Jdi na obsah Jdi na menu
 


Už i „Lidovky.cz“ mají problémy s pravopisem!

9. 3. 2023

Chápu, že někteří prorežimní novináři a další bruselští nadšenci se nemohli dočkat oné slavné chvíle, kdy byl P. Pavel inaugurován. Zaplať Pánbůh – máme to všichni za sebou: on i my. Horší však je to, že už ani někdejší „elitní“ novináři si při té slávě nedávají pozor na českou gramatiku a pravopis. Nejnověji nám to předvedli Babišovi novináři ze serveru „Lidovky.cz“. (Šéfuje tam tomu vůbec někdo, nebo je to všem úplně šumafuk?)

Titulek jejich článku hlásá toto: „Pavel složil prezidentský slib na archivní ústavu, poté ukázal opravenou standarduprezidentska-standarta.png(Lidovky.cz, 8. 3. 2023, 9:29, aktualizováno 16:04)

K samotnému titulku mám několik výhrad – jako bývalý učitel češtiny. Předně je tam chyba v posledním slově: nejedná se o standardu, ale o standartu. Rozdíl mezi oběma slovy je tento: slovo standard je synonymem pro „normu, vzor“. Naopak slovo standarta je označením pro menší, vyztužený prapor. (V tomto případě prezidentskou vlajku. Ta naše se vyznačuje tím, že je na ní velký státní znak a pod ním nápis: „Pravda vítězí.“)

S tou jazykovou úrovní je to ovšem mnohem horší, vážení přátelé z „Lidovek“! Co se týká samotného titulku zmíněné on-line reportáže, mám výhrady ještě k jiným věcem: Jméno „Pavel“ je naprosto nevhodné, protože není jasné, o jakého Pavla se jedná. Je to navíc neuctivé k hlavě státu. Mělo tam být alespoň: P. Pavel, aby nemohlo dojít k záměně osob. Špatně zvolené je rovněž sousloví „archivní ústava“. Lepší formulace by byla: „historická ústava“ nebo „historické vyhotovení ústavy“. „Archivní“ může být například víno. Ani v případě starších automobilů nepoužíváme výraz „archivní“, nýbrž „veterán“.

Novináři z někdejších disidentských „Lidových novin“ by se měli stydět za svou špatnou práci. Ani V. Havel by je za to nepochválil. Od té doby, co „Lidovkám.cz“ nešéfuje „Maďar“ I. Léko, to tam s tou češtinou stojí za „velký kulový“. Dělejte s tím něco, soudruzi, jinak nedostanete prémie!

9. 3. 2023

‒ RJ ‒

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář