Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hloupých novinářů neubývá…

28. 3. 2022

O hloupých, nevzdělaných a pologramotných novinářích píšu poměrně často. Je to proto, že se situace u nás stále nezlepšuje, ale právě naopak. Téměř každý den nacházím v publikovaných textech nejrůznější pravopisné chyby, o stylistických nedostatcích ani nemluvě. Část viny, proč tomu tak je, spatřuji v tom, že většina těchto „géniů“ si svůj výtvor po sobě ani nepřečte a umístí ho na internet jen tak, jak to z nich „vypadlo“. Slušelo by se použít mnohem zemitější výraz, ale k tomu se snižovat nechci.

Jako bývalý učitel češtiny jsem vždy svým žákům a studentům kladl na srdce, že nikdy nesmí zapomenout na jednu důležitou zásadu: pokaždé si alespoň jednou přečíst to, co napsali, a následně opravit chyby, jichž se dopustili, případně „učesat“ text tak, aby se to dalo číst. Podobně jako neobratný mluvený projev může někoho „tahat za uši“, také špatné napsaný text, s nímž jsme si moc práce nedali (jen jsme poskládali slovíčka za sebe), může stejně nepříjemně útočit na naše oči.

Ke všem problémům se zvládáním pravopisu a gramatiky českého jazyka se druží dnes ještě jeden nešvar, který se rozšířil po všech redakcích novin, časopisů, televizí a rádií. Jedná se o působení Slováků v redakčních týmech, osob, které nezvládly základy české gramatiky a pravopisu. Většinou se to na první pohled nepozná (já ‒ jako češtinář ‒ to spolehlivě poznám vždycky): občas to na sebe dotyčná osoba nevědomky prozradí tím, že napíše „e“ místo „ě“. Slovenština totiž tuto variantu dotyčné samohlásky nemá. Slováků jsou dnešní média plná – a podle toho to taky v naší žurnalistice vypadá: vedle prachmizerné úrovně jazykové se jedná rovněž o nízkou úroveň obsahovou.

Doslova „rájem“ pro negramoty a pologramoty je dnes internet – o sociálních sítích ani nemluvě. U posledně zmiňovaného média jsme svědky toho, že různé veřejně činné osoby, např. politici, nabyly mylného dojmu, že si tady mohou psát, co je napadne – včetně pravopisných chyb. Musím jejich omyl poopravit: politik zůstává veřejně činnou osobou i na sociálních sítích, a proto se i tam musí vždy vyjadřovat v souladu s platnými pravidly pravopisu. Nečiní-li tak, nemá v politice co pohledávat.

Při „surfování“ na internetu jsem dnes narazil na typický příklad toho, kdy titulek článku neodpovídá jeho obsahu. K tomu dochází tehdy, když titulek článku píše někdo jiný než jeho autor, nebo v případě, že dotyčný novinář má ve své hlavě takový zmatek, že si plete pojmy a začíná psát evidentní nesmysly.

To se dnes přihodilo redaktorovi internetového webu „Globe24.cz“, který se jmenuje Libor Novák. Titulek jeho článku zní: V noci se mění čas na letní. Hodiny posuneme o hodinu zpět. (Globe24.cz, 26. 3. 2022, 12:05) Stačí se však začíst do prvního odstavce samotného článku ‒ a rázem je všechno jinak. Z následujícího textu se totiž dozvídáme pravý opak: „Už dnes v noci se v celé zemi změní čas na letní. V neděli ve 02:00 se hodiny posunou na 03:00 a noc bude o hodinu kratší.“

Pokud v tom máte „hokej“, jako já, dovolím si čistě laicky poznamenat toto: ručičky hodinek se ve skutečnosti posunou dopředu, nikoli dozadu. Podle autorovy nevědomosti soudě, zdá se, že klasické náramkové či kapesní hodinky nepoužívá. Hodně mladých lidí hodinky vůbec nevlastní a pokaždé, když chtějí vědět, kolik je hodin, musí vytáhnout svůj „chytrý“ telefon, který jim tuto informaci sdělí. Když je mobil „chytřejší“ než jeho majitel, nastává velký problém…

Co k tomu všemu dodat? Snad jen toto: Redakce našich sdělovacích prostředků jsou plné hlupáků, nevzdělanců a pologramotů. Ale o tom jsem psal již na začátku tohoto článku. Proto to uvádím jen pro pořádek, abychom si toho byli všichni dobře vědomi a abychom k informacím přistupovali s maximální obezřetností. V tomto případě se totiž nejedná o „fake news“, nýbrž o obyčejnou lidskou hloupost!

26. 3. 2022

‒ RJ ‒

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář