funkční koalici, čekají nás v brzké době další volby, tentokrát předčasné. Tuto variantu považuji za nejpravděpodobnější. Prezident republiky M. Zeman si jistě nenechá ujít příležitost, aby nás neobšťastnil svou „Rusnokovou vládou č. 2“.

Na skutečný výsledek této zašmodrchané situace, kdy ještě nemáme nový volební zákon, podle něhož se má na podzim volit, si budeme muset ještě několik měsíců počkat. Ani za předpokladu, že do té doby vyřešíme problém pandemie „koronaviru“, nás nečeká hezký podzim. Spíše ten zakabonělý a uplakaný, v němž se naděje na lepší příští bude krčit kdesi v koutku.

Optimismus některých politiků „opozice“ nesdílím.  Považuji jej přinejmenším za předčasný a bezdůvodný. V politice nebývá nic horšího, než když politici mnoho měsíců před volbami „porcují“ medvěda, který ještě běhá po lese. Platí to jak pro příští premiéry P. Fialu či I. Bartoše, tak i pro ministra vnitra V. Rakušana či ministryni školství M. Pekarovou-Adamovou. O dalších nedočkavcích raději pomlčím. Zbytečně se tím ztrapňují v očích občanů a voličů.

Představa, že by pologramotní pretendenti, P. Gazdík nebo již zmíněná předsedkyně TOP 09, mohli stát v čele našeho ochromeného školství, je pro mne (jako bývalého učitele) z principu nepřijatelná. (Babiš ty dva jistě rád zaměstná ve svých drůbežárnách.) Byla by to přímá cesta do pekel…

21. 3. 2021

‒ RJ ‒

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář