Jdi na obsah Jdi na menu
 


„Stupnici ptáků už dávno má. Teď jede hmyz“

28. 3. 2022

Těmito slovy zareagoval čtenář na internetu, který používá jméno „Lacina“, na fakt, že M. C. Putna (*30. 5. 1968) umístil na internetu svou „stupnici švábů“ (PL, 27. 3. 2022, 15:22:59).

Možná si řeknete: Co je na tom, že jakýsi „profesor“, který v letech 1986-1991 vystudoval obor ruština-latina a pak působil na katedře rusistiky FF UK, dnes plive jedovaté sliny na všechno, co je ruské, a to jenom proto, že nemá rád M. Zemana? Pro mladší čtenáře musím poznamenat, že před rokem 1989 mohly studovat ruštinu a jiné podobné, ostře sledované obory jen osoby obzvláště politicky spolehlivé. Vždyť FF UK byla v té době plně ovládána dobře prověřenými komunisty, agenty StB i sovětských tajných služeb.

[O problematice těchto agentů jsem psal nedávno v článku „Plagiátorská aféra historika M. Kováře nekončí?“ (SN č. 6/2020, vloženo 4. 6. 2020, ZDE).]

To, že se z těchto „převlékačů kabátů“ následně stávají vášniví bojovníci proti komunismu, netřeba zvlášť zdůrazňovat: vidíme to všude okolo sebe. Čeho jsou někteří lidé schopni, to jsem mohl na vlastní oči a uši sledovat při dvojím „převlékání kabátů“, které se v naší společnosti odehrálo za poslední půlstoletí: po r. 1968 a po r. 1989. Kdo tuto zkušenost má, toho nemůže nic překvapit.

Proto ani mne „ideologický“ přemet, hodný zdatného gymnasty, v případě M. C. Putny nepřekvapil. Jak kdysi napsal K. Čapek: „Nikdo se nestává přeběhlíkem, kdo jím nebyl vždycky. Kdo mění víru, neměl žádnou. Člověka nepředěláš, jenom se ti vybarví.“

─────

Učených hlupáků a nejrůznějších podivných existencí máme dnes všude okolo sebe plno – včetně politiky. Hloupost se nevyhýbá ani těm jedincům, jejichž jména jsou ověšena tituly zepředu i zezadu. Příkladů by se dalo uvést víc než dost, ale raději nikoho jmenovat nebudu. Uvedu pouze jedno jméno, které si podle mého pevného přesvědčení, jež zastávám již řadu let, zaslouží, aby bylo umístěno na „tabuli hanby“. Tímto problematickým jedincem je „profesor“ Martin C. Putna. (Neplést s V. V. Putinem!)

Starším čtenářům jeho jméno představovat nemusím. Není tomu tak dávno, kdy všechna prorežimní, havlistická, média od rána do večera omílala jeho „kauzu“: údajně svévolné nejmenování tohoto převratného „myslitele“ z pražské filozofické fakulty UK vysokoškolským profesorem. Tento podivínský pseudointelektuál nakonec profesorský titul se zpožděním dostal (přesněji: vytrucoval si jej), avšak žádnou velkou slávu mu to nepřineslo. Když je někdo „nula“, obvykle touto „nulou“ zůstane po zbytek svého života. Žádné tituly na tom nemohou nic změnit.

Na Putnovo jméno se od té doby málem zapomnělo. Tu a tam se objevil mezi tzv. „notorickými petenty“, kteří neustále sepisují nejrůznější zbytečné petice, aby na sebe upozornili, že ještě žijí. Putna – na rozdíl od jiných ‒ přesto již delší dobu nedostal žádný prostor v „hlásné troubě“ havlistů všech odstínů – České televizi. Ta již déle než dva roky „jede“ den co den tu svou propagandu: dříve „covidovou“, teď pro změnu zase tu „studenoválečnickou“, protiputinovskou.

A tady M. C. Putna opět ucítil příležitost, aby se mohl připomenout. Tento známý kritik všeho, co nějak souvisí s prezidentem republiky M. Zemanem, neváhal a začal konat. Pokud někdo předpokládá, že se oblékl do vojenského a vzal do ruky kalašnikov, ten bude nejspíš zklamán. Žádný další bojovník na Ukrajině se nezrodil, pouze jeden z mnoha žvanilů, který by se rád přiživil na neštěstí ukrajinského lidu.

Takových ovšem máme v našem veřejném prostoru víc než dost. Putna se proto pokusil být „originální“. Po vzoru kohosi, kdo před řadou let označil M. Zemana za „ruského švába“, zveřejnil M. C. Putna, tento rádoby intelektuál, na sociálních sítích svou „stupnici švábů“ o čtyřech bodech.

katolicke-buzny-zdravi-batoru.jpg

Popisek: Kdo sleduje ten poprask v řadách naší pseudopravice, která momentálně tvoří jakousi „středopravou“ vládní koalici, nestačí se divit, co všechno je u nás možné. Jestlipak M. C. Putna své názory konzultuje se šéfem „černoprdelníků“ M. Jurečkou? A jak se jeho postoje shodují s oficiální doktrínou KDU-ČSL? Nejspíš nijak. Čili ‒ přesně v duchu české „anarchie“: každý si dělá, co chce.

─────

Nikdy jsem se netajil tím, že podobná individua, jako je „katolická buzna“ M. C. Putna, nemají nárok, aby se mohla označovat za vysokoškolského profesora. Považuji to za urážku všech slušných a vzdělaných lidí u nás. Jedinci, jako je Putna, by se měli zahrabat dvacet metrů pod zem a neobtěžovat svou přítomností ostatní. 

Jistě nejsem sám, kdo zaujímá kritický postoj k lidem tohoto druhu. To, co tento namyšlený ubožák již delší dobu předvádí, je ten největší hnus, jaký tady máme. (Podobně neomaleně se chová i režisér J. Hřebejk, kterému stoupla sláva do hlavy tak moc, že ztratil veškerou soudnost.)

Je to o to horší, že tento trapný „cirkus“ se odehrává na pozadí tragických událostí na Ukrajině. Tváří v tvář zbytečným obětem této nesmyslné války si každý slušný občan musí před podobnými „kanáliemi“ odplivnout. Za víc to nestojí. Putna měl být již dávno z vysoké školy vyhnán a poslán k lopatě, aby poznal, co je to skutečná práce.

27. 3. 2022

‒ RJ ‒

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář