Jdi na obsah Jdi na menu
 


Z. Nekula – vítěz soutěže o „největší blábol roku“

5. 3. 2023

nekula-zdenek.jpgVyzývám čtenáře, aby si pozorně přečetli tento citát: „Potraviny jsou teď tak drahé proto, že za ně platíme více peněz než před rokem.“ (Deník N, 28. 2. 2023, 7:00) Také nad tímto hloupým výrokem kroutíte hlavou a nechápete, co tím autor chtěl říci? Tento nesmysl pronesl Fialův ministr zemědělství ‒ Ing. Zdeněk NEKULA (*1970).

Ano, takovýmto komickým způsobem se nám tu Fialovu drahotu pokusil vysvětlit jeden z nejneschopnějších ministrů zemědělství, jaké z polistopadového období pamatuji. Pokud čekáte, že nám pan ministr (s titulem Ing. z brněnské „hnojárny“) vysvětlí, proč je cena cukru na dvojnásobku toho, co stál ještě před několika měsíci, budete zklamáni. Dozvíme se pouze to, že za potraviny platíme více peněz než před rokem. Čím to asi bude, pane zemědělský inženýre z Těšetic? Kdo za to může?

Výše uvedený výrok, patřící k těm, jež obvykle označuji jako „slovní průjem“ příslušného autora (původce), pouze dokumentuje to, kdo nám to vlastně z Božího dopuštění od konce roku 2021 vládne. Máme-li ve Fialově vládě takové „odborníky“, jako je bývalý starosta vesnice Těšetice na Znojemsku, pak se nemůžeme divit, že jsme na tom tak špatně. Brněnská regionální redakce ČT nás nedávno informovala o tom, že právě v této vesnici právě vykáceli velký sad, na němž se po léta pěstovala jablka. Prý se to nevyplatí. Pak se nedivme, že je všechno dražší. S „odborníky“ tohoto typu to ani jiné být nemůže.

K této jihomoravské vesnici se váže jedna moje osobní vzpomínka stará více než padesát let. Jako student oboru prehistorie jsem tehdy trávil část svých prázdnin v rámci povinné odborné praxe na archeologickém výzkumu pravěké lokality: sídliště lidu s moravskou malovanou keramikou v Těšeticích-Kyjovicích na Znojemsku. Od té doby se mnoho změnilo. Z celého regionu mi utkvělo v paměti to, že tam bylo velké sucho: málo pršelo, ale půda byla velmi úrodná. Jen s těmi hospodami, kam jsme chodili zapíjet žízeň po oněch parných dnech, kdy do nás pražilo celý den slunce, to bylo tehdy zlé. Nejčastěji jsme chodili nikoli do Těšetic (už ani nevím, proč tomu tak bylo), ale do sousedních Bantic, kde to bylo sympatičtější. (Pro pamětníky: desetistupňové pivo ve vesnické „čtyřce“ stálo tehdy 1,70 Kčs.)

Obec Těšetice, ležící asi devět kilometrů na sever od Znojma, má aktuálně 612 obyvatel. Tím je řečeno vše. Neumím si totiž představit, že by starosta takto malé vesnice mohl být úspěšným ministrem čehokoliv. Onen „slovní guláš“, který Z. Nekula předvedl ve svém rozhovoru pro tisk, s tím úzce souvisí. Když už člověk mluví, měl by vědět, o čem vlastně hovoří. Nejen blábolit, co mu slina na jazyk přinese. V tom jsou naši politici přeborníky. Jen ty výsledky jsou velice tristní. Obvykle to dopadne tak, jak nám to předvedl právě Z. Nekula.

Doporučuji tomuto „odborníkovi“, aby navštívil nejprve psychiatra nebo aspoň psychologa, který mu jistě poradí, co dělat, aby se jeho myšlení zlepšilo. Hned pak by měl podat demisi. Nemůžeme si dovolit, aby nám vládli takoví ignoranti, kteří nedají dohromady větu, jež by dávala smysl. V tom případě uděláme líp, když do Strakovy akademie povoláme roboty a robotky z Japonska, jak to svého času předvedl premiér V. Špidla. Ti problémy s komunikací nemívají.

À propos: o stížnostech na nekompetentnost Z. Nekuly se dočítám od řady občanů na internetu, ale i od lidí, kteří se zemědělstvím živí. Většího diletanta prý již dlouho neviděli. Znovu se potvrzuje, že KDU-ČSL není schopna nabídnout do vlády nikoho, kdo by své práci rozuměl. „Multiministr“ M. Jurečka to nezachrání. To je zase pologramotný vesnický hlupák, který je – bůhvíproč – přesvědčen o své „genialitě“.

Tatíček TMG, který pocházel z tohoto kraje, by hořce zaplakal nad tím, co že nám to vládne. Je to jako ve chlívku, kde se vykrmená prasata tlačí u koryta. Chlemtají a chlemtají, dokud je co. Již zítra přijde řezník, aby jim uštědřil ránu z milosti. Je totiž čas zabijaček.

2. 3. 2023

‒ RJ ‒

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář