Jdi na obsah Jdi na menu
 


J. Černochová: „Němečtí vojáci do Česka nepřijedou“

20. 3. 2022

Aktuální výrok současné ministryně obrany J. Černochové (ODS) není prvním a jistě ani ne posledním tohoto druhu. Hloupá prohlášení nevzdělaných a pologramotných osob, které se usadily v horních patrech naší politiky, aniž by splňovaly ty nejzákladnější předpoklady pro výkon těchto náročných funkcí, kritizuji již dlouhou dobu. Dokonce dávno před nástupem Fialovy vlády.

Teď je to ovšem mnohonásobně horší než předtím. Totální neznalost dějin tváří v tvář právě probíhající válce na Ukrajině totiž prokazují politici napříč celou Evropou. „Zářným“ příkladem je současná ministryně zahraničí ze sousedního Německa, která zřejmě nikdy neslyšela o tom, že její země prohrála dvě světové války a ještě nejméně dvě století by její zástupci měli sedět v koutě a „šoupat nožičkama“, nikoli si vyskakovat na toho, kdo jim udělil historickou lekci, na jakou se nezapomíná.

Zdá se, že podobně špatné znalosti si z hodin dějepisu odnesli také mnozí naši politici, zejména některé nadmíru sebevědomé ženy, které sice ještě nic (kromě své nebetyčné namyšlenosti a hlouposti) v politice nepředvedly, ale o to víc jsou přesvědčené o své „genialitě“. Co se týká J. Černochové, tu jsem vždy oceňoval za její velmi dobré výsledky v pražské komunální politice (na rozdíl od nejrůznějších packalů a neumětelů). Nejsem si však jist tím, zda ten její poslední výrok byl pouhým úletem nadšené „svazačky“ z 50. let 20. století, nebo je to pokus zaujmout voliče před podzimními volbami.

Upřímně: být funkcionářem ODS, raději bych se schoval někam do kouta a moc bych se na veřejnosti neukazoval. Až „vyšumí“ ta Fialova sláva okolo jeho cesty do Kyjeva vlakem (nic víc to totiž není a do dějin se to sotva zapíše zlatým písmem), zbude jen trapnost. Tuto stranu totiž na podzim čeká „úroda“ v podobě shnilých jablek a hrušek. Kdyby aspoň švestek, ze kterých by se dala vypálit lahodná slivovice!

Ale zůstaňme u nejnovějších prohlášení J. Černochové, která se zřejmě vciťuje do role mytické Vlasty ze starých pověstí českých. Bohužel – pro české Amazonky tady nikdy nebylo příznivé prostředí. Zatím většina žen v naší politice neuspěla nebo skončila špatně. Pryč jsou ty časy, kdy namlsaní čeští paparazziové vyfotili „nahoře bez“ P. Buzkovou kdesi na pláži u Jaderského moře nebo M. Topolánka „dole bez“ v jisté vile v Toskánsku!

Dnešní líní novináři nejsou schopni nachytat politiky ani na jejich vlastní výroky. Musím to proto za ně udělat já. Nikdy bych si nepomyslel, že během posledních dvaceti let dojde u nás k tak velkému úpadku novinářské profese. Horší než toto je však jiná věc: naši novináři si totiž vůbec neověřují pravdivost svých informací a píší to, co jim o sobě politici sami „nakukají“.

Případ ukvapených výroků J. Černochové je docela jednoduchý, ba banální. Včera něco řekla a již druhý den to neplatí! Tak trochu to připomíná jistého krále z pohádky „Pyšná princezna“ nebo tolik kritizovaného A. Babiše, který měnil názory i několikrát za den. V případě J. Černochové se jedná o mimořádně nepříjemné politické selhání, jímž se sama prezentovala jako politička se špatným či spíše nulovým vzděláním.

Něco podobného se zhruba před rokem podařilo M. Pekarové-Adamové, když prohlásila, že Protektorát Čechy a Morava byl „autonomní“. V téže době zase jiná „geniální“ politička z ČSSD, J. Maláčová, tvrdila, že covid-19 způsobil škody stejně velké jako Druhá světová válka. Všechny tyto výroky mají společného jmenovatele: vycházejí z úst špatně vzdělaných jedinců z generace „Husákových dětí“, kteří se toho ve škole moc nenaučili, ale vyznačují se nezdravým sebevědomím v takové míře, že by ho mohli prodávat někde na tržišti.

Rovněž dva poslední výroky J. Černochové pocházejí z téhož „soudku“. Zdá se, že pod dojmem „historické“ cesty P. Fialy do Kyjeva na Ukrajině (nebo snad do Kyjova na jižní Moravě?) chtěla tato politička ODS zaujmout natěšené novináře něčím „výživným“. Proto pronesla tuto „moudrost“: „V Česku by mohli v rámci NATO působit němečtí vojáci“. (Novinky.cz, 16. 3. 2022, 18:48)

adolf-hitler.jpg

Pikantní na tom bylo to, že to prohlásila ministryně obrany země, jež byla šest let okupována vojsky nacistického Německa, dokonce ve výroční den vyhlášení Protektorátu Čechy a Morava (16. 3. 1939). Všechno nasvědčuje tomu, že při probírání příslušného učiva dějepisu budoucí paní ministryně ve škole chyběla nebo měla na uších sluchátka od wolkmana, takže neposlouchala výklad soudružky učitelky, nýbrž nějakou muziku.

Okamžitě, ještě dříve, než se paní ministryně vrátila z Bruselu, ze zasedání ministrů obrany států NATO, se na internetu rozběhla diskuse o jejím neuváženém výroku. Výsledek nebyl hezký: většina čtenářů se totiž shodla na tom, že její nápad není dobrý a že tím pouze prokazuje svou absolutní neznalost českých a československých dějin. To ostatně tvrdím také já již delší dobu, a to nejen v jejím případě. Totéž si myslím o některých krocích vystudovaného učitele dějepisu P. Fialy, který se chová, jako by právě teď přiletěl z Marsu a ještě se nestačil v novém prostředí aklimatizovat.

O den později (17. 3. 2022) již včerejší výrok přestal platit. Jistě nikoli proto, že by paní J. Černochová změnila názor. Ta změna přišla ze strany, od níž to zřejmě nikdo neočekával. Přiznám se, že já jsem něco podobného čekal. Na současném chování Němců je vidět, že „nářez“, který dostali jejich nacističtí předkové od báťušky Stalina, byl tak veliký, že si to pamatují dodnes (až na onu nevzdělanou německou ministryni za Zelené).

Proto mne dnešní „opravené“ prohlášení J. Černochové nijak zvlášť nepřekvapilo: „Němečtí vojáci do Česka nepřijedou.“ (iDNES.cz, 17. 3. 2022, 20:03) Co by tady taky pohledávali, že ano? Stačilo těch šest let během Druhé světové války a pár dní po 21. 8. 1968, kdy soudruhu E. Honeckerovi „nedocvaklo“, že přítomnost Němců v Čechách není doopravdy vhodná. Asi mu to později vysvětlili jeho sovětští soukmenovci.

Co k tomu všemu dodat? Snad jenom toto: Doporučuji ministryni obrany J. Černochové, aby si pořádně prostudovala naše nejnovější dějiny: alespoň 20. a 21. století. V politologických příručkách to nenajde. Bude muset sáhnout po fyzických knihách o historii, které napsali nikoli různí P. Fialové a další „pavědci“, ale skuteční historici. Dobré by bylo zalistovat i v „Dějinách národu českého“ od F. Palackého nebo ve skvělé monografii P. Čorneje o našem slavném vojevůdci Janu Žižkovi, případně o našich letcích RAF, kteří za války zachraňovali čest českého národa svou statečností a odvahou. [Nepleťme se: Fialova cesta vlakem do Kyjeva (nebo do Kyjova?) byla nevkusným „kýčem“ a politickým marketingem à la Babiš!]

Paní ministryni přeji mnoho zdaru při studiu českých dějin. Bohužel – měla s tím začít mnohem dříve, již před lety, kdy uvažovala o vstupu do politiky. Teď už je na to poněkud pozdě. Kromě znalostí chybí totiž našim politikům z Fialova „slepence“ ještě jedna důležitá věc: sebereflexe. Kdyby nějakou měli, nikdy by je nenapadlo, aby se tlačili do politiky a hráli si na „spasitele“ českého národa.

Buďme rádi, že se toho nedožil V. Havel, na kterého se tito pokrytci a farizejové tak rádi odvolávají! Ten by je určitě nepochválil za to, co vyvádějí. Jeho omluva sudetským Němcům a málo promyšlená amnestie z počátku roku 1990 se musí v porovnání s těmi „kopanci“ Fialovy vlády jevit jako nevinná politická zaškobrtnutí začínajícího „světového“ politika.  Fiala by se měl nad sebou vážně zamyslet a raději podat demisi. Na podzim mu to voliči pořádně spočítají a z funkce ho vyženou. Když odejde sám a dobrovolně, vyhne se doživotní ostudě.

17. 3. 2022

‒ RJ ‒

 

Vyobrazení: Adolf Hitler na Pražském hradě dne 15. 3. 1939.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

smekám klobouk

(Falka, 20. 3. 2022 20:17)

Vážený pane autore, to jste napsal perfektně, jen k poslednímu odstavci mám výhradu. Omluvu V. Havla sudetským Němcům nepovažuji za "nevinné politické zaškobrtnutí", nýbrž za nešťastný počátek toho, co tu máme teď.