Jdi na obsah Jdi na menu
 


Senát PČR prokázal, že je pojistkou demokracie!

9. 3. 2023

masaryk-t.-g..jpgO úloze Senátu PČR jsem měl od samého začátku oprávněné pochybnosti, které se nepodařilo nikdy rozptýlit. Plně souzním s tím, co po celou svou politickou kariéru tvrdil a tvrdí končící prezident republiky M. Zeman, že totiž horní komora našeho parlamentu je zbytečná instituce, která nás stojí spoustu neúčelně vynaložených peněz, ale výsledek je velká nula. Mnoha chybnými kroky Senát PČR za 27 let své existence opakovaně potvrzuje, že je „strážcem ústavnosti“ s velice pochybnou pověsti, je-li jím vůbec. Osobně jsem o tom vždy pochyboval, hlavně co se týká „osobností“, jež ‒ bůhvíproč ‒ zahřívají jeho lavice. Podle mě se jedná pouze o dobře placené „trafikanty“, kteří by se obtížně uživili svou vlastní prací. Proto parazitují na penězích daňových poplatníků, někteří dokonce již několik desetiletí.

Informace o odmítnutí nižší valorizace důchodů ústavně-právním výborem Senátu PČR z dnešního dne je dobrou zprávou. Je příslibem toho, že zdravý rozum ještě existuje, byť je spojen jen s menší částí tohoto zákonodárného sboru. Přesto: těch pár členů zmíněného výboru, kteří navrhovanou normu odmítli (M. Canov , H. Kordová-Marvanová, J. Chalánková a D. Kovářová), si zaslouží pochvalu za odvahu postavit se k tomuto problému čelem, nikoli zadkem, jakož i za to, že se nebáli říci pravdu. Doufejme, že se to i do budoucna stane „normou“ pro práci celého Senátu PČR. Přál bych si to, ale vzhledem k personálnímu složení této zbytečné komory parlamentu si tím nejsem jist.

Proč? Zhruba dvě hodiny před zveřejněním této tiskové zprávy nám nabídla ČT24 rozhovor se senátorkou J. Seitlovou (KDU-ČSL). Tato politička, o níž jsem neměl nikdy dobré mínění a kterou jsem vždy považoval jen za „neviditelnou senátorku“, nám totiž názorně před televizní kamerou demonstrovala to, čemu se za minulého režimu říkávalo: „nerozborná jednota strany a lidu“. To v těchto dnech v souvislosti s valorizací důchodů předvádí Fialova koalice. Popravdě: Bylo by zoufalé, kdyby horní komora parlamentu, která o sobě tvrdí, že je „pojistkou demokracie a právního státu (!)“, dopustila, aby byla takto neomaleným způsobem znásilněna Ústava ČR a právní systém tohoto státu. Poslaneckou sněmovnou předložený a schválený návrh totiž není ničím jiným než pošlapáním všeho, co dosud platilo a co bylo nedotknutelné.

Věřme, že i plénum Senátu PČR návrh na snížení valorizace důchodů odmítne jako nezákonný. V případě, že se tak nestane, doporučuji, aby M. Vystrčil okamžitě odstoupil ze své funkce a aby se Senát PČR raději sám „rozpustil“. Byl by totiž úplně zbytečný: potvrdila by se jen tím pravdivost toho, co o něm celá ta dlouhá léta říkal a říká M. Zeman.

Dovolím si připojit ještě jednu osobní vzpomínku z dob začátků tištěných „Svobodných novin“. V roce 1996, kdy byl Senát PČR ustaven a kdy se konaly první volby do této horní komory parlamentu, jsem se jako píšící šéfredaktor osobně angažoval ve prospěch některých kandidátů do těchto voleb. Činil jsem tak navzdory tomu, že jsem měl o užitečnosti této komory parlamentu vždy pochybnosti. Zárukou toho, že by to nemuselo být až tak zlé, jak se to bohužel později ukázalo, mně tehdy bylo pár autentických osobností, které do Senátu PČR kandidovaly a s nimiž jsem na podzim 1996 dělal předvolební rozhovory pro SN (J. Anděl, J. Čermín). Tito politici dnes již nežijí. Přesto nepochybuji o tom, že by nešetřili kritikou na adresu těch osob, které v čele Senátu PČR od té doby stály a jež z něho udělaly ono odpudivé „odkladiště vysloužilých politiků“, kteří této zemi nepřinášejí žádný užitek.

Dnešní jednání ústavně-právního výboru Senátu PČR je příslibem toho, že svobodu a demokracii v ČR lze ještě zachránit, a to navzdory mnohaměsíčnímu řádění „novodobých svazáků“, odchovanců „Aspen Institutu“. Ti se usadili v horních patrech naší politiky a mylně se domnívají, že tam zůstanou „na věčné časy a nikdy jinak“. Jako historik je mohu ujistit o tom, že nezůstanou, protože „dějiny“ se o nápravu tohoto „perverzního“ stavu samy postarají. V opačném případě se totiž řítíme do hluboké společenské, politické a ústavní krize, která by časem mohla vyústit až v občanskou válku. Zastavme to, dokud je čas!

7. 3. 2023 (v den 173. výročí narozenin T. G. Masaryka)

‒ RJ ‒

 

P. S.

Senát již není „pojistkou“ ničeho. Zrušme jej!

To, co dnes (8. 3. 2023) předvedli senátoři vládních stran při projednávání návrhu na snížení valorizace důchodů, je natolik hanebná a ostudná záležitost, že nepochybně vstoupí do dějin našeho státu i parlamentarismu. Jednalo se o flagrantní pošlapání úplně všeho, co souvisí se svobodou, demokracií a právním státem. Tyto hodnoty si vybrala tehdejší československá společnost na konci roku 1989 – po více než čtyřiceti letech totalitního vládnutí ze strany KSČ.

Na celé věci je nejhorší to, že vláda P. Fialy, která neumí hospodařit, protože nemá mezi svými ministry jediného ekonoma, chce mermomocí šetřit právě na seniorech. Oni vybudovali tuto zemi, aby ji tito arogantní a nezodpovědní politici vzápětí přivedli doslova „na buben“. Přitom se jedná o lidi, kteří se o nic nezasloužili a kteří pouze „přišli k hotovému“. Místo toho, aby svým předchůdcům (včetně vlastních rodičů a prarodičů) poděkovali za to, co vykonali, aby mohli bezstarostně žít, tyto starší spoluobčany sprostě okradli pod průhlednou a naivní výmluvou, že šetřit se přece musí!

Ano, šetřit by se mělo, ale pouze tam, kde je to vhodné a nutné. Nikoli ovšem tak, že seniorům snížíme zákonem přiznanou částku na valorizaci důchodů o tisícovku (pro ty politické „zazobance“ je to částka směšná, avšak pro penzisty se jedná o hodně peněz), ale sami si přidáme desetitisíce. Přesně tak se totiž tato dnešní, drzá a arogantní politická garnitura, která se na podzim 2021 prodrala podvodem k moci, chová. Hanba by je měla fackovat, ale oni se ještě tváří uraženě!

Politická hra, kterou Fialova asociální, protilidová a „fašistická“ vláda rozehrála, má jediný cíl: rozdělit společnost a rozeštvat proti sobě mladou a starší generaci. Přesně podle hesla: rozděl a panuj! „Fialovci“ by rádi „panovali“ po vzoru středověkých monarchů (chovají se přece jako novodobá „šlechta“!), ale nemají na to a nevědí, jak se to má dělat. Proto se dopouštějí zoufalých a naprosto zmatených kroků, jež celou společnost ženou do záhuby.

Až tato vláda Fialových „neumětelů“ skončí, zůstanou po ní jen obrovské, těžko splatitelné dluhy, podkopaná důvěra občanů v demokracii a právní stát, jakož i rozkol v jednotlivých rodinách, který se bude jen obtížně napravovat. Potrvá to dlouhé roky, možná desetiletí. Ani komunisté po roce 1948 nenapáchali při uskutečňování svého nerealistického snu o „světlých zítřcích“ tolik škody a zla, jako tito dnešní „svazáci“ a bruselští „eurobolševici“ z Fialovy úderky.

Hanba jim! Ať shoří v pekle!

8. 3. 2023

‒ RJ ‒

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář